Object

Title: Օրգանական մշակության պայմաններում աչքերով բեռնվածության ազդեցությունը խաղողի սև արենի սորտի հասունացման դինամիկայի վրա

Publication Details:

Պարբերականը հիմնադրվել է 2003 թ. փետրվարի 26-ին՝ Հայկական գյուղատնտեսական ակադեմիայի գիտական խորհրդի որոշմամբ, սկզբում՝ «Հայկական գյուղատնտեսական ակադեմիայի տեղեկագիր», այնուհետև՝ «Հայաստանի պետական ագրարային համալսարանի տեղեկագիր», «Հայաստանի ազգային ագրարային համալսարանի տեղեկագիր» վերնագրերով: «Հայաստանի ազգային ագրարային համալսարանի տեղեկագիր» գիտական պարբերականը ՀՀ ԿԳՄՍՆ Բարձրագույն որակավորման կոմիտեի կողմից ներառված է դոկտորական և թեկնածուական ատենախոսությունների արդյունքների ու դրույթների հրապարակման համար ընդունելի գիտական հանդեսների ցանկում: Պարբերականի նպատակը գիտահետազոտական աշխատանքների արդյունքների ներկայացման և լուսաբանման միջոցով ագրարային ոլորտի խնդիրներին ուղղված գիտական լուծումներ առաջադրելն է: Հիմք ընդունելով պարբերականի մասնագիտական ուղղվածությունը, նպատակը և վերնագիրը բովանդակությանն առավել համապատասխանեցնելու անհրաժեշտությունը՝ 2019 թ. մայիսի 16-ին համալսարանի գիտական խորհուրդը որոշել է այն վերանվանել «Ագրոգիտություն և տեխնոլոգիա», որը «Հայաստանի ազգային ագրարային համալսարանի տեղեկագիր» պարբերականի իրավահաջորդն է: «Ագրոգիտություն և տեխնոլոգիա» պարբերականը հրատարակվում է տարվա ընթացքում չորս անգամ՝ անգլերեն առանձին, հայերեն և ռուսերեն միասնական համարներով, յուրաքանչյուր եռամսյակը մեկ:

Journal or Publication Title:

Ագրոգիտություն և տեխնոլոգիա=Agriscience and Technology= Агронаука и технология

Date of publication:

2023

Volume:

1/81

ISSN:

2579-2822

Official URL:


Additional Information:

Григорян Б. А., Оганян А. И., Микаелян М. Н., Арутюнян В. А., Grigoryan B. A., Ohanyan A. I., Mikayelyan M. N., Harutyunyan V.A.

Other title:

Влияние нагрузки глазками кустов винограда сорта “сев арени” на динамикуего созревания в условиях органического возделывания ; The Effect of Bud Loading on the Ripening Dynamics of Sev Areni Grape Variety in Conditionsof Organic Farming

Corporate Creators:

Հայաստանի ազգային ագրարային համալսարան

Contributor(s):

Գլխավոր խմբագիր՝ Հ. Ս. Ծպնեցյան

Coverage:

37-41

Abstract:

Հետազոտության նպատակն է ուսումնասիրել օրգանական մշակության պայմաններում խաղողի Սև Արենի սորտի պտուղներում ընդհանուր շաքարների, թթվության, ֆենոլային նյութերի՝ ֆլավոնոիդների և անտոցիանինների քանակության ավելացման դինամիկան ըստ վազերի բեռնվածության: Ուսումնասիրությունների համաձայն՝ խաղողի այգու օրգանական մշակության պայմաններում նպատակահարմար չէ կիրառել 50 աչք բեռնվածությունը, քանի որ ստացված բերքը որակական ցուցանիշներով զիջում է որակյալ և բարձրարժեք գինի արտադրելու պահանջներին համապատասխան որակական ցուցանիշներ ապահովող 30-40 աչք բեռնվածությամբ տարբերակներին։
Цель исследования – изучение динамики увеличения количества общих сахаров, кислотности, фенольных веществ – флавоноидов и антоцианов, в плодах винограда сорта “сев арени” в зависимости от нагрузки на лозу в условиях органического выращивания. Согласно исследованиям, в условиях органического возделывания виноградника нецелесообразно использовать нагрузку 50 глазков, поскольку качественные показатели урожая в этом случае уступают показателям качества при нагрузке 30-40 глазков, соответствующим требованиям для производства качественных и ценных вин.
The aim of the work is to study the growing dynamics of total sugars, acids and phenolic compounds (flavonoids, anthocyanins) in Sev Areni grape berries in conditions of organic farming depending on the buds’ load rate. The studies were conducted in 2020-2021. The vineyard belonging to “Hin Areni” CJSC, established in 2007-2008, is located in the Areni community of Vayots Dzor marz, at an altitude of 1200 m above sea level. At the start of the trials, 5 hectares of the garden (10 ha) were cultivated with organic methods. The experiments were carried out in four replications through the method of Lazarevskiy including 15 vines in each option. The dynamics of berry ripening was studied according to vine load. Sugar content (refractometric method), titratable acidity (using OIV-MA-AS313-01 method), pH, total phenolic content of fruit juice was determined three times. According to study results, the amount of flavonoids and anthocyanins changes during grape ripening, depending on the vine load. Along with the grapes maturation, sugar content of the fruit juice increases, the acidity decreases. However, parallel to the increase in vine load, the sugar content decreases. In the option of 50 bud load the sugar content decreases. The harvested yield lags behind the option of 30-40 bud load in its qualitative properties. Thus, it is not recommended to use high bud loading option in the organic farming. Based on the study results, it is recommended to use 30-40 bud vine loads of Sev Areni variety in conditions of vineyards organic farming.

Place of publishing:

Երևան

Publisher:

ՀԱԱՀ հիմնադրամ

Format:

pdf

Identifier:

oai:arar.sci.am:359325

Digitization:

ՀՀ ԳԱԱ Հիմնարար գիտական գրադարան

Object collections:

Last modified:

Jun 21, 2024

In our library since:

May 10, 2023

Number of object content hits:

6

All available object's versions:

https://arar.sci.am/publication/388489

Show description in RDF format:

RDF

Show description in OAI-PMH format:

OAI-PMH

Objects

Similar

This page uses 'cookies'. More information