Օբյեկտ

Վերնագիր: Antioxidant properties of stevia (stevia redaudiana bertoni) during immobilization stress

Հրապարակման մանրամասներ:

Հայաստանի կենսաբանական հանդեսը լույս է տեսնում 1948 թվականից տարին 4 անգամ։ 1948-1959թթ․ ամսագիրը կոչվել է «Տեղեկագիր բիոլոգիական և գյուղատնտեսական գիտությունների», 1960-1965թթ․ վերանվանվել է «Տեղեկագիր բիոլոգիական գիտությունների», իսկ 1966թ-ից առ այսօր՝ կոչվում է «Հայաստանի կենսաբանական հանդես»։

Ամսագրի կամ հրապարակման վերնագիր:

Հայաստանի կենսաբանական հանդես =Biological Journal of Armenia

Հրապարակման ամսաթիվ:

2017

Հատոր:

69

Համար:

1 (Հավելված)

ISSN:

0366-5119

Պաշտոնական URL:


Աջակից(ներ):

Պատ․ խմբ․՝ Մ․ Գ․ Թումանյան (1948) ; Գ․ Հ․ Բաբաջանյան (1949-1954) ; Հ․ Գ․ Բատիկյան (1954-1977) ; Գլխ․ խմբ․՝ Է․ Գ․ Աֆրիկյան (1978-2007) ; Է․ Ս․ Գևորգյան (2008-2023) ; Ա․ Ա․ Առաքելյան (2023-)

Ծածկույթ:

133-137

Ամփոփում:

The changes of antioxidant enzymes – catalase and peroxidase activity and lipid superoxide oxidation processes in rabbit blood have been determined in conditions of immobilization stress long duration. It was also studied stevia (Stevia rebaudiana Bertoni) effect on oxidant and antioxidant systems. It was revealed that with stress effect duration lengthening fat superoxide oxidation processes is activated and malonic dialdehyde amount is increased. It was shown that antioxidants contained in stevia suppress oxidation processes providing preservation of activity of antioxidant enzymes in blood. It can be suggested that stevia leaves antioxidant properties are a measure of correction of immobilization stress results.Изучены закономерности изменения процессов перекисного окисления липидов и активности антиоксидантных ферментов каталазы и пероксидазы в крови кроликов в условиях длительного воздействия иммобилизационного стресса. Также было исследовано влияние антиоксидантных соединений листьев стевии (Stevia rebaudiana Bertoni) на эти процессы. Показано, что после длительного воздействия стресса в крови у кроликов активируются процессы перекисного окисления липидов и повышается количество малоновогодиальдегида, Антиоксидантные вещества, содержащиеся в листья хстевии, подавляли окислительные процессы, тем самым содействуя сохранению активности антиоксидантных ферментов. Предлагается, антиоксидантные свойства листьев стевии использовать как меру коррекции последствий иммобилизационного стресса. Ուսումնասիրվել է ճագարի արյան մեջ լիպիդների գերօքսիդային օքսիդացման գործընթացների և հակաօքսիդանտային ֆերմենտների՝ կատալազի և պերօքսիդազի ակտիվության փոփո¬խությունների օրինաչափությունները անշարժացնող սթրեսի երկարատև ազդեցության պայմաններում, ինչպես նաև հետազոտվել է մեղրախոտի (Stevia rebaudiana Bertoni)ազդեցություննայդ գործընթացների վրա: Ցուց է տրվել, որսթրեսի ազդեցության տևողության երկարացմանը զուգընթաց ճագարի արյան մեջ խթանվում են ճարպերի գերօքսիդային օքսիդացման գործընթացները, ինչի հետևանքով բարձրանում է մալոնային երկալդեհիդի քանակը, իսկ մեղրախոտում պարունակվող հակաօքսիդանտային հատկություն ունեցող նյութերը ճնշում են օքսիդացման գործընթացները` օժանդակելով արյան մեջ հակաօքսիդանտային ֆերմենտների ակտիվության պահպանմանը: Առաջարկվում է մեղրախոտի տերևների հակաօքսիդանտային հատկությունները կիրառել որպես անշարժացնող սթրեսի հետևանքները շտկող միջոց:

Հրատարակության վայրը:

Երևան

Հրատարակիչ:

ՀՀ ԳԱԱ հրատ.

Ստեղծման ամսաթիվը:

2017-10-10

Ձևաչափ:

pdf

Նույնացուցիչ:

oai:arar.sci.am:238450

Դասիչ:

АЖ 407

Բնօրինակի գտնվելու վայրը:

ՀՀ ԳԱԱ Հիմնարար գիտական գրադարան

Օբյեկտի հավաքածուներ:

Վերջին անգամ ձևափոխված:

Oct 7, 2024

Մեր գրադարանում է սկսած:

Jun 26, 2020

Օբյեկտի բովանդակության հարվածների քանակ:

30

Օբյեկտի բոլոր հասանելի տարբերակները:

https://arar.sci.am/publication/260399

Ցույց տուր նկարագրությունը RDF ձևաչափով:

RDF

Ցույց տուր նկարագրությունը OAI-PMH ձևաչափով։

OAI-PMH

Հրատարակության անուն Ամսաթիվ
Antioxidant properties of stevia (stevia redaudiana bertoni) during immobilization stress Oct 7, 2024

Օբյեկտի տեսակ՝

Նման

Այս էջը օգտագործում է 'cookie-ներ'։ Ավելի տեղեկատվություն