Object structure

Հրապարակման մանրամասներ:

Պարբերականը հիմնադրվել է 2003 թ. փետրվարի 26-ին՝ Հայկական գյուղատնտեսական ակադեմիայի գիտական խորհրդի որոշմամբ, սկզբում՝ «Հայկական գյուղատնտեսական ակադեմիայի տեղեկագիր», այնուհետև՝ «Հայաստանի պետական ագրարային համալսարանի տեղեկագիր», «Հայաստանի ազգային ագրարային համալսարանի տեղեկագիր» վերնագրերով: «Հայաստանի ազգային ագրարային համալսարանի տեղեկագիր» գիտական պարբերականը ՀՀ ԿԳՄՍՆ Բարձրագույն որակավորման կոմիտեի կողմից ներառված է դոկտորական և թեկնածուական ատենախոսությունների արդյունքների ու դրույթների հրապարակման համար ընդունելի գիտական հանդեսների ցանկում: Պարբերականի նպատակը գիտահետազոտական աշխատանքների արդյունքների ներկայացման և լուսաբանման միջոցով ագրարային ոլորտի խնդիրներին ուղղված գիտական լուծումներ առաջադրելն է: Հիմք ընդունելով պարբերականի մասնագիտական ուղղվածությունը, նպատակը և վերնագիրը բովանդակությանն առավել համապատասխանեցնելու անհրաժեշտությունը՝ 2019 թ. մայիսի 16-ին համալսարանի գիտական խորհուրդը որոշել է այն վերանվանել «Ագրոգիտություն և տեխնոլոգիա», որը «Հայաստանի ազգային ագրարային համալսարանի տեղեկագիր» պարբերականի իրավահաջորդն է: «Ագրոգիտություն և տեխնոլոգիա» պարբերականը հրատարակվում է տարվա ընթացքում չորս անգամ՝ անգլերեն առանձին, հայերեն և ռուսերեն միասնական համարներով, յուրաքանչյուր եռամսյակը մեկ:

Ամսագրի կամ հրապարակման վերնագիր:

Ագրոգիտություն և տեխնոլոգիա=Agriscience and Technology= Агронаука и технология

Հրապարակման ամսաթիւ:

2023

Հատոր:

1/81

ISSN:

2579-2822

Պաշտոնական URL:


Լրացուցիչ տեղեկութիւն:

Բաբախանյան Թ. Օ., Babakhanyan T. O.

Վերնագիր:

Оценка инфекционных рисков молока, реализуемого в не предусмотренных для торговли местах

Այլ վերնագիր:

Առևտրի համար չնախատեսված վայրերում վաճառվող կաթի և կաթնամթերքի ինֆեկցիոն ռիսկերի գնահատում ; Assessing the Infectious Risks of Milk Sold in Locations not Intended for Trade

Ստեղծողը:

Бабаханян, Т. О.

Համատեղ հեղինակները:

Հայաստանի ազգային ագրարային համալսարան

Աջակից(ներ):

Գլխավոր խմբագիր՝ Հ. Ս. Ծպնեցյան

Խորագիր:

Ветеринарная медицина и животноводство

Չվերահսկուող բանալի բառեր:

непастеризованное молоко ; санитарная оценка ; кислотность ; чистота ; патогенные микроорганизмы

Ծածկոյթ:

55-58

Ամփոփում:

Цель работы – санитарная оценка непастеризованного молока, приобретенного в не предусмотренных для продажи местах в городе Ереване, а также выявление в молоке возбудителей инфекционных заболеваний – бруцеллеза, туберкулеза и мастита. В результате исследований в образцах не были обнаружены возбудители вышеуказанных болезней. Санитарная оценка молока, проведенная органолептическими и лабораторными методами, также не выявила отклоне- ний от нормативных показателей.
Հետազոտության նպատակը Երևանի՝ առևտրի համար չնախատեսված վայրերից ձեռք բերված չպաստերացված կաթի սանիտարական գնահատումը, ինչպես նաև վարակիչ հիվանդությունների՝ բրուցելյոզի, տուբերկուլյոզի և մաստիտի հարուցիչների հայտնաբերումն է։ Հետազոտությունների արդյունքում նմուշներում նշված հիվանդությունների հարուցիչներ չեն հայտնաբերվել: Զգայաբանական և լաբորատոր մեթոդներով կաթի գնահատմամբ ևս նորմատիվային ցուցանիշներից որևէ շեղում չի բացահայտվել։
Milk is a good source of protein, calcium, vitamins, magnesium, casein. Its advantages are the pleasant taste, dietary features and the ability to quench thirst. However, in hygienic terms, it is not without drawbacks. In particular, milk is a beneficial environment for the development of various microorganisms, including pathogens, as a result of which it can easily become a carrier of infectious diseases. Therefore, the task was set to investigate the risks associated with the transmission of a number of dangerous zoonotic infectious diseases, in particular brucellosis and tuberculosis. To this end, organoleptic and laboratory studies were carried out on 20 samples of unpasteurized milk purchased from private individuals in different administrative districts of the city of Yerevan. Through organoleptic method the color, smell, taste, texture of milk was determined. Under laboratory conditions, pH, purity, density, total acidity, bacterial contamination of milk and the presence of brucellosis antibodies and causative agents of tuberculosis were detected. Milk samples were also examined for starch and soda content (milk adulteration).

Հրատարակութեան վայրը:

Երևան

Հրատարակիչ:

ՀԱԱՀ հիմնադրամ

Տեսակ:

Հոդված

Ձեւաչափ:

pdf

Թուայնացում:

ՀՀ ԳԱԱ Հիմնարար գիտական գրադարան