Ագրոգիտություն և տեխնոլոգիա=Agriscience and Technology= Агронаука и технология
Наиболее распространенные болезни репчатого лука в период храненияи меры их предотвращения ; Most Common Diseases of Onion in the Storage Period and Preventive Measures
Հայաստանի ազգային ագրարային համալսարան
Գլխավոր խմբագիր՝ Հ. Ս. Ծպնեցյան
Հետազոտությունների ընթացքում բացահայտվել է գլուխ սոխի ֆիտոպաթոգեն ութ միկրոօրգանիզմ: Խաթունարխի տեղական սորտի սոխը պահպանման ընթացքում հիմնականում վարակվում է բակտերիալ թաց, հազվադեպ՝ մոխրագույն և սև փտումներով (ընդհանուր վարակվածությունը՝ 18,4 %), իսկ ռուսական Կարատալսկի սորտի սոխը՝ առավելապես սև, հազվադեպ՝ բակտերիալ թաց և մոխրագույն փտումներով (ընդհանուր վարակվածությունը` 28,5 %): Ի տարբերություն Խաթունարխի տեղական սորտի սոխուկների՝ ռուսական Կարատալսկի սորտի պահպանման ընթացքում բակտերիալ թաց փտումով և ասպերգիլիոզով վարակված սոխուկները ծլում են ժամանակից շուտ:
В ходе исследований было обнаружено восемь фитопатогенных микроорганизмов у репчатого лука. В период хранения лук местного сорта Хатунархи в основном заражается мокрой, реже серой и черной гнилью (общая зараженность 18,4 %), а лук русского сорта Караталский - преимущественно черной, реже мокрой бактериальной и серой гнилью (общая зараженность 28,5 %). В отличие от луковиц местного сорта Хатунархи, луковицы русского сорта Караталский, зараженные мокрой бактериальной гнилью и аспергиллезом, прорастают раньше срока.
Throughout conducted investigations eight species of phytopathogenic micro-organisms in the bulb onion were detected. The local onion variety “Khatunarkh” is mainly infected with bacterial soft rot and rarely with gray and black rots (total infectivity -18.4 %) during the storage period, while the Russian onion variety “Karatalski” is mostly infected with black rot and more seldom with bacterial soft and gray rots (total infectivity -28.5 %). Unlike the bulbs of “Khatunarkh” local variety, those of the Russian variety “Karatalski” infected with bacterial soft rot and aspergillosis germinate prematurely during the storage time.
Երևան
oai:arar.sci.am:358978
ՀՀ ԳԱԱ Հիմնարար գիտական գրադարան
Jun 21, 2024
Apr 27, 2023
3
https://arar.sci.am/publication/388102
Edition name | Date |
---|---|
Ավագյան, Գ. Վ. , Գլուխ սոխի պահպանման ընթացքում առավել տարածված հիվանդությունները և դրանց կանխարգելման միջոցառումները | Jun 21, 2024 |
Ավագյան, Գ. Վ. Գլխավոր խմբագիր՝ Հ. Ս. Ծպնեցյան
Ավագյան, Գ. Վ. Գլխավոր խմբագիր՝ Հ. Ս. Ծպնեցյան
Ավագյան, Գ. Վ. Սահակյան, Վ. Գ. Գլխավոր խմբագիր՝ Հ. Ս. Ծպնեցյան
Հովսեփյան, Ա. Հ. Պողոսյան, Գ. Յ. Եղիազարյան, Ա. Ս. Էլոյան, Ս. Ա. Գլխավոր խմբագիր՝ Հ. Ս. Ծպնեցյան
Գասպարյան, Գ. Հ. Մարկոսյան,Ա. Օ. Երիցյան, Ս. Կ. Գլխավոր խմբագիր՝ Հ. Ս. Ծպնեցյան
Ահարոնյան, Ա. Գ. Սարգսյան, Ս. Մ. Ջուլհակյան, Բ. Ա. Մուրադյան, Է. Ս. Գլխավոր խմբագիր՝ Հ. Ս. Ծպնեցյան
Սահակյան, Ռ. Ա. Միրզոյան, Մ. Ս. Թովմասյան, Գ. Ա. Գլխավոր խմբագիր՝ Հ. Ս. Ծպնեցյան
Թադևոսյան, Ա. Մ. Թադևոսյան, Լ. Մ. Ալոյան, Տ. Բ. Գլխավոր խմբագիր՝ Հ. Ս. Ծպնեցյան