Ագրոգիտություն և տեխնոլոգիա=Agriscience and Technology= Агронаука и технология
Оценка риска кадмия и меди при потреблении рыбы ; Risk Assessment of Cadmium and Copper via Fish Consumption
Հայաստանի ազգային ագրարային համալսարան
Գլխավոր խմբագիր՝ Հ. Ս. Ծպնեցյան
Հետազոտությունների նպատակն է գնահատել Երևանի բնակչության կողմից ձկնամսի սպառմամբ պայմանավորված ծանր մետաղների՝ կադմիումի և պղնձի ոչ քաղցկեղածին ռիսկը: Կիրառվել է K-means կլաստերային վերլուծության մեթոդը: Սևանի իշխան, ստերլեդ, սազան ձկնատեսակների նմուշներում հայտնաբերված կադմիումի և պղնձի միջին օրական ընդունման չափաքանակները չեն գերազանցել միջազգային առողջապահական ուղեցուցային արժեքները: Դրանց ներգործությամբ պայմանավորված ոչ քաղցկեղածին ռիսկեր չեն հայտնաբերվել: Կլաստերային վերլուծության արդյունքները կարող են հիմք ընդունվել ընդհանուր սննդակարգային ուսումնասիրություններ կատարելու համար:
Целью исследования является оценка неканцерогенного риска тяжелых металлов кадмия и меди в результате потребления рыбы населением Еревана. Использован метод кластерного анализа K-means. Обнаруженная в образцах севанской форели, стерляди, сазана суточная доза потребления металлов кадмия и меди не превышает допустимых международных здравоохранительных показателей. Неканцерогенные риски, связанные с их влиянием, не были обнаружены. Результаты кластерного анализа могут быть взяты за основание для проведения общего диетического анализа.
The aim of the study is to assess the non-carcinogenic risk of heavy metals (Cd, Cu) through fish consumption by the population of Yerevan. The method of K-means cluster analyses has been applied. The amount of the average daily intake of cadmium and copper detected in the fish samples of Sevan Trout, Sterlet and Sazan didn't exceed the standards of International Health Regulation (IHR). Non-carcinogenic risks related to their effect haven’t been recorded. The results of cluster analyses can serve as a base for conducting general dietary investigations.
Երևան
oai:arar.sci.am:358933
ՀՀ ԳԱԱ Հիմնարար գիտական գրադարան
Jun 21, 2024
Apr 26, 2023
12
https://arar.sci.am/publication/388055
Հրատարակության անուն | Ամսաթիվ |
---|---|
Պիպոյան, Դ. Ա., Կադմիումի և պղնձի ռիսկի գնահատումը ձկնամսի սպառման դեպքում | Jun 21, 2024 |
Պիպոյան, Դ. Ա. Աբրահամյան, Ա. Ս. Հովհաննիսյան, Ա. Ս. Գլխավոր խմբագիր՝ Հ. Ս. Ծպնեցյան
Պիպոյան, Դ. Ա. Բեգլարյան, Մ. Ռ. Ստեփանյան, Ս. Ա. Սարգսյան, Ա. Է. Գլխավոր խմբագիր՝ Հ. Ս. Ծպնեցյան
Պիպոյան,Դ. Ա. Պողոսյան, Է. Վ. Ստեփանյան, Ս. Ա. Բեգլարյան, Մ. Ռ. Գլխավոր խմբագիր՝ Հ. Ս. Ծպնեցյան
Մայրապետյան, Ս. Խ. Թադևոսյան, Ա.
Պիպոյան, Դ. Ա. Բեգլարյան, Մ. Ռ. Գլխավոր խմբագիր՝ Հ. Ս. Ծպնեցյան
Պիպոյան,Դ. Ա. Սիրեյան, Լ. Ա. Բեգլարյան, Մ. Ռ. Մերենդինո, Ն. Գլխավոր խմբագիր՝ Հ. Ս. Ծպնեցյան
Պիպոյան, Դ. Ա. Բեգլարյան, Մ. Ռ. Տեփանոսյան, Գ. Հ. Սահակյան, Լ. Վ. Գլխավոր խմբագիր՝ Հ. Ս. Ծպնեցյան
Բեգլարյան, Մ. Ռ. Սիրեյան, Լ. Ա. Ստեփանյան, Ս. Ա. Գլխավոր խմբագիր՝ Հ. Ս. Ծպնեցյան