Ագրոգիտություն և տեխնոլոգիա=Agriscience and Technology= Агронаука и технология
Влияние нагрузки глазками кустов винограда сорта “сев арени” на динамикуего созревания в условиях органического возделывания ; The Effect of Bud Loading on the Ripening Dynamics of Sev Areni Grape Variety in Conditionsof Organic Farming
Հայաստանի ազգային ագրարային համալսարան
Գլխավոր խմբագիր՝ Հ. Ս. Ծպնեցյան
Հետազոտության նպատակն է ուսումնասիրել օրգանական մշակության պայմաններում խաղողի Սև Արենի սորտի պտուղներում ընդհանուր շաքարների, թթվության, ֆենոլային նյութերի՝ ֆլավոնոիդների և անտոցիանինների քանակության ավելացման դինամիկան ըստ վազերի բեռնվածության: Ուսումնասիրությունների համաձայն՝ խաղողի այգու օրգանական մշակության պայմաններում նպատակահարմար չէ կիրառել 50 աչք բեռնվածությունը, քանի որ ստացված բերքը որակական ցուցանիշներով զիջում է որակյալ և բարձրարժեք գինի արտադրելու պահանջներին համապատասխան որակական ցուցանիշներ ապահովող 30-40 աչք բեռնվածությամբ տարբերակներին։
Цель исследования – изучение динамики увеличения количества общих сахаров, кислотности, фенольных веществ – флавоноидов и антоцианов, в плодах винограда сорта “сев арени” в зависимости от нагрузки на лозу в условиях органического выращивания. Согласно исследованиям, в условиях органического возделывания виноградника нецелесообразно использовать нагрузку 50 глазков, поскольку качественные показатели урожая в этом случае уступают показателям качества при нагрузке 30-40 глазков, соответствующим требованиям для производства качественных и ценных вин.
The aim of the work is to study the growing dynamics of total sugars, acids and phenolic compounds (flavonoids, anthocyanins) in Sev Areni grape berries in conditions of organic farming depending on the buds’ load rate. The studies were conducted in 2020-2021. The vineyard belonging to “Hin Areni” CJSC, established in 2007-2008, is located in the Areni community of Vayots Dzor marz, at an altitude of 1200 m above sea level. At the start of the trials, 5 hectares of the garden (10 ha) were cultivated with organic methods. The experiments were carried out in four replications through the method of Lazarevskiy including 15 vines in each option. The dynamics of berry ripening was studied according to vine load. Sugar content (refractometric method), titratable acidity (using OIV-MA-AS313-01 method), pH, total phenolic content of fruit juice was determined three times. According to study results, the amount of flavonoids and anthocyanins changes during grape ripening, depending on the vine load. Along with the grapes maturation, sugar content of the fruit juice increases, the acidity decreases. However, parallel to the increase in vine load, the sugar content decreases. In the option of 50 bud load the sugar content decreases. The harvested yield lags behind the option of 30-40 bud load in its qualitative properties. Thus, it is not recommended to use high bud loading option in the organic farming. Based on the study results, it is recommended to use 30-40 bud vine loads of Sev Areni variety in conditions of vineyards organic farming.
Երևան
oai:arar.sci.am:359325
ՀՀ ԳԱԱ Հիմնարար գիտական գրադարան
Jun 21, 2024
May 10, 2023
6
https://arar.sci.am/publication/388489
Գրիգորյան, Բ. Ա. Սամվելյան, Ա. Գ. Միքայելյան, Մ. Ն. Օհանյան, Ա. Ի. Գլխավոր խմբագիր՝ Հ. Ս. Ծպնեցյան
Օհանյան, Ա. Ի. Գրիգորյան, Բ. Ա. Գլխավոր խմբագիր՝ Հ. Ս. Ծպնեցյան
Գրիգորյան, Բ. Ա. Օհանյան, Ա. Ի. Գլխավոր խմբագիր՝ Հ. Ս. Ծպնեցյան
Գրիգորյան, Ա. Մ. Գրիգորյան, Բ. Ա. Օհանյան, Ա. Ի. Գլխավոր խմբագիր՝ Հ. Ս. Ծպնեցյան
Գրիգորյան, Բ. Ա. Օհանյան, Ա. Ի. Հարությունյան, Վ. Ա. Պատ․ խմբ․՝ Մ․ Գ․ Թումանյան (1948) Գ․ Հ․ Բաբաջանյան (1949-1954) Հ․ Գ․ Բատիկյան (1954-1977) Գլխ․ խմբ․՝ Է․ Գ․ Աֆրիկյան (1978-2007) Է․ Ս․ Գևորգյան (2008-2023) Ա․ Ա․ Առաքելյան (2023-)
Հովսեփյան, Ա. Հ. Պողոսյան, Գ. Յ. Եղիազարյան, Ա. Ս. Էլոյան, Ս. Ա. Գլխավոր խմբագիր՝ Հ. Ս. Ծպնեցյան
Գասպարյան, Գ. Հ. Մարկոսյան,Ա. Օ. Երիցյան, Ս. Կ. Գլխավոր խմբագիր՝ Հ. Ս. Ծպնեցյան
Ավագյան, Գ. Վ. Գլխավոր խմբագիր՝ Հ. Ս. Ծպնեցյան