А. В. Цаканян ; Ю. Т. Алексанян ; Г. Г. Мелик-Андреасян ; Г. Ж. Ханджян ; Н. А. Андреасян ; А. Б. Азатян
Հայաստանի կենսաբանական հանդես =Biological Journal of Armenia
Պատ․ խմբ․՝ Մ․ Գ․ Թումանյան (1948) ; Գ․ Հ․ Բաբաջանյան (1949-1954) ; Հ․ Գ․ Բատիկյան (1954-1977) ; Գլխ․ խմբ․՝ Է․ Գ․ Աֆրիկյան (1978-2007) ; Է․ Ս․ Գևորգյան (2008-2023) ; Ա․ Ա․ Առաքելյան (2023-)
В настоящее время большое внимание уделяется вопросам санитарно-микробиологического качества пищевых продуктов, что прежде всего обусловлено значительным ростом заболеваний во многих странах, связанных с употреблением пищевых продуктов, контаминированных различными микроорганизмами, что не только снижает их пищевую и биологическую ценность, делая невозможным использование в питании, но и является довольно серьезной проблемой с точки зрения заражения людей. Кроме изменений органолептических свойств продукта, микроорганизмы приводят к накоплению токсических веществ, которые могут привести к пищевым токсикозам. In the Republic of Armenia there has been investigated the sensitivity of 58 microorganisms (75.9% -44 strains of Escherichia coli, 13.8 %-8 strains of Staphylococcus epidermidis, 5.2%-3strains of Staphylococcus aureus , 5.2%- 3 strains of Pseudomonas aeruginosa) towards widely used antibiotics. Investigation results revealed high sensitivity of bacteria towards meropenem, imipenem (100%), cefepime (86.7%), moxifloxacin (100%), ofloxacin (92.9%), ciprofloxacin (85.7%), norfloxacin (83.3%), nalidixic acid (73.3%), levomycetin (80.0%), gentamicin (92.5%), amikacin (88.7%); carbenicillin (94.4%), cefoperazone (89.5%), ceftazidime (50.0%), levomycetin (80.0%). Investigated bacteria were resistant towards beta-lactams: ceftriaxone (100%), oxacilline (92.1%), cefuroxime (90.3%) cephalotine (81.25%), augmentin (73.1%), cefazolin (68.9%), (50.0%) ceftazidime (50.0%), azithromycin (88.9%), streptomycin (84.2%), clarithromycin (75.0%). 98.3% (57 out of 58) of strains were poly-resistant towards 2-14 antibiotics.Հետազոտվել է 58 մանրէների զգայունությունը լայնորեն օգտագործվող հակաբիոտիկների նկատմամբ, որոնցից 75.9% պատկանում էին Escherichia coli-ին, 13.8% Staphylococcus epidermidis-ին, 5.2% Staphylococcus aureus-ին, 5.2% - Pseudomonas aeruginosa-ին։ Հետազոտության արդյունքները ցույց են տվել, որ մանրէները բարձր զգայնություն են ցուցաբերել կարբեպենեմների նկատմամբ՝ 100% իմիպենեմի, մերոպենեմի, 86.7% ցեֆեպիմի; ֆտորխինոլոնների՝ 100% մոկսիֆլոկսացինի, 92.9% օֆլոկսացինի, 85.7% ցիպրոֆլոկացինի, 83.3% նորֆլոկսացինի, նալիդիկսաթթվի 73.3%; ամինոգլիկո-զիդների՝ 92.5% գենտամիցինի, 88.7% ամիկացինի; բետա-լակտամների՝ 94.4% կարբենիցիլինի, 89.5% ցեֆոպերազոնի, 50.0% ցեֆտազիդիմի; 80.0% լևոմիցետինի նկատմամբ: Հետազոտված ման¬րէները կայուն էին բետա-լակտամների՝ 100% ցեֆտրիակսոնի, 92.1% օկսացիլինի, 90.3% ցեֆու¬րոկսիմի, 81.25% ցեֆալոտինի, 73.1% աուգմենտինի, 68.97% ցեֆազոլինի, 50.0% ցեֆտազիդիմի նկատմամբ; ամինագլիկո¬զիդների՝ 88.9% ազիտրոմիցինի, 84.2% ստրեպտոմիցինի, 75.0% կլարիտրո¬միցինի նկատմամբ: Շտամների 98.3%-ը պոլիռեզիստենտ են և կայունություն են ցուցաբերել 2-14 հակաբիոտիկների նկատմամբ:
Երևան
oai:arar.sci.am:238440
ՀՀ ԳԱԱ Հիմնարար գիտական գրադարան
Oct 7, 2024
Jun 26, 2020
13
https://arar.sci.am/publication/260389
Հրատարակության անուն | Ամսաթիվ |
---|---|
Антибиотокочувствительность микроорганизмов, выделенных из молочных продуктов | Oct 7, 2024 |
А. В. Цаканян Ю. Т. Алексанян Г. Г. Мелик-Андреасян Ж. Р. Бабаян Г. Ж. Ханджян А. Э. Казарян А. В. Маргарян Т. О. Аветисян Н. А. Андреасян С. Т. Мартиросян А. Б. Азатян Պատ․ խմբ․՝ Բ․ Ա․ Ֆանարջյան (1961-1977) Ի․ Ք․ Գևորգյան (1978-1988) Ռ․ Պ․ Ստամբոլցյան (1989-1994) Գլխ․ խմբ․՝ Վ․ Պ․ Հակոբյան (1995-2007) Յու․ Թ․ Ալեքսանյան (2008-2018)
А. В. Цаканян Ю. Т. Алексанян Г. Г. Мелик-Андреасян Г. Ж. Ханджян Т. О. Аветисян Н. А. Андреасян Պատ․ խմբ․՝ Բ․ Ա․ Ֆանարջյան (1961-1977) Ի․ Ք․ Գևորգյան (1978-1988) Ռ․ Պ․ Ստամբոլցյան (1989-1994) Գլխ․ խմբ․՝ Վ․ Պ․ Հակոբյան (1995-2007) Յու․ Թ․ Ալեքսանյան (2008-2018) Ա․ Կ․ Շուքուրյան (2018-)
А. В. Цаканян Ю. Т. Алексанян Г. Г. Мелик-Андреасян К. Л. Мамиконян Г. Ж. Ханджян А. С. Закарян Պատ․ խմբ․՝ Բ․ Ա․ Ֆանարջյան (1961-1977) Ա․ Կ․ Շուքուրյան (2018-) Ի․ Ք․ Գևորգյան (1978-1988) Ռ․ Պ․ Ստամբոլցյան (1989-1994) Գլխ․ խմբ․՝ Վ․ Պ․ Հակոբյան (1995-2007) Յու․ Թ․ Ալեքսանյան (2008-2018)
Ю. Т. Алексанян Э. Т. Гаспарян Պատ․ խմբ․՝ Մ․ Գ․ Թումանյան (1948) Գ․ Հ․ Բաբաջանյան (1949-1954) Հ․ Գ․ Բատիկյան (1954-1977) Գլխ․ խմբ․՝ Է․ Գ․ Աֆրիկյան (1978-2007) Է․ Ս․ Գևորգյան (2008-2023) Ա․ Ա․ Առաքելյան (2023-)
Ю. Т. Алексанян С. Г. Паносян Պատ․ խմբ․՝ Մ․ Գ․ Թումանյան (1948) Գ․ Հ․ Բաբաջանյան (1949-1954) Հ․ Գ․ Բատիկյան (1954-1977) Գլխ․ խմբ․՝ Է․ Գ․ Աֆրիկյան (1978-2007) Է․ Ս․ Գևորգյան (2008-2023) Ա․ Ա․ Առաքելյան (2023-)
Г. Г. Мелик-Андреасян В. Ю. Азатян Ю. Т. Алексанян А. В. Цаканян Л. Г. Григорян А. Л. Аршакуни Պատ․ խմբ․՝ Բ․ Ա․ Ֆանարջյան (1961-1977) Ի․ Ք․ Գևորգյան (1978-1988) Ռ․ Պ․ Ստամբոլցյան (1989-1994) Գլխ․ խմբ․՝ Վ․ Պ․ Հակոբյան (1995-2007) Յու․ Թ․ Ալեքսանյան (2008-2018)
М. В. Татьян К. А. Казарян Н. Г. Акопян Э. Т. Гаспарян Ю. Т. Алексанян Պատ․ խմբ․՝ Մ․ Գ․ Թումանյան (1948) Գ․ Հ․ Բաբաջանյան (1949-1954) Հ․ Գ․ Բատիկյան (1954-1977) Գլխ․ խմբ․՝ Է․ Գ․ Աֆրիկյան (1978-2007) Է․ Ս․ Գևորգյան (2008-2023) Ա․ Ա․ Առաքելյան (2023-)
К. А. Казарян М. В. Татьян Н. Г. Акопян А. Г. Паносян М. Н. Никищенко Ю. Т. Алексанян Պատ․ խմբ․՝ Մ․ Գ․ Թումանյան (1948) Գ․ Հ․ Բաբաջանյան (1949-1954) Հ․ Գ․ Բատիկյան (1954-1977) Գլխ․ խմբ․՝ Է․ Գ․ Աֆրիկյան (1978-2007) Է․ Ս․ Գևորգյան (2008-2023) Ա․ Ա․ Առաքելյան (2023-)