Object structure

Journal or Publication Title:

Գիտական հոդվածների ժողովածու. Միջազգային գիտաժողովի նյութեր

Date of publication:

2021

ISBN:

978-9939-865-80-5

Additional Information:

Ստեփանյան Սեդա, Բեգլարյան Մելինե, Պիպոյան Դավիթ, Степанян Седа, Бегларян Мелине, Пипоян Давид

Title:

Risk Assessment of Trans-fatty Acids Intake through Consumption of Dairy and Sausage Products in Yerevan

Other title:

Երևանում կաթնամթերքի ու երշիկեղենի սպառման դեպքում տրանսճարպաթթուների ընդունման ռիսկի գնահատում ; Оценка риска потребления трансжирных кислот при потреблении молочных и колбасных продуктов в Ереване

Creator:

Stepanyan, Seda ; Beglaryan, Meline ; Pipoyan, Davit

Subject:

Ecology

Uncontrolled Keywords:

food frequency questionnaire ; daily consumption ; trans-fatty acids ; total energy

Abstract:

The study aims to assess the content of trans fatty acids (TFA) present in dairy and sausage products sold in Yerevan and conduct a dietary exposure assessment. Food consumption data has been collected using a food frequency questionnaire. TFA contents have been determined using gas chromatography. Daily intake values of TFA for studied food products range from 0.004% to 0.246% of total energy intake. Although none of the TFA intake values exceeds the WHO recommended limit (≤ 1E%), average daily TFA intake through consumption of dairy and sausage products makes 45% of the recommended level. Therefore, further investigation needs to be done to cover other food products that contain TFA.
Սույն հետազոտության նպատակն է գնահատել տրանսճարպաթթուների (ՏՃԹ) պարունակությունը Երևանում իրացվող կաթնամթերքում և երշիկեղենում և իրականացնել սննդակարգային ներգործության գնահատում: Սննդամթերքի սպառման վերաբերյալ տվյալները հավաքագրվել են սննդի սպառման հաճախականության հարցաթերթի միջոցով: ՏՃԹ պարունակությունը որոշվել է գազային քրոմատոգրաֆիայի միջոցով: ՏՃԹ օրական ընդունման արժեքները տատանվում են ընդհանուր էներգիայի 0.004% -ից մինչև 0.246% -ի սահմաններում: Թեպետ ՏՃԹ օրական ընդունման արժեքներից ոչ մեկը չի գերազանցում ԱՀԿ-ի կողմից առաջարկած շեմը (≤ 1E%), կաթնամթերքի և երշիկեղենի սպառման դեպքում ՏՃԹ օրական միջին ընդունումը կազմում է թույլատրելի շեմի 45%-ը: Անհրաժեշտ է իրականացնել հետագա ուսումնասիրություն` ներառելով ՏՃԹ պարունակող այլ մթերքներ:
Целью данного исследования является оценка содержания трансжирных кислот (ТЖК), присутствующих в молочных и колбасных продуктах, продаваемых в Ереване, и оценка их воздействия на пищевой рацион. Данные о потреблении пищевых продуктов были собраны с использованием вопросника о частоте приема пищи. Содержание ТЖК определяли с помощью газовой хроматографии. Значения суточного потребления ТЖК варьировались от 0.004% до 0.246% от общего количества энергии. Хотя ни одно из значений суточного потребления ТЖК не превышает рекомендованный ВОЗ предел (≤ 1E%), при потреблении молочных ս колбасных продуктов среднесуточное потребление ТЖК составляет 45% допустимого порога. Поэтому необходимо провести дальнейшее исследование, охватывающее другие пищевые продукты, содержащие ТЖК.



Place of publishing:

Երևան

Publisher:

ՀՀ ԳԱԱ Գիտակրթական միջազգային կենտրոն ; «Տիր» հրատ.

Type:

Հոդված

Format:

pdf

Extent:

էջ 12-24

Other physical description:

աղս․

Digitization:

ՀՀ ԳԱԱ Հիմնարար գիտական գրադարան

Location of original object:

ՀՀ ԳԱԱ Հիմնարար գիտական գրադարան