Ագրոգիտություն և տեխնոլոգիա=Agriscience and Technology= Агронаука и технология
Арутюнян М. О., Алоян Т. Б., Harutyunyan M. O., Aloyan T. B.
Оценка агробиологических показателей некоторых сортов кабачков в условиях Мартунинского района Республики Арцах ; Assessment of Agrobiological Characteristics of Some Marrow Squash Zucchini Varieties in Conditions of Martuni Region of Artsakh Republic
Հայաստանի ազգային ագրարային համալսարան
Գլխավոր խմբագիր՝ Հ. Ս. Ծպնեցյան
Հետազոտությունն իրականացվել է դդմիկի ուսումնասիրվող սորտերի կենսաբանական և տնտեսական ցուցանիշները գնահատելու, առավել արժեքավոր և բարձր բերքատու սորտն արտադրությունում ներդնելու նպատակով: Ըստ փորձագիտական ուսումնասիրությունների՝ Աննա (ստուգիչ), Ադանա և Զարթոնք սորտերից համեմատաբար երկար վեգետացիա ունեն Ադանա և Զարթոնք սորտերը (72 և 73 օր), որոնք նաև համեմատաբար կայուն են հիվանդությունների նկատմամբ։ Իսկ բերքի կառուցվածքային տարրերի և բերքատվության ցուցանիշներով աչքի է ընկնում Ադանա սորտը (510 ց/հա)։ Ուստի Արցախի Հանրապետության նախալեռնային գոտու պայմաններում առաջարկվում է մշակել դդմիկի Ադանա սորտը։
Исследования проводились с целью оценки биологических и экономических показателей изучаемых сортов кабачков и внедрения в производство наиболее ценного и высокоурожайного сорта. Согласно опытным данным, из сортов Анна (контроль), Адана и Зартонк относительно продолжительный период вегетации имеют Адана и Зартонк (72 и 73 дня), они также наиболее устойчивы к болезням. А по структурным элементам урожая и показателям урожайности выделяется сорт Адана (510 т/га). Исходя из полученных результатов, в условиях предгорной зоны АР рекомендуется культивировать сорт кабачка Адана.
The implemented research was aimed to evaluate the biological and economic indicators of the studied varieties of zucchini, to introduce the most valuable and high-yielding variety into production. Expert studies were conducted in 2021-2022 in the Taghavard community of the Martuni region of the Republic of Artsakh, located at an altitude of 600m above sea level. Anna (control), Adana and Zartonk zucchini varieties were studied. Each cultivar was planted in a 50 m2 plot with four replications. In each plot, 123 plants were planted in two rows of 10 m length, with 90+70 cm inter-row and 45 cm inter-plant distance. During the vegetation period, feeding with the norm of N 45 was done twice. Breeding varieties were evaluated according to growth and development stages, duration of vegetation, resistance to diseases and pests, and yield indicators. According to research, the Adana and Zartonk have a relatively long vegetation period (72 and 73 days), and the Adana (510 cent/ha) stands out in terms of crop structural elements and yield indicators. Adana and Zartonk are relatively resistant to diseases, and the difference in pest infestation is insignificant. Adana surpassed both Anna and Zartonk in terms of fruit percentage. It exceeded the high-yield control by 135 cent/ha, at the same time, with high economic efficiency, it provided 135 cent/ha crop addition and AMD 420.000 additional profit per hectare. It is recommended to cultivate the Adana zucchini variety in the sub-mountainous zone of the Artsakh Republic.
Երևան
oai:arar.sci.am:359327
ՀՀ ԳԱԱ Հիմնարար գիտական գրադարան
Jun 21, 2024
May 10, 2023
30
https://arar.sci.am/publication/388491
Հրատարակութեան անունը | Թուական |
---|---|
Հարությունյան, Մ. Օ., Դդմիկի մի քանի սորտերի ագրոկենսաբանական հատկանիշների ուսումնասիրումը ԱՀ Մարտունու շրջանի պայմաններում | Jun 21, 2024 |
Թադևոսյան, Ա. Մ. Թադևոսյան, Լ. Մ. Ալոյան, Տ. Բ. Գլխավոր խմբագիր՝ Հ. Ս. Ծպնեցյան
Ալոյան, Տ. Բ. Բադալյան, Մ. Վ. Մելիքյան, Ա. Շ. Գլխավոր խմբագիր՝ Հ. Ս. Ծպնեցյան
Բադալյան, Մ. Վ. Մելիքյանգ, Ա. Շ. Ալոյան, Տ. Բ. Սահակյան, Ա. Ջ. Գլխավոր խմբագիր՝ Հ. Ս. Ծպնեցյան
Հովսեփյան, Ա. Հ. Պողոսյան, Գ. Յ. Եղիազարյան, Ա. Ս. Էլոյան, Ս. Ա. Գլխավոր խմբագիր՝ Հ. Ս. Ծպնեցյան
Գասպարյան, Գ. Հ. Մարկոսյան,Ա. Օ. Երիցյան, Ս. Կ. Գլխավոր խմբագիր՝ Հ. Ս. Ծպնեցյան
Ավագյան, Գ. Վ. Գլխավոր խմբագիր՝ Հ. Ս. Ծպնեցյան
Ահարոնյան, Ա. Գ. Սարգսյան, Ս. Մ. Ջուլհակյան, Բ. Ա. Մուրադյան, Է. Ս. Գլխավոր խմբագիր՝ Հ. Ս. Ծպնեցյան
Սահակյան, Ռ. Ա. Միրզոյան, Մ. Ս. Թովմասյան, Գ. Ա. Գլխավոր խմբագիր՝ Հ. Ս. Ծպնեցյան