Object

Title: Բարդայի օգտագործումը Արարատյան հարթավայրի ոռոգելի մարգագետնային գորշ հողերի սննդային ռեժիմի բարելավման նպատակով

Publication Details:

Պարբերականը հիմնադրվել է 2003 թ. փետրվարի 26-ին՝ Հայկական գյուղատնտեսական ակադեմիայի գիտական խորհրդի որոշմամբ, սկզբում՝ «Հայկական գյուղատնտեսական ակադեմիայի տեղեկագիր», այնուհետև՝ «Հայաստանի պետական ագրարային համալսարանի տեղեկագիր», «Հայաստանի ազգային ագրարային համալսարանի տեղեկագիր» վերնագրերով: «Հայաստանի ազգային ագրարային համալսարանի տեղեկագիր» գիտական պարբերականը ՀՀ ԿԳՄՍՆ Բարձրագույն որակավորման կոմիտեի կողմից ներառված է դոկտորական և թեկնածուական ատենախոսությունների արդյունքների ու դրույթների հրապարակման համար ընդունելի գիտական հանդեսների ցանկում: Պարբերականի նպատակը գիտահետազոտական աշխատանքների արդյունքների ներկայացման և լուսաբանման միջոցով ագրարային ոլորտի խնդիրներին ուղղված գիտական լուծումներ առաջադրելն է: Հիմք ընդունելով պարբերականի մասնագիտական ուղղվածությունը, նպատակը և վերնագիրը բովանդակությանն առավել համապատասխանեցնելու անհրաժեշտությունը՝ 2019 թ. մայիսի 16-ին համալսարանի գիտական խորհուրդը որոշել է այն վերանվանել «Ագրոգիտություն և տեխնոլոգիա», որը «Հայաստանի ազգային ագրարային համալսարանի տեղեկագիր» պարբերականի իրավահաջորդն է: «Ագրոգիտություն և տեխնոլոգիա» պարբերականը հրատարակվում է տարվա ընթացքում չորս անգամ՝ անգլերեն առանձին, հայերեն և ռուսերեն միասնական համարներով, յուրաքանչյուր եռամսյակը մեկ:

Journal or Publication Title:

Ագրոգիտություն և տեխնոլոգիա=Agriscience and Technology= Агронаука и технология

Date of publication:

2021

Volume:

1/73

ISSN:

2579-2822

Official URL:


Additional Information:

Папинян В. А., Гаспарян Г. О., Барсегян М. А., Papinyan V. A., Gasparyan G. H., Barseghyan M. H.

Other title:

Использование барды с целью улучшения питательного режима орошаемых серых земель Араратской равнины ; Using Barda to Improve Nutritional Regime in the Irrigated Brown Meadow Soils of the Ararat Valley

Corporate Creators:

Հայաստանի ազգային ագրարային համալսարան

Contributor(s):

Գլխավոր խմբագիր՝ Հ. Ս. Ծպնեցյան

Coverage:

73-78

Abstract:

Արարատի մարզի Փոքր Վեդի համայնքի ոռոգելի մարգագետնային գորշ հողերի պայմաններում իրականացված հետազոտությունների համաձայն՝ 1400 մ3/հա չափաքանակով բարդայի կիրառումը նպաստում է մշակաբույսերի աճին և զարգացմանը: Դրանում պարունակվող արժեքավոր մակրոսննդատարրերի (N, P, K) շնորհիվ բարելավվում են հողի ֆիզիկաքիմիական, քիմիական հատկությունները, սննդային ռեժիմը, բարձրանում է մշակաբույսերի բերքատվությունը: Փորձադաշտերը բարդայով պարարտացնելու արդյունքում ձմերուկի բերքատվությունն ավելացել է 28,8, իսկ աշնանացան ցորենի հատիկի բերքը՝ 24 %-ով:
По данным исследований, проведенных в условиях орошаемых равнинных серых земель общины Покр Веди Араратской области, использование барды в количестве 1400 м3/га способствует росту и развитию посевов. Благодаря высокому содержанию ценных макроэлементов (N, P, K) улучшаются химические, физико-химические свойства почвы, режим его питания, повышается урожайность культур. В результате удобрения экспериментальных полей бардой урожайность арбузов увеличилась на 28.8, а урожай озимой пшеницы - на 24 %.
According to investigations conducted in conditions of irrigated brown meadow soils of the community Vedi in the Ararat region, the application of barda with the dose of 1400 m3/ha promotes the crops growth and development. Due to its valuable macro-nutrients (N, P, K) the soil’s physicochemical, chemical properties and nutritional regime improves, as well as the crop’s yield capacity increases. In the result of fertilizing the experimental plots with barda, the yield capacity of watermelon has increased by 28.8 % and the grain yield of winter wheat – by 24 %.

Place of publishing:

Երևան

Publisher:

ՀԱԱՀ հիմնադրամ

Format:

pdf

Identifier:

oai:arar.sci.am:358920

Digitization:

ՀՀ ԳԱԱ Հիմնարար գիտական գրադարան

Object collections:

Last modified:

Jun 21, 2024

In our library since:

Apr 26, 2023

Number of object content hits:

17

All available object's versions:

https://arar.sci.am/publication/388042

Show description in RDF format:

RDF

Show description in OAI-PMH format:

OAI-PMH

Objects

Similar

This page uses 'cookies'. More information