Ագրոգիտություն և տեխնոլոգիա=Agriscience and Technology= Агронаука и технология
Բաբախանյան Թ. Օ., Babakhanyan T. O.
Առևտրի համար չնախատեսված վայրերում վաճառվող կաթի և կաթնամթերքի ինֆեկցիոն ռիսկերի գնահատում ; Assessing the Infectious Risks of Milk Sold in Locations not Intended for Trade
Հայաստանի ազգային ագրարային համալսարան
Գլխավոր խմբագիր՝ Հ. Ս. Ծպնեցյան
Цель работы – санитарная оценка непастеризованного молока, приобретенного в не предусмотренных для продажи местах в городе Ереване, а также выявление в молоке возбудителей инфекционных заболеваний – бруцеллеза, туберкулеза и мастита. В результате исследований в образцах не были обнаружены возбудители вышеуказанных болезней. Санитарная оценка молока, проведенная органолептическими и лабораторными методами, также не выявила отклоне- ний от нормативных показателей.
Հետազոտության նպատակը Երևանի՝ առևտրի համար չնախատեսված վայրերից ձեռք բերված չպաստերացված կաթի սանիտարական գնահատումը, ինչպես նաև վարակիչ հիվանդությունների՝ բրուցելյոզի, տուբերկուլյոզի և մաստիտի հարուցիչների հայտնաբերումն է։ Հետազոտությունների արդյունքում նմուշներում նշված հիվանդությունների հարուցիչներ չեն հայտնաբերվել: Զգայաբանական և լաբորատոր մեթոդներով կաթի գնահատմամբ ևս նորմատիվային ցուցանիշներից որևէ շեղում չի բացահայտվել։
Milk is a good source of protein, calcium, vitamins, magnesium, casein. Its advantages are the pleasant taste, dietary features and the ability to quench thirst. However, in hygienic terms, it is not without drawbacks. In particular, milk is a beneficial environment for the development of various microorganisms, including pathogens, as a result of which it can easily become a carrier of infectious diseases. Therefore, the task was set to investigate the risks associated with the transmission of a number of dangerous zoonotic infectious diseases, in particular brucellosis and tuberculosis. To this end, organoleptic and laboratory studies were carried out on 20 samples of unpasteurized milk purchased from private individuals in different administrative districts of the city of Yerevan. Through organoleptic method the color, smell, taste, texture of milk was determined. Under laboratory conditions, pH, purity, density, total acidity, bacterial contamination of milk and the presence of brucellosis antibodies and causative agents of tuberculosis were detected. Milk samples were also examined for starch and soda content (milk adulteration).
Երևան
oai:arar.sci.am:359328
ՀՀ ԳԱԱ Հիմնարար գիտական գրադարան
Jun 21, 2024
May 10, 2023
16
https://arar.sci.am/publication/388492
Edition name | Date |
---|---|
Бабаханян, Т. О., Оценка инфекционных рисков молока, реализуемого в не предусмотренных для торговли местах | Jun 21, 2024 |
Мелконян, Ж. С. Сиреканян, А. В. Никогосян, Э. А. Сукиасян, К. А. Գլխավոր խմբագիր՝ Հ. Ս. Ծպնեցյան
Мкртчян, А. Р. Сукиасян, К. А. Никогосян, Э. А. Мкртчян, С. А. Գլխավոր խմբագիր՝ Հ. Ս. Ծպնեցյան
Варданян, А. В. Мелконян, Ж. С. Сиреканян, А. В. Никогосян, Э. А. Գլխավոր խմբագիր՝ Հ. Ս. Ծպնեցյան
Нагашян, О. З. Григорян, Л. Г. Мкртчян, А. Р. Акопян, А. Р. Գլխավոր խմբագիր՝ Հ. Ս. Ծպնեցյան
Варданян, А. В. Сукиасян, К. А. Никогосян, Э. А. Мелконян, Ж. С. Գլխավոր խմբագիր՝ Հ. Ս. Ծպնեցյան
Навасардян, Д. С. Григорян, А. Г. Мармарян, Ю. Г. Бадалян, М. В. Գլխավոր խմբագիր՝ Հ. Ս. Ծպնեցյան
Манукян, Г. А. Գլխավոր խմբագիր՝ Հ. Ս. Ծպնեցյան
Никогосян, Э. А. Варданян, А. В. Григорян, Л. Г. Мелконян, Ж. С. Գլխավոր խմբագիր՝ Հ. Ս. Ծպնեցյան