Հրապարակման մանրամասներ:
Ամսագրի կամ հրապարակման վերնագիր:
Ագրոգիտություն և տեխնոլոգիա=Agriscience and Technology= Агронаука и технология
Հրապարակման ամսաթիւ:
Հատոր:
ISSN:
Պաշտոնական URL:
Լրացուցիչ տեղեկութիւն:
Վերնագիր:
Գլուխ սոխի պահպանման ընթացքում առավել տարածված հիվանդությունները և դրանց կանխարգելման միջոցառումները
Այլ վերնագիր:
Наиболее распространенные болезни репчатого лука в период храненияи меры их предотвращения ; Most Common Diseases of Onion in the Storage Period and Preventive Measures
Ստեղծողը:
Համատեղ հեղինակները:
Հայաստանի ազգային ագրարային համալսարան
Աջակից(ներ):
Գլխավոր խմբագիր՝ Հ. Ս. Ծպնեցյան
Խորագիր:
Չվերահսկուող բանալի բառեր:
գլուխ սոխ ; պահպանում ; մոխրագույն փտում ; ասպերգիլիոզ ; բակտերիալ թաց փտում
Ծածկոյթ:
Ամփոփում:
Հետազոտությունների ընթացքում բացահայտվել է գլուխ սոխի ֆիտոպաթոգեն ութ միկրոօրգանիզմ: Խաթունարխի տեղական սորտի սոխը պահպանման ընթացքում հիմնականում վարակվում է բակտերիալ թաց, հազվադեպ՝ մոխրագույն և սև փտումներով (ընդհանուր վարակվածությունը՝ 18,4 %), իսկ ռուսական Կարատալսկի սորտի սոխը՝ առավելապես սև, հազվադեպ՝ բակտերիալ թաց և մոխրագույն փտումներով (ընդհանուր վարակվածությունը` 28,5 %): Ի տարբերություն Խաթունարխի տեղական սորտի սոխուկների՝ ռուսական Կարատալսկի սորտի պահպանման ընթացքում բակտերիալ թաց փտումով և ասպերգիլիոզով վարակված սոխուկները ծլում են ժամանակից շուտ:
В ходе исследований было обнаружено восемь фитопатогенных микроорганизмов у репчатого лука. В период хранения лук местного сорта Хатунархи в основном заражается мокрой, реже серой и черной гнилью (общая зараженность 18,4 %), а лук русского сорта Караталский - преимущественно черной, реже мокрой бактериальной и серой гнилью (общая зараженность 28,5 %). В отличие от луковиц местного сорта Хатунархи, луковицы русского сорта Караталский, зараженные мокрой бактериальной гнилью и аспергиллезом, прорастают раньше срока.
Throughout conducted investigations eight species of phytopathogenic micro-organisms in the bulb onion were detected. The local onion variety “Khatunarkh” is mainly infected with bacterial soft rot and rarely with gray and black rots (total infectivity -18.4 %) during the storage period, while the Russian onion variety “Karatalski” is mostly infected with black rot and more seldom with bacterial soft and gray rots (total infectivity -28.5 %). Unlike the bulbs of “Khatunarkh” local variety, those of the Russian variety “Karatalski” infected with bacterial soft rot and aspergillosis germinate prematurely during the storage time.
Հրատարակութեան վայրը:
Երևան