Նիւթ

Վերնագիր: Aesthetic Taste: on the History of the Issue

Ստեղծողը:

Arzumanyan, Svetlana

Տեսակ:

Հոդված

Հրապարակման մանրամասներ:

«Լրաբեր հասարակական գիտությունների» քառամսյա, բազմալեզու, միջմասնագիտական, գրախոսվող հանդեսը ՀՀ ԳԱԱ հասարակական գիտությունները և հայագիտությունը ներկայացնող հնագույն (հիմնադրվել է 1940 թ.) պարբերականն է, որի էջերում աճել և հասունացել են հայագետների և հասարակագետների բազմաթիվ սերունդներ: 1940-1943 թթ. այն հրատարակվել է որպես ԽՍՀՄ ԳԱ նախագահության հայկական մասնաճյուղի՝ Արմֆանի հասարակական և բնական գիտությունների «Տեղեկագիր», 1943-1965 թթ.՝ Հայաստանի ԳԱ-ի «Տեղեկագիր հասարակական գիտությունների»: 1966 թ. ամսագիրը վերանվանվել է «Լրաբեր հասարակական գիտությունների»: 1940-1947 թթ. լույս է տեսել անկանոն պարբերականությամբ՝ 1948-1990 թթ. եղել է ամսագիր. 1991 թ.` երկամսյա, 1992-1995 թթ.` եռամսյա հանդես: 1996-ից առ այսօր այն հրատարակվում է քառամսյա պարբերականությամբ: Տարբեր ժամանակներում «Լրաբերի» գլխավոր խմբագիրներ են եղել անվանի գիտնականներ Հ. Օրբելին (հիմնադիր), Ս. Կարապետյանը, Հ. Բատիկյանը, Խ. Մոմջյանը, Մ. Ներսիսյանը, Ա. Հովհաննիսյանը, Ծ. Աղայանը, Գ. Ստեփանյանը, Հ. Ասլանյանը, Գ. Աբովը, Հ. Ինճիկյանը, Վ. Միքայելյանը, Ա. Խառատյանը: 2017 թ. վերջից սկսած՝ հանդեսի գլխավոր խմբագիրն է Պ. Ավետիսյանը:

Ամսագրի կամ հրապարակման վերնագիր:

Լրաբեր հասարակական գիտությունների=Herald of the Social Sciences=Вестник общественных наук

Հրապարակման ամսաթիւ:

2024

Համար:

1

ISSN:

0320-8117

Պաշտոնական URL:


Լրացուցիչ տեղեկութիւն:

Арзуманян Светлана, Արզումանյան Սվետլանա

Այլ վերնագիր:

Эстетический вкус: к истории вопроса ; Գեղագիտական ճաշակ. հարցի պատմության շուրջ

Աջակից(ներ):

Պատ․ խմբ՝. Հ․ Գ․ Ինճիկյան (1966-1968) ; Գլխավոր խմբ.՝ Ծ․ Պ․ Աղայան (1969-1972) ; Վ․ Ա․ Միքայելյան (1972-1987) ; Ա․ Ա․ Խառատյան (1988-2017)

Ծածկոյթ:

127-141

Ամփոփում:

Taste is one of the most important categories of aesthetics, an integral manifestation of aesthetic consciousness, by means of which one can determine the level of not only aesthetic, but also the general development of the individual. Taste can be compared with a kind of a "touchstone", with the help of which the criteria of aesthetic evaluation are found to correspond to certain norms and principles that exist in a particular space-time area, direct a person to the aesthetic organization of their environment, create artistic works, rules of conduct and so on. The result of the activity of aesthetic taste is the emerging feeling of pleasure or displeasure, which is predominantly characterized by disinterestedness. Having become the most important research problem during the Enlightenment, it has retained its significance today.
Ճաշակը գեղագիտության կարեւոր կատեգորիաներից է, գեղագիտական գիտակցության անկապտելի դրսեւորումը, որի օգնությամբ կարելի է որոշել անհատի ոչ միայն գեղագիտական, այլեւ ընդհանուր զարգացման մակարդակը։ Ճաշակը կարելի է համեմատել որոշակի «փորձաքարի» հետ, որի օգնությամբ հայտնաբերվում են գեղագիտական գնահատման չափանիշներ: Դրանք համապատասխանում են որոշակի նորմերի ու կանոնների, որոնք ճանաչվում են որոշակի տարածաժամանակային սահմաններում եւ մարդուն կողմնորոշում դեպի իր միջավայրի գեղագիտական կազմակերպումը, արվեստի գործերի ստեղծումը, վարքագծի կանոնների հաստատումը եւ այլն։ Լուսավորականության դարաշրջանում գեղագիտական ճաշակը, դառնալով հետազոտության կարեւորագույն խնդիր, իր նշանակությունը պահպանել է նաեւ մեր օրերում:
Вкус является одной из важных категорий эстетики, неотъемлемым проявлением эстетического сознания, с помощью которого можно определить уровень не только эстетического, но и общего развития личности. Вкус можно сравнить с неким «пробным камнем», с помощью которого выявляются критерии эстетической оценки, соответствующие определенным нормам и правилам, признанным в конкретных пространственно-временных границах и ориентирующим человека на эстетическую организацию окружающей его среды, создание художественных произведений, правила поведения и т.д. Результатом деятельности эстетического вкуса является возникающее чувство удовольствия или неудовольствия, по преимуществу характеризующееся бескорыстностью. Став важнейшей проблемой исследования в эпоху Просвещения, эстетический вкус сохранил свою значимость и сегодня.


Հրատարակութեան վայրը:

Երևան

Հրատարակիչ:

ՀՀ ԳԱԱ

Ձեւաչափ:

pdf

Նոյնացուցիչ:

կապին հետեւելուն համար սեղմէ հոս ; oai:arar.sci.am:375021

Դասիչ:

АЖ 410

Բնօրինակին գտնուելու վայրը:

ՀՀ ԳԱԱ Հիմնարար գիտական գրադարան

Նիւթին հաւաքածոները:

Վերջին անգամ ձեւափոխուած է:

Jun 12, 2025

Մեր գրադարանին մէջ է սկսեալ:

Jun 5, 2024

Նիւթին բովանդակութեան հարուածներուն քանակը:

23

Նիւթին բոլոր հասանելի տարբերակները:

https://arar.sci.am/publication/406069

Ցոյց տուր նկարագրութիւնը RDF ձեւաչափով:

RDF

Ցոյց տուր նկարագրութիւնը OAI-PMH ձեւաչափով։

OAI-PMH

Հրատարակութեան անունը Թուական
Arzumanyan, Svetlana, Aesthetic Taste: on the History of the Issue Jun 12, 2025

Օբյեկտի տեսակ՝

Նման

Այս էջը կ'օգտագործէ 'cookie-ներ'։ Յաւելեալ տեղեկատուութիւն