Object

Title: Комплексная переработка молочной сыворотки

Publication Details:

Հայաստանի քիմիական հանդեսը լույս է տեսնում 1957 թվականից տարին 4 անգամ։ 1957-1965թթ․ ամսագիրը կոչվել է «ՀՍՍՌ ԳԱ Տեղեկագիր։ Քիմիական գիտություններ», 1966-1994թթ․ վերանվանվել է «Հայաստանի քիմիական ամսագիր», իսկ 1995թ-ից առ այսօր՝ կոչվում է «Հայաստանի քիմիական հանդես»։

Journal or Publication Title:

Հայաստանի քիմիական հանդես =Chemical Journal of Armenia

Date of publication:

2011

Volume:

64

Number:

3

ISSN:

0515-9628

Additional Information:

click here to follow the link

Other title:

Կաթի շիճուկի կոմպլեքսային մշակումը; Complex treatment of whey

Contributor(s):

Պատ․ խմբ․՝ Ա․ Լ․ Մնջոյան (1957-1962) ; Գլխ․ խմբ․՝ Գ․ Տ․ Թադևոսյան (1962-1973) ; Մ․ Հ․ Ինճիկյան (1974-1976)

Coverage:

417-428

Abstract:

Исследованы процессы предварительной обработки и обессоливания молочной сыворотки электромембранным способом и определены оптимальные параметры осуществления процессов. Сняты кривые изменения концентрации неорганических ионов в сыворотке в процессе обессоливания в зависимости от степени деминерализации. Показана возможность получения лактулозы в одном цикле с одновременной щелочной обработкой и обессоливанием молочной сыворотки электромембранным способом. На основании полученных данных разработан эффективный способ получения из молочной сыворотки белкового концентрата, лактозы и ее изомера – лактулозы. Ուսումնասիրված է կաթի շիճուկի նախնական մշակումը ու էլեկտրաթաղանթային եղանակով աղազրկումը: Որոշվել են պրոցեսի իրականացման օպտիմալ տեխնոլոգիական ցուցանիշները: Ներկայացված է աղազրկման պրոցեսում շիճուկում պարունակվող անօրգանական աղերի իոնների կոնցենտրացիայի փոփոխության կախումը աղազրկման աստիճանից: Ցույց է տրված, որ էլեկտրաթաղանթային եղանակով կարելի է մեկ փուլով միաժամանակ իրականացնել շիճուկի թե հիմքով մշակումը, և թե աղազրկումը: Ստացված տվյալների հիման վրա մշակված է կաթի շիճուկից սպիտակուցային կոնցենտրատի, լակտոզի և լակտուլոզի ստացման արդյունավետ տեխնոլոգիական եղանակ: The processes of preliminary treatment and electromembrane method for whey desalination were explored and optimal parameters of the process realization were determined. Curves of changes of inorganic ions concentration in whey in the desalination process depending on the degree of demineralization were plotted. The electromembrane method was shown to make possible to obtain lactulose in one cycle with simultaneous alkaline treatment and whey desalination. Based on the obtained data, an efficient method for obtaining protein concentrate, lactose and its isomer-lactulose from whey has been elaborated.

Place of publishing:

Երևան

Publisher:

ՀՀ ԳԱԱ հրատ.

Date created:

2011-06-23

Format:

pdf

Identifier:

oai:arar.sci.am:185587

Digitization:

ՀՀ ԳԱԱ Հիմնարար գիտական գրադարան

Location of original object:

ՀՀ ԳԱԱ Հիմնարար գիտական գրադարան

Object collections:

Last modified:

Sep 24, 2024

In our library since:

Jun 22, 2020

Number of object content hits:

35

All available object's versions:

https://arar.sci.am/publication/204018

Show description in RDF format:

RDF

Show description in OAI-PMH format:

OAI-PMH

Objects

Similar

This page uses 'cookies'. More information