Հրապարակման մանրամասներ:
Ամսագրի կամ հրապարակման վերնագիր:
Ագրոգիտություն և տեխնոլոգիա=Agriscience and Technology= Агронаука и технология
Հրապարակման ամսաթիւ:
Հատոր:
ISSN:
Պաշտոնական URL:
Լրացուցիչ տեղեկութիւն:
Папинян В. А., Гаспарян Г. О., Барсегян М. А., Papinyan V. A., Gasparyan G. H., Barseghyan M. H.
Վերնագիր:
Այլ վերնագիր:
Использование барды с целью улучшения питательного режима орошаемых серых земель Араратской равнины ; Using Barda to Improve Nutritional Regime in the Irrigated Brown Meadow Soils of the Ararat Valley
Ստեղծողը:
Պապինյան, Վ. Ա. ; Գասպարյան, Գ. Հ. ; Բարսեղյան, Մ. Հ.
Համատեղ հեղինակները:
Հայաստանի ազգային ագրարային համալսարան
Աջակից(ներ):
Գլխավոր խմբագիր՝ Հ. Ս. Ծպնեցյան
Խորագիր:
Չվերահսկուող բանալի բառեր:
թափոն ; բարդա ; հող ; ֆիզիկաքիմիական ; բերքատվություն
Ծածկոյթ:
Ամփոփում:
Արարատի մարզի Փոքր Վեդի համայնքի ոռոգելի մարգագետնային գորշ հողերի պայմաններում իրականացված հետազոտությունների համաձայն՝ 1400 մ3/հա չափաքանակով բարդայի կիրառումը նպաստում է մշակաբույսերի աճին և զարգացմանը: Դրանում պարունակվող արժեքավոր մակրոսննդատարրերի (N, P, K) շնորհիվ բարելավվում են հողի ֆիզիկաքիմիական, քիմիական հատկությունները, սննդային ռեժիմը, բարձրանում է մշակաբույսերի բերքատվությունը: Փորձադաշտերը բարդայով պարարտացնելու արդյունքում ձմերուկի բերքատվությունն ավելացել է 28,8, իսկ աշնանացան ցորենի հատիկի բերքը՝ 24 %-ով:
По данным исследований, проведенных в условиях орошаемых равнинных серых земель общины Покр Веди Араратской области, использование барды в количестве 1400 м3/га способствует росту и развитию посевов. Благодаря высокому содержанию ценных макроэлементов (N, P, K) улучшаются химические, физико-химические свойства почвы, режим его питания, повышается урожайность культур. В результате удобрения экспериментальных полей бардой урожайность арбузов увеличилась на 28.8, а урожай озимой пшеницы - на 24 %.
According to investigations conducted in conditions of irrigated brown meadow soils of the community Vedi in the Ararat region, the application of barda with the dose of 1400 m3/ha promotes the crops growth and development. Due to its valuable macro-nutrients (N, P, K) the soil’s physicochemical, chemical properties and nutritional regime improves, as well as the crop’s yield capacity increases. In the result of fertilizing the experimental plots with barda, the yield capacity of watermelon has increased by 28.8 % and the grain yield of winter wheat – by 24 %.
Հրատարակութեան վայրը:
Երևան