Նիւթ

Վերնագիր: Nickel Risk Assessment through the Consumption of Flour-Based Products and Cereals

Ամսագրի կամ հրապարակման վերնագիր:

«Կաճառ» Գիտական հոդվածների ժողովածու. ՀՀ ԳԱԱ Գիտակրթական միջազգային կենտրոն = ״Качар״ Сборник научных трудов. НАН РА Международный научно-образовательный центр =“Katchar” Collection of Scientific Articles. International Scientific-Educational Center NAS RA

Հրապարակման ամսաթիւ:

2022

Համար:

1

ISSN:

2579-2903

Պաշտոնական URL:

կապին հետեւելուն համար սեղմէ հոս

Լրացուցիչ տեղեկութիւն:

Ստեփանյան Սեդա, Խաչատրայն Մոնիկա, Պիպոյան Դավիթ, Степанян Седа, Хачатрян Моника, Пипоян Давид

Այլ վերնագիր:

Նիկելի ռիսկի գնահատումը ալրային հենքով մթերքների և հատիկեղենի սպառման դեպքում ; Оценка риска никеля при потреблении мучной продукции и злаков

Համատեղ հեղինակները:

Center for Ecological-Noosphere Studies National Academy of Sciences, RA

Ծածկոյթ:

190-202

Ամփոփում:

Flour-based products and cereals are one of the most consumed food items in Armenia. The aim of this study is to conduct Ni risk assessment through the consumption of flour-based products and cereals. The consumption data of flour-based products and cereals has been gathered through a 24-hour recall survey, including 1400 adult respondents of the Republic of Armenia. Ni risk assessment has been conducted through a Margin of Exposure (MOE) approach. Ni contents were analyzed using atomic absorption spectrometry. The Estimated Daily Intake (EDI) values ranged from 8.63E-06 to 5.55E-04 mg/kg bw per day and did not exceed the threshold. The average EDI was equal to 1.53E-04 mg/kg bw per day. In all the regions, MOE values were lower than 30 in case of the intake of bread, lavash, buckwheat, emmer and groat. In case of pasta intake, the MOEs were lower than 30 only in Armavir and Lori regions, while in other regions MOEs were slightly above 30. Only for rice, the MOE values were higher than 30, indicating no possible health risks. Overall, the intake of products with MOEs lower than 30 may cause health problems and allergies, especially for Ni sensitized individuals.
Այս ուսումնասիրության նպատակն է ալրային հենքով մթերքների և հացահատիկների սպառման միջոցով գնահատել նիկելի ազդեցությունը, քանի որ այդ մթերքները լայն սպառում ունեն Հայաստանում: Ալրային հենքով մթերքների և հատիկեղենի սպառումն ուսումնասիրելու համար օգտագործվել է 24-ժամյա հետկանչի մեթոդը Հայաստանի չափահաս բնակչության շրջանում (1400 հարցվող): Ռիսկի գնահատումը կատարվել է ներազդեցության սահմանի մեթոդով: Նիկելի պարունակությունները նմուշներում որոշվել են ատոմային աբսորբցիոն սպեկտոմետրով: Հաշվարկվել են նիկելի գնահատված ամենօրյա ընդունման արժեքները, որոնք չեն գերազանցել թույլատրելի շեմը: Արժեքները տատանվում են 8.63E-06–ից 5.55E-04 մգ/կգ մ.զ./օր-ի սահմաններում: Միջին արժեքը կազմում է 1.53E-04 մգ/կգ մ.զ./օր: Բոլոր մարզերում հացի, լավաշի, հնդկաձավարի, հաճարի և ձավարի դեպքում ներազդեցության սահմանի 30-ից ցածր արժեքներ են ստացվել: Արմավիրի և Լոռու մարզերում մակարոնեղենի սպառման դեպքում ներազդեցության սահմանի ցուցա-նիշները ցածր են եղել 30-ից, իսկ մնացած մարզերում ցուցանիշները փոքրինչ գերազանցել են 30-ը: Բրնձի սպառումը չի գնահատվում ռիսկային, քանի որ ստացվել են ներազդեցության սահմանի 30-ից բարձր արժեքներ: Ներազդեցության սահմանի 30-ից ցածր արժեքներ ունեցող մթերքների սպառումը տվյալ մարզերում կարող է առաջացնել առողջական խնդիրներ, ալերգիաներ նիկելի նկատմամբ զգայուն և ալերգիկ մարդկանց մոտ:
Мучные изделия и злаки являются одними из наиболее часто потребляемых продуктов питания в Армении. Целью данного исследования является проведение оценки риска никеля при потреблении продуктов на основе муки и злаков. Данные о потреблении продуктов на основе муки и злаков были собраны в ходе 24-часового опроса, в котором приняли участие 1400 взрослых респондентов Республики Армения. Оценка риска Ni была проведена с использованием подхода допустимого уровня воздействия (MOE). Содержание никеля анализировали с помощью атомно-абсорбционной спектрометрии. Расчетное суточное потребление (EDI) колебалось от 8,63E-06 до 5,55E-04 мг/кг массы тела в день и не превышало порогового значения. Средний EDI был равен 1,53E-04 мг/кг массы тела в сутки. Во всех регионах значения МОЕ были ниже 30 при потреблении хлеба, лаваша, гречки, полбы и крупы. В случае потребления макаронных изделий MOE были ниже 30 только в Армавирской и Лорийской областях, в то время как в других регионах MOE были немного выше 30. Только для риса значения MOE были выше 30, что указывает на отсутствие возможных рисков для здоровья. В целом потребление продуктов с MOE ниже 30 может вызвать проблемы со здоровьем и аллергию, особенно у людей, чувствительных к никелю.

Հրատարակիչ:

ՀՀ ԳԱԱ

Ձեւաչափ:

pdf

Նոյնացուցիչ:

կապին հետեւելուն համար սեղմէ հոս ; oai:arar.sci.am:324169

Լեզու:

en

Բնօրինակին գտնուելու վայրը:

ՀՀ ԳԱԱ Հիմնարար գիտական գրադարան

Նիւթին հաւաքածոները:

Վերջին անգամ ձեւափոխուած է:

Dec 8, 2023

Մեր գրադարանին մէջ է սկսեալ:

Jul 26, 2022

Նիւթին բովանդակութեան հարուածներուն քանակը:

76

Նիւթին բոլոր հասանելի տարբերակները:

https://arar.sci.am/publication/351887

Ցոյց տուր նկարագրութիւնը RDF ձեւաչափով:

RDF

Ցոյց տուր նկարագրութիւնը OAI-PMH ձեւաչափով։

OAI-PMH

Հրատարակութեան անունը Թուական
Stepanyan, Seda, Nickel Risk Assessment through the Consumption of Flour-Based Products and Cereals Dec 8, 2023

Օբյեկտի տեսակ՝

Նման

Այս էջը կ'օգտագործէ 'cookie-ներ'։ Յաւելեալ տեղեկատուութիւն