Object

Title: Մատուտակի արմատի էքստրակտի հավելումով բուլկու նոր արտադրատեսակի անվտանգության ցուցանիշների և արդյունավետության գնահատումը

Publication Details:

Պարբերականը հիմնադրվել է 2003 թ. փետրվարի 26-ին՝ Հայկական գյուղատնտեսական ակադեմիայի գիտական խորհրդի որոշմամբ, սկզբում՝ «Հայկական գյուղատնտեսական ակադեմիայի տեղեկագիր», այնուհետև՝ «Հայաստանի պետական ագրարային համալսարանի տեղեկագիր», «Հայաստանի ազգային ագրարային համալսարանի տեղեկագիր» վերնագրերով: «Հայաստանի ազգային ագրարային համալսարանի տեղեկագիր» գիտական պարբերականը ՀՀ ԿԳՄՍՆ Բարձրագույն որակավորման կոմիտեի կողմից ներառված է դոկտորական և թեկնածուական ատենախոսությունների արդյունքների ու դրույթների հրապարակման համար ընդունելի գիտական հանդեսների ցանկում: Պարբերականի նպատակը գիտահետազոտական աշխատանքների արդյունքների ներկայացման և լուսաբանման միջոցով ագրարային ոլորտի խնդիրներին ուղղված գիտական լուծումներ առաջադրելն է: Հիմք ընդունելով պարբերականի մասնագիտական ուղղվածությունը, նպատակը և վերնագիրը բովանդակությանն առավել համապատասխանեցնելու անհրաժեշտությունը՝ 2019 թ. մայիսի 16-ին համալսարանի գիտական խորհուրդը որոշել է այն վերանվանել «Ագրոգիտություն և տեխնոլոգիա», որը «Հայաստանի ազգային ագրարային համալսարանի տեղեկագիր» պարբերականի իրավահաջորդն է: «Ագրոգիտություն և տեխնոլոգիա» պարբերականը հրատարակվում է տարվա ընթացքում չորս անգամ՝ անգլերեն առանձին, հայերեն և ռուսերեն միասնական համարներով, յուրաքանչյուր եռամսյակը մեկ:

Journal or Publication Title:

Ագրոգիտություն և տեխնոլոգիա=Agriscience and Technology= Агронаука и технология

Date of publication:

2023

Volume:

3/83

ISSN:

2579-2822

Official URL:


Additional Information:

Ханамирян К. С., Оганесян Н. Г., Абрамян С. В., Хачатрян И. С., Khanamiryan K. S., Hovhannisyan N. G., Abrahamyan S. V., Khachatryan I. S.

Other title:

Оценка показателей безопасности и эффективности нового продукта – булочки с добавкой экстракта корня солодки ; Evaluation of Safety Indicators and Efficiency of a New Bun Product With the Addition of Licorice Root Extract

Corporate Creators:

Հայաստանի ազգային ագրարային համալսարան

Contributor(s):

Գլխավոր խմբագիր՝ Հ. Ս. Ծպնեցյան

Coverage:

231-237

Abstract:

На основе исследований разработаны новая рецептура и технология производства булочки функционального назначения. Оценены экономическая эффективность, соответствие показателей безопасности готового продукта требованиям действующих нормативных документов. Поскольку не все заменители сахара безопасны, была исследована и обоснована безопасность использования экстракта корня солодки в производстве булочной продукции. Предлагаемое изделие является новинкой на отечественном рынке функциональных продуктов питания, а разработанная нами технология может стимулировать развитие хлебобулочного производства.
This study aims to develop technology and a recipe for a novel type of functional bakery product using an alternative sweetener. As licorice roots contain glycyrrhizin, they can be replaced with sugar. Compared to sucrose, glycyrrhizin has a sweet taste 50-100 times stronger. In addition to developing technology for a new product, it is also necessary to consider the economic efficiency and safety of the end product as well. According to the AST 36-94 and AST 37-94 normative documents in force on RA territory, porosity and moisture were determined as physicochemical indicators. A KERN analyzer was used to determine the moisture content of the finished product. The examination of cadmium, arsenic, mercury, and lead from safety indicators was performed according to the normative documents GOST EN 14083-2013, GOST R 51766-2001, and GOST R 53183-2008. As long as there are no risks associated with harmful effects on human life or health, food products are safe. A finished product should also be cost-effective, profitable, and economical. The safety indicators of the finished product were evaluated for their economic efficiency and compliance with the requirements of the existing normative documents. It has been proven that licorice root extract is safe to use in baking since not all sugar substitutes are safe. Despite being novel in the domestic food market, particularly the functional food market, the proposed product can stimulate the growth of bakery industry.

Place of publishing:

Երևան

Publisher:

ՀԱԱՀ հիմնադրամ

Format:

pdf

Identifier:

oai:arar.sci.am:375852

Digitization:

ՀՀ ԳԱԱ Հիմնարար գիտական գրադարան

Object collections:

Last modified:

Jun 24, 2024

In our library since:

Jun 20, 2024

Number of object content hits:

9

All available object's versions:

https://arar.sci.am/publication/406598

Show description in RDF format:

RDF

Show description in OAI-PMH format:

OAI-PMH

Objects

Similar

This page uses 'cookies'. More information