Object

Title: Կաթնաթթվային նոր մթերքի տեխնոլոգիայի մշակում

Publication Details:

Պարբերականը հիմնադրվել է 2003 թ. փետրվարի 26-ին՝ Հայկական գյուղատնտեսական ակադեմիայի գիտական խորհրդի որոշմամբ, սկզբում՝ «Հայկական գյուղատնտեսական ակադեմիայի տեղեկագիր», այնուհետև՝ «Հայաստանի պետական ագրարային համալսարանի տեղեկագիր», «Հայաստանի ազգային ագրարային համալսարանի տեղեկագիր» վերնագրերով: «Հայաստանի ազգային ագրարային համալսարանի տեղեկագիր» գիտական պարբերականը ՀՀ ԿԳՄՍՆ Բարձրագույն որակավորման կոմիտեի կողմից ներառված է դոկտորական և թեկնածուական ատենախոսությունների արդյունքների ու դրույթների հրապարակման համար ընդունելի գիտական հանդեսների ցանկում: Պարբերականի նպատակը գիտահետազոտական աշխատանքների արդյունքների ներկայացման և լուսաբանման միջոցով ագրարային ոլորտի խնդիրներին ուղղված գիտական լուծումներ առաջադրելն է: Հիմք ընդունելով պարբերականի մասնագիտական ուղղվածությունը, նպատակը և վերնագիրը բովանդակությանն առավել համապատասխանեցնելու անհրաժեշտությունը՝ 2019 թ. մայիսի 16-ին համալսարանի գիտական խորհուրդը որոշել է այն վերանվանել «Ագրոգիտություն և տեխնոլոգիա», որը «Հայաստանի ազգային ագրարային համալսարանի տեղեկագիր» պարբերականի իրավահաջորդն է: «Ագրոգիտություն և տեխնոլոգիա» պարբերականը հրատարակվում է տարվա ընթացքում չորս անգամ՝ անգլերեն առանձին, հայերեն և ռուսերեն միասնական համարներով, յուրաքանչյուր եռամսյակը մեկ:

Journal or Publication Title:

Ագրոգիտություն և տեխնոլոգիա=Agriscience and Technology= Агронаука и технология

Date of publication:

2023

Volume:

3/83

ISSN:

2579-2822

Official URL:


Additional Information:

Балаян Э. Б., Араксянц А. Э., Balayan E. B., Araksyants A. E.

Other title:

Разработка технологии производства нового кисломолочного продукта ; Development of New Sour Milk Production Technology

Corporate Creators:

Հայաստանի ազգային ագրարային համալսարան

Contributor(s):

Գլխավոր խմբագիր՝ Հ. Ս. Ծպնեցյան

Coverage:

300-304

Abstract:

Предлагаемый новый кисломолочный продукт состоит из двух ингредиентов: йогурта и рикотты. Для производства первого компонента разработана технология получения безлактозного йогурта, для второго – технологические параметры, обеспечивающие более высокий выход и ускоряющие выделение белков. Для получения однородного молочного продукта с приятным вкусом и ароматом было приготовлено 3 образца с разным соотношением йогурта и рикотты. В результате органолептического исследования определено их опти- мальное соотношение – 90:10. В качестве натуральной добавки использовалось облепиховое пюре. Был разработан рецепт, рассчитаны пищевая и энергетическая ценность продукта, определена титруемая кислотность.
Our research aimed to create a novel lactose-free sour milk product. This would be attractive for local producers and give new possibilities for the development of the dairy industry. The new product consists of two ingredients: yogurt and ricotta. Lactose-free yogurt technology has been developed for the first component production. Yogurt with 3 different curds has been produced and subjected to physicochemical and organoleptic testing. Bacterial culture consisting of Lactobacillus delbrueckii subsp. Bulgaricus and Streptococcus thermophilus were added in quantities of 100 units per 250 liters milk. The dose of lactase enzyme has been determined to decrease lactose content to 0.01 %:0.48 ml/l Ha-Lactase 5200 NLU. Technological parameters have been developed to ensure higher yield and faster protein separation for ricotta production. Three samples with different proportions (yogurt/ricotta) have been produced to obtain a product with a pleasant taste, aroma, and homogeneity for consumers. As a result of the organoleptic examination of the obtained samples, the optimal ratio has been defined as 90:10. Buckthorn puree was used as a natural additive. The food recipe has been developed, energy value and cost value have been calculated, and the titratable acidity of the food has been investigated.

Place of publishing:

Երևան

Publisher:

ՀԱԱՀ հիմնադրամ

Format:

pdf

Identifier:

oai:arar.sci.am:375876

Digitization:

ՀՀ ԳԱԱ Հիմնարար գիտական գրադարան

Object collections:

Last modified:

Jun 21, 2024

In our library since:

Jun 21, 2024

Number of object content hits:

3

All available object's versions:

https://arar.sci.am/publication/406619

Show description in RDF format:

RDF

Show description in OAI-PMH format:

OAI-PMH

Objects

Similar

This page uses 'cookies'. More information