Ագրոգիտություն և տեխնոլոգիա=Agriscience and Technology= Агронаука и технология
Разработка технологии производства детских колбас с растительными наполнителями ; Development of a Technology for the Production of Children,s Sausages with Vegetable-Based Supplements
Հայաստանի ազգային ագրարային համալսարան
Գլխավոր խմբագիր՝ Հ. Ս. Ծպնեցյան
Վաղ տարիքից առողջ սնվելը կարևոր նշանակություն ունի երեխայի աճի և զարգացման համար։ Ուստի խնդիր է դրվել մշակել օրգանիզմին անհրաժեշտ սննդանյութերով հարուստ և առողջության համար անվտանգ նոր տեսակի մանկական նրբերշիկի արտադրության տեխնոլոգիա։ Որպես հումք օգտագործվել է ճագարի միսը, իսկ բուսական հավելանյութ՝ դդմի խյուսը (օպտիմալ չափաքանակը՝ 15 %)։ Բուսական և կենդանական ծագման մթերքների նման համադրությունն ունի բարձր կենսաբանական արժեք, միաժամանակ կարող է խթանել Հայաստանում ճագարաբուծութ- յան զարգացումը և տեղական հումքի սպառումը։
Здоровое питание с раннего возраста играет большую роль в росте и развитии ребенка. Вот почему так важно создавать продукты, богатые питательными веществами, необходимыми организму, безопасные для здоровья малыша. Был разработан новый вид детской колбасы, где в качестве мясного сырья использовалось мясо кролика, в качестве растительной добавки – тыква (оптимальная прибавка – 15 %). Сочетание этих продуктов растительного и животного происхождения не только имеет высокую биологическую ценность, но и может стать стимулом для развития кролиководства в Республике Армения и потребления местного сырья.
Healthy eating from an early age is vital for a child’s growth and development. Therefore, a task has been set to develop a new technology for the production of a new sausage product for children rich in nutrients needed for the body and with safe-health level. Rabbit meat has served as the fresh sausage meat, while the pumpkin pulp has been used (with 15 % optimal portion) as vegetable-based supplement. Such a combination of plant- and animal-based food products promotes the increase of the food’s biological value. At the same time, it boosts up the development of rabbit breeding sector and consumption of local raw stuff.
Երևան
oai:arar.sci.am:351634
ՀՀ ԳԱԱ Հիմնարար գիտական գրադարան
Jun 21, 2024
Mar 28, 2023
17
https://arar.sci.am/publication/383058
Հրատարակության անուն | Ամսաթիվ |
---|---|
Բալայան, Է. Բ., Բուսական հավելանյութերով մանկական նրբերշիկների արտադրության տեխնոլոգիայի մշակում | Jun 21, 2024 |
Բալայան, Է. Բ. Արաքսյանց, Ա. Է. Գլխավոր խմբագիր՝ Հ. Ս. Ծպնեցյան
Գրիգորյան, Ա. Հ. Կարախանյան, Մ. Գ. Սարգսյան, Մ. Վ. Բալայան, Է. Բ. Գլխավոր խմբագիր՝ Հ. Ս. Ծպնեցյան
Արզումանյան, Ս. Պ. Գլխավոր խմբագիր՝ Հ. Ս. Ծպնեցյան
Աբրահամյան, Վ. Վ. Պետրոսյան, Գ. Մ. Աբովյան, Ա. Յ. Ալթունյան, Ս. Հ. Գլխավոր խմբագիր՝ Հ. Ս. Ծպնեցյան
Գաբրիելյան, Ա. Հ. Գլխավոր խմբագիր՝ Հ. Ս. Ծպնեցյան
Պիպոյան, Դ. Ա. Աբրահամյան, Ա. Ս. Ստեփանյան, Ս. Ա. Հովհաննիսյան, Ա. Ս. Գլխավոր խմբագիր՝ Հ. Ս. Ծպնեցյան
Չատինյան, Ն. Ռ. Ալեքսանյան, Լ. Շ. Գևորգյան, Ս. Հ. Գլխավոր խմբագիր՝ Հ. Ս. Ծպնեցյան
Հովհաննիսյան, Ն. Գ. Ալոյան, Ա. Ս. Գլխավոր խմբագիր՝ Հ. Ս. Ծպնեցյան