Հայաստանի քիմիական հանդես =Chemical Journal of Armenia
Կաթի շիճուկի կոմպլեքսային մշակումը; Complex treatment of whey
Պատ․ խմբ․՝ Ա․ Լ․ Մնջոյան (1957-1962) ; Գլխ․ խմբ․՝ Գ․ Տ․ Թադևոսյան (1962-1973) ; Մ․ Հ․ Ինճիկյան (1974-1976)
Исследованы процессы предварительной обработки и обессоливания молочной сыворотки электромембранным способом и определены оптимальные параметры осуществления процессов. Сняты кривые изменения концентрации неорганических ионов в сыворотке в процессе обессоливания в зависимости от степени деминерализации. Показана возможность получения лактулозы в одном цикле с одновременной щелочной обработкой и обессоливанием молочной сыворотки электромембранным способом. На основании полученных данных разработан эффективный способ получения из молочной сыворотки белкового концентрата, лактозы и ее изомера – лактулозы. Ուսումնասիրված է կաթի շիճուկի նախնական մշակումը ու էլեկտրաթաղանթային եղանակով աղազրկումը: Որոշվել են պրոցեսի իրականացման օպտիմալ տեխնոլոգիական ցուցանիշները: Ներկայացված է աղազրկման պրոցեսում շիճուկում պարունակվող անօրգանական աղերի իոնների կոնցենտրացիայի փոփոխության կախումը աղազրկման աստիճանից: Ցույց է տրված, որ էլեկտրաթաղանթային եղանակով կարելի է մեկ փուլով միաժամանակ իրականացնել շիճուկի թե հիմքով մշակումը, և թե աղազրկումը: Ստացված տվյալների հիման վրա մշակված է կաթի շիճուկից սպիտակուցային կոնցենտրատի, լակտոզի և լակտուլոզի ստացման արդյունավետ տեխնոլոգիական եղանակ: The processes of preliminary treatment and electromembrane method for whey desalination were explored and optimal parameters of the process realization were determined. Curves of changes of inorganic ions concentration in whey in the desalination process depending on the degree of demineralization were plotted. The electromembrane method was shown to make possible to obtain lactulose in one cycle with simultaneous alkaline treatment and whey desalination. Based on the obtained data, an efficient method for obtaining protein concentrate, lactose and its isomer-lactulose from whey has been elaborated.
Երևան
oai:arar.sci.am:185587
ՀՀ ԳԱԱ Հիմնարար գիտական գրադարան
ՀՀ ԳԱԱ Հիմնարար գիտական գրադարան
Sep 24, 2024
Jun 22, 2020
35
https://arar.sci.am/publication/204018
Edition name | Date |
---|---|
Комплексная переработка молочной сыворотки | Sep 24, 2024 |
А. О. Цатурян В. Т. Кочикян З. З. Мардиян А. С. Сагиян Պատ․ խմբ․՝ Ա․ Լ․ Մնջոյան (1957-1962) Գլխ․ խմբ․՝ Գ․ Տ․ Թադևոսյան (1962-1973) Մ․ Հ․ Ինճիկյան (1974-1976)
А. О. Цатурян В. Т. Кочикян А. Ф. Мкртчян Э. В. Минасян З. З. Мардиян А. С. Сагиян Պատ․ խմբ․՝ Ա․ Լ․ Մնջոյան (1957-1962) Գլխ․ խմբ․՝ Գ․ Տ․ Թադևոսյան (1962-1973) Մ․ Հ․ Ինճիկյան (1974-1976)
А. Е. Агаджанян К. И. Егиян А. С. Сагиян Г. Ж. Оганесян Պատ․ խմբ․՝ Ա․ Լ․ Մնջոյան (1957-1962) Գլխ․ խմբ․՝ Գ․ Տ․ Թադևոսյան (1962-1973) Մ․ Հ․ Ինճիկյան (1974-1976)
Э. А. Адамян М. А. Шейранян А. Л. Гюльбудагян А. С. Сагиян А. А. Аветисян Պատ․ խմբ․՝ Ա․ Լ․ Մնջոյան (1957-1962) Գլխ․ խմբ․՝ Գ․ Տ․ Թադևոսյան (1962-1973) Մ․ Հ․ Ինճիկյան (1974-1976)
Э. Б. Оганесян К. Б. Оганесян К. В. Цаканян Ж. В. Габриелян Г. Х. Гарибян Պատ․ խմբ․՝ Ա․ Լ․ Մնջոյան (1957-1962) Գլխ․ խմբ․՝ Գ․ Տ․ Թադևոսյան (1962-1973) Մ․ Հ․ Ինճիկյան (1974-1976)
А. Е. Агаджанян Г. Ж. Оганесян Е. А. Агаджанян Պատ․ խմբ․՝ Ա․ Լ․ Մնջոյան (1957-1962) Գլխ․ խմբ․՝ Գ․ Տ․ Թադևոսյան (1962-1973) Մ․ Հ․ Ինճիկյան (1974-1976)
А. Е. Агаджанян А. А. Амбарцумян А. Л. Варданян Г. Г. Севоян А. С. Сагиян Պատ․ խմբ․՝ Ա․ Լ․ Մնջոյան (1957-1962) Գլխ․ խմբ․՝ Գ․ Տ․ Թադևոսյան (1962-1973) Մ․ Հ․ Ինճիկյան (1974-1976)
А. С. Сагиян Дж. А. Едоян А. Ф. Мкртчян Г. Ц. Овсепян А. О. Цатурян П. Лангер Պատ․ խմբ․՝ Ա․ Լ․ Մնջոյան (1957-1962) Գլխ․ խմբ․՝ Գ․ Տ․ Թադևոսյան (1962-1973) Մ․ Հ․ Ինճիկյան (1974-1976)