Օբյեկտ

Վերնագիր: Հնդկացորենի արտադրության և վերամշակման խնդիրները Արցախի Հանրապետության պարենային անվտանգության ապահովման համատեքստում

Ստեղծողը:

Վերդյան, Արամ

Տեսակ:

Հոդված

Հրապարակման մանրամասներ:

«Արցախի երիտասարդ գիտնականների և մասնագետների միավորում» (ԱԵԳՄՄ) հասարակական կազմակերպության «Գիտական Արցախ» պարբերականն ընդգրկված է ՀՀ ԲՈԿ-ի կողմից հաստատված «Ատենախոսությունների հիմնական արդյունքների և դրույթների հրատարակման համար ընդունելի գիտական հրատարակությունների» ցանկում: Պարբերականը, որի հիմնադիրը Երևանի պետական համալսարանն է, լույս է տեսնում տարեկան առնվազն 2 անգամ (2020 թվականից՝ տարեկան 4 անգամ):

Ամսագրի կամ հրապարակման վերնագիր:

Գիտական Արցախ=Scientific Artsakh=Научный Арцах

Հրապարակման ամսաթիվ:

2019

Համար:

1 (2)

ISSN:

2579-2652 ; e-2738-2672

Պաշտոնական URL:

www.artsakhlib.am

Լրացուցիչ տեղեկություն:

Verdyan Aram, Вердян Арам

Այլ վերնագիր:

The Problem of Production and Processing of Buckwheat in the Context of Artsakh Republic's Food Security Providing ; Проблемы производства и переработки гречихи в контексте обеспечения пищевой безопасности Республики Арцах

Ամփոփում:

Հոդվածում քննության են առնվում հնդկացորենի արտադրության ընդլայնման ուղիներն Արցախում՝ հիմնվելով հայաստանյան ու միջազգային փորձերի վրա: Արցախի Հանրապետությունում հնդկացորենի մշակաբույսը մեծ մասշտաբով սկսել են մշակել 2016թ.-ից: Հետազոտության նպատակն է՝ պարզել հնդկացորենի դերը պարենային անվտանգության ապահովման մեջ, պետության աջակցման ծրագրերի արդյունավետությունը և դրա ազդեցությունը հնդկացորեն արտադրողների ու վերամշակողների վրա: Վերլուծության ընթացքում վեր են հանվել մի շարք խնդիրներ՝ կապված ֆերմերների շրջանում մասնագիտական գիտելիքների պակասի, տեխնոլոգիայի թերի տիրապետման, արտադրության մեջ արդյունավետությամբ աչքի չընկնող շրջանառու միջոցների տրամադրման, արտադրողի ու վերամշակողի կապի բացակայության հետ: Հետազոտության ընթացքում օգտագործվել են էմպիրիկ մեթոդն ու մասնագիտական տրամաբանությունը, որպեսզի հնարավոր լինի եղած բազիսային տվյալներով կատարել ընդհանրական ու օբյեկտիվ վերլուծություն: Ելնելով ուսումնասիրության արդյունքներից՝ ներկայացնում ենք հիմնախնդրի լուծման իրական առաջարկներ՝ կապված ֆերմեր-վերամշակող-պետություն համագործակցության մոդելի կառուցման, արտադրության տեմպերի ծավալների ճկուն պլանավորման, համապատասխան գիտելիքներով զինված տնտեսվարող սուբյեկտներ ունենալու, տնտեսական մեխանիզմների միջոցով ազգային արտադրողի շահերի պաշտպանության ապահովման հետ:
In this article the ways of expansion of buckwheat production in Artsakh basing on both Armenian and international experiences are researched. The buckwheat cultivation in the Republic of Artsakh has increased since 2016. The purpose of the research is to find out the role of buckwheat in food security ensuring, the effectiveness of state support programs and its impact on buckwheat producers and processors. In the analysis a number of issues related to the topic under discussion, namely the lack of professional knowledge among farmers, incomplete mastery of technology, the supply of inefficient turnaround tools in production, the absence of contact between producer and processor have been raised. The empiric method and professional logic were used in order to gain a general and objective analysis with the available baseline data. The results of the investigation undertaken allow suggesting possible ways of overcoming the difficulties under discussion. The suggestions are connected with the farmer-processor-state cooperation structuring model, the flexible planning of the production rates volumes, proficient economic entities and protection of national producer‘s interests through economic mechanisms provision.
В данной статье рассматриваются пути расширения производства гречихи в Арцахе, опираясь как на армянский, так и на международный опыт. В Республике Арцах гречневую культуру в больших масштабах начали выращивать с 2016 года. Цель исследования – выяснить роль гречихи в обеспечении продовольственной безопасности республики, определить эффективность программ государственной поддержки и их влияние на производителей и переработчиков гречихи. В ходе анализа был поднят ряд проблем, связанных с недостатком профессиональных знаний у фермеров, неполным владением технологией, поставками неэффективных оборотных средств в производстве, отсутствием связи между производителем и переработчиком. В исследовании были использованы эмпирический метод и профессиональная логика для того, чтобы с помощью существующих базисных данных можно было получить общий и объективный анализ. Исходя из результатов исследования, мы выступаем с реальными предложениями для решения этой проблемы. Представленные в статье предложения связаны с построением модели партнерства между фермером, переработчиком и государством, гибким планированием объемов производства, наличием основанных на знаниях хозяйствующих субъектов, защитой интересов национальных производителей с помощью экономических механизмов.

Հրատարակության վայրը:

Երևան

Հրատարակիչ:

ԱԵԳՄՄ հրատ.

Ձևաչափ:

pdf

Չափեր:

էջ 179-193

Ֆիզիկական այլ նկարագրություն:

աղս․

Նույնացուցիչ:

oai:arar.sci.am:267666

Օբյեկտի հավաքածուներ:

Վերջին անգամ ձևափոխված:

May 23, 2023

Մեր գրադարանում է սկսած:

Feb 24, 2021

Օբյեկտի բովանդակության հարվածների քանակ:

37

Օբյեկտի բոլոր հասանելի տարբերակները:

https://arar.sci.am/publication/291536

Ցույց տուր նկարագրությունը RDF ձևաչափով:

RDF

Ցույց տուր նկարագրությունը OAI-PMH ձևաչափով։

OAI-PMH

Այս էջը օգտագործում է 'cookie-ներ'։ Ավելի տեղեկատվություն