Object

Title: Cow Milk Total Protein Analysis and Daily Intake Estimation in Armenia

Publication Details:

Պարբերականը հիմնադրվել է 2003 թ. փետրվարի 26-ին՝ Հայկական գյուղատնտեսական ակադեմիայի գիտական խորհրդի որոշմամբ, սկզբում՝ «Հայկական գյուղատնտեսական ակադեմիայի տեղեկագիր», այնուհետև՝ «Հայաստանի պետական ագրարային համալսարանի տեղեկագիր», «Հայաստանի ազգային ագրարային համալսարանի տեղեկագիր» վերնագրերով: «Հայաստանի ազգային ագրարային համալսարանի տեղեկագիր» գիտական պարբերականը ՀՀ ԿԳՄՍՆ Բարձրագույն որակավորման կոմիտեի կողմից ներառված է դոկտորական և թեկնածուական ատենախոսությունների արդյունքների ու դրույթների հրապարակման համար ընդունելի գիտական հանդեսների ցանկում: Պարբերականի նպատակը գիտահետազոտական աշխատանքների արդյունքների ներկայացման և լուսաբանման միջոցով ագրարային ոլորտի խնդիրներին ուղղված գիտական լուծումներ առաջադրելն է: Հիմք ընդունելով պարբերականի մասնագիտական ուղղվածությունը, նպատակը և վերնագիրը բովանդակությանն առավել համապատասխանեցնելու անհրաժեշտությունը՝ 2019 թ. մայիսի 16-ին համալսարանի գիտական խորհուրդը որոշել է այն վերանվանել «Ագրոգիտություն և տեխնոլոգիա», որը «Հայաստանի ազգային ագրարային համալսարանի տեղեկագիր» պարբերականի իրավահաջորդն է: «Ագրոգիտություն և տեխնոլոգիա» պարբերականը հրատարակվում է տարվա ընթացքում չորս անգամ՝ անգլերեն առանձին, հայերեն և ռուսերեն միասնական համարներով, յուրաքանչյուր եռամսյակը մեկ:

Journal or Publication Title:

Ագրոգիտություն և տեխնոլոգիա=Agriscience and Technology= Агронаука и технология

Date of publication:

2023

Volume:

4/84

ISSN:

2579-2822

Official URL:


Corporate Creators:

Հայաստանի ազգային ագրարային համալսարան

Contributor(s):

Գլխավոր խմբագիր՝ Հ. Ս. Ծպնեցյան

Coverage:

377-382

Abstract:

Protein plays a critical role in both the nutrition and biological functions of milk, which is an important part of a balanced diet. In this study, we installed and implemented the fully automated Kjeldahl method, enabling the precise determination of the total protein content in cow milk. The investigation involved cow milk samples collected from Yerevan markets, representing 9 producers, over the years 2021 and 2022. The mean total protein content in the analyzed milk samples was found to be 2.93 g per 100 g.To determine the significance and contribution of milk protein in the adult population’s diet in Armenia, the daily protein intake through milk consumption was evaluated. Two consumer clusters were identified: one with moderate milk consumption (0.067 kg per day) and another with higher intake (0.208 kg per day). The contribution of milk protein to the overall protein intake in the diet of the adult population ranged from 2.62 % to 8.13 %. Despite varied levels of milk protein consumption, it is essential to acknowledge that Armenian protein sources extend beyond milk.

Place of publishing:

Երևան

Publisher:

ՀԱԱՀ հիմնադրամ

Format:

pdf

Identifier:

oai:arar.sci.am:375892

Digitization:

ՀՀ ԳԱԱ Հիմնարար գիտական գրադարան

Object collections:

Last modified:

Jun 24, 2024

In our library since:

Jun 21, 2024

Number of object content hits:

11

All available object's versions:

https://arar.sci.am/publication/406637

Show description in RDF format:

RDF

Show description in OAI-PMH format:

OAI-PMH

Objects

Similar

This page uses 'cookies'. More information