Ագրոգիտություն և տեխնոլոգիա=Agriscience and Technology= Агронаука и технология
Оценка воздействия на здоровье афлатоксина В1 в результате потребления риса населением Еревана ; Exposure Assessment of Aflatoxin B1 Through Rice Consumption Among the Yerevan Population
Հայաստանի ազգային ագրարային համալսարան
Գլխավոր խմբագիր՝ Հ. Ս. Ծպնեցյան
Հետազոտությունն իրականացվել է Երևանի բնակչության կողմից բրնձի սպառման արդյունքում աֆլատոքսին B1 միկոտոքսինի ներգործությամբ պայմանավորված հնարավոր առողջական ռիսկերը գնահատելու նպատակով: Ռիսկի գնահատումը կատարվել է ներգործության սահմանի (MOE) հաշվարկման մեթոդով՝ ըստ աֆլատոքսին B1-ի համար հաստատված առողջապահական ուղեցուցային արժեքի: Ստացված արդյունքների (MOE<10000) համաձայն՝ բրնձի նմուշներում աֆլատոքսին B1-ի միջին պարունակությամբ պայմանավորված ներգործությունը հանրային առողջապահական խնդիր է:
Исследование проведено с целью оценки возможных рисков для здоровья, вызванных воздействием микотоксина афлатоксина В1 в результате потребления риса населением г. Еревана. Оценка рисков проводилась методом определения предела действия (MOE) с учетом установленного нормативного значения афлатоксина В1. Согласно полученным результатам (MOE<10000), воздействие средних уровней афлатоксина В1, обнаруженных в образцах риса, является проблемой общественного здравоохранения.
Aflatoxin contamination in cereals poses a significant food safety and public health issue worldwide. Cereals, including rice, are a staple food in the diet of the Armenian population. This study aimed to assess the potential health risks associated with the exposure to aflatoxin B1 mycotoxin through rice consumption among the population of Yerevan. The daily intake of aflatoxin B1 through the rice consumption was estimated for the adult population across all administrative regions. The margin of exposure (MOE) method was used to evaluate the health risks associated with aflatoxin B1 exposure, with values less than 10000 considered a public health concern. The results indicated that the MOE for aflatoxin B1 exposure through rice consumption among the Yerevan population was less than 10000, which indicates the public health concern. Even the amounts of aflatoxin B1 within permissible levels were found to be potentially risky for the health of the population. Moreover, the MOE method used in this study can be a useful tool for assessing the risks associated with other food contaminants and guiding the development of appropriate risk management strategies. Hence, this study emphasizes the need for ongoing monitoring of aflatoxin levels in cereals, to ensure the safety of the food supply and protect public health.
Երևան
oai:arar.sci.am:359339
ՀՀ ԳԱԱ Հիմնարար գիտական գրադարան
Jun 21, 2024
May 10, 2023
6
https://arar.sci.am/publication/388503
Edition name | Date |
---|---|
Պիպոյան,Դ. Ա., Երևանի բնակչության կողմից բրնձի սպառման արդյունքում աֆլատոքսին B1միկոտոքսինի ներգործության գնահատում | Jun 21, 2024 |
Պիպոյան, Դ. Ա. Բեգլարյան, Մ. Ռ. Ստեփանյան, Ս. Ա. Սարգսյան, Ա. Է. Գլխավոր խմբագիր՝ Հ. Ս. Ծպնեցյան
Պիպոյան, Դ. Ա. Բեգլարյան, Մ. Ռ. Գլխավոր խմբագիր՝ Հ. Ս. Ծպնեցյան
Պիպոյան,Դ. Ա. Սիրեյան, Լ. Ա. Բեգլարյան, Մ. Ռ. Մերենդինո, Ն. Գլխավոր խմբագիր՝ Հ. Ս. Ծպնեցյան
Պիպոյան, Դ. Ա. Աբրահամյան, Ա. Ս. Ստեփանյան, Ս. Ա. Հովհաննիսյան, Ա. Ս. Գլխավոր խմբագիր՝ Հ. Ս. Ծպնեցյան
Պիպոյան, Դ. Ա. Բեգլարյան, Մ. Ռ. Տեփանոսյան, Գ. Հ. Սահակյան, Լ. Վ. Գլխավոր խմբագիր՝ Հ. Ս. Ծպնեցյան
Բեգլարյան, Մ. Ռ. Սիրեյան, Լ. Ա. Ստեփանյան, Ս. Ա. Գլխավոր խմբագիր՝ Հ. Ս. Ծպնեցյան
Պիպոյան, Դ. Ա. Աբրահամյան, Ա. Ս. Հովհաննիսյան, Ա. Ս. Գլխավոր խմբագիր՝ Հ. Ս. Ծպնեցյան
Պիպոյան, Դ. Ա. Բեգլարյան, Մ. Ռ. Աբովյան, Ա. Յու. Ալթունյան, Ս. Հ. Գլխավոր խմբագիր՝ Հ. Ս. Ծպնեցյան