Գիտական հոդվածների ժողովածու. Միջազգային գիտաժողովի նյութեր
Ստեփանյան Սեդա, Բեգլարյան Մելինե, Պիպոյան Դավիթ, Степанян Седа, Бегларян Мелине, Пипоян Давид
Երևանում կաթնամթերքի ու երշիկեղենի սպառման դեպքում տրանսճարպաթթուների ընդունման ռիսկի գնահատում ; Оценка риска потребления трансжирных кислот при потреблении молочных и колбасных продуктов в Ереване
The study aims to assess the content of trans fatty acids (TFA) present in dairy and sausage products sold in Yerevan and conduct a dietary exposure assessment. Food consumption data has been collected using a food frequency questionnaire. TFA contents have been determined using gas chromatography. Daily intake values of TFA for studied food products range from 0.004% to 0.246% of total energy intake. Although none of the TFA intake values exceeds the WHO recommended limit (≤ 1E%), average daily TFA intake through consumption of dairy and sausage products makes 45% of the recommended level. Therefore, further investigation needs to be done to cover other food products that contain TFA.
Սույն հետազոտության նպատակն է գնահատել տրանսճարպաթթուների (ՏՃԹ) պարունակությունը Երևանում իրացվող կաթնամթերքում և երշիկեղենում և իրականացնել սննդակարգային ներգործության գնահատում: Սննդամթերքի սպառման վերաբերյալ տվյալները հավաքագրվել են սննդի սպառման հաճախականության հարցաթերթի միջոցով: ՏՃԹ պարունակությունը որոշվել է գազային քրոմատոգրաֆիայի միջոցով: ՏՃԹ օրական ընդունման արժեքները տատանվում են ընդհանուր էներգիայի 0.004% -ից մինչև 0.246% -ի սահմաններում: Թեպետ ՏՃԹ օրական ընդունման արժեքներից ոչ մեկը չի գերազանցում ԱՀԿ-ի կողմից առաջարկած շեմը (≤ 1E%), կաթնամթերքի և երշիկեղենի սպառման դեպքում ՏՃԹ օրական միջին ընդունումը կազմում է թույլատրելի շեմի 45%-ը: Անհրաժեշտ է իրականացնել հետագա ուսումնասիրություն` ներառելով ՏՃԹ պարունակող այլ մթերքներ:
Целью данного исследования является оценка содержания трансжирных кислот (ТЖК), присутствующих в молочных и колбасных продуктах, продаваемых в Ереване, и оценка их воздействия на пищевой рацион. Данные о потреблении пищевых продуктов были собраны с использованием вопросника о частоте приема пищи. Содержание ТЖК определяли с помощью газовой хроматографии. Значения суточного потребления ТЖК варьировались от 0.004% до 0.246% от общего количества энергии. Хотя ни одно из значений суточного потребления ТЖК не превышает рекомендованный ВОЗ предел (≤ 1E%), при потреблении молочных ս колбасных продуктов среднесуточное потребление ТЖК составляет 45% допустимого порога. Поэтому необходимо провести дальнейшее исследование, охватывающее другие пищевые продукты, содержащие ТЖК.
Երևան
ՀՀ ԳԱԱ Գիտակրթական միջազգային կենտրոն ; «Տիր» հրատ.
oai:arar.sci.am:271104
ՀՀ ԳԱԱ Հիմնարար գիտական գրադարան
ՀՀ ԳԱԱ Հիմնարար գիտական գրադարան
Jun 20, 2023
Jun 17, 2021
27
https://arar.sci.am/publication/295399
Edition name | Date |
---|---|
Stepanyan, Seda, Risk Assessment of Trans-fatty Acids Intake through Consumption of Dairy and Sausage Products in Yerevan | Jun 20, 2023 |
Pipoyan, Davit Stepanyan, Seda Beglaryan, Meline
Beglaryan, Meline Pipoyan, Davit Chirkova, Victoria
Pipoyan, Davit Arshakyan, Yepraqsya Beglaryan, Meline Գլխավոր խմբագիր՝ Հ. Ս. Ծպնեցյան
Stepanyan, Seda Khachatryan, Monika Pipoyan, Davit
Լ. Մ. Ղալաչյան Կ. Ա. Քոչարյան Մ. Մ. Ավետիսյան
Н. А. Барсегян А. В. Гзрарян