Ցույց տուր կառուցվածքը

Հրապարակման մանրամասներ:

Հայաստանի քիմիական հանդեսը լույս է տեսնում 1957 թվականից տարին 4 անգամ։ 1957-1965թթ․ ամսագիրը կոչվել է «ՀՍՍՌ ԳԱ Տեղեկագիր։ Քիմիական գիտություններ», 1966-1994թթ․ վերանվանվել է «Հայաստանի քիմիական ամսագիր», իսկ 1995թ-ից առ այսօր՝ կոչվում է «Հայաստանի քիմիական հանդես»։

Ամսագրի կամ հրապարակման վերնագիր:

Հայաստանի քիմիական հանդես =Chemical Journal of Armenia

Հրապարակման ամսաթիվ:

2011

Հատոր:

64

Համար:

3

ISSN:

0515-9628

Լրացուցիչ տեղեկություն:

սեղմիր այստեղ կապին հետևելու համար

Վերնագիր:

Комплексная переработка молочной сыворотки

Այլ վերնագիր:

Կաթի շիճուկի կոմպլեքսային մշակումը; Complex treatment of whey

Ստեղծողը:

А. Е. Агаджанян ; А. О. Цатурян ; Г. Ж. Оганесян ; К. И. Егян ; А. С. Сагиян

Աջակից(ներ):

Պատ․ խմբ․՝ Ա․ Լ․ Մնջոյան (1957-1962) ; Գլխ․ խմբ․՝ Գ․ Տ․ Թադևոսյան (1962-1973) ; Մ․ Հ․ Ինճիկյան (1974-1976)

Խորագիր:

Chemistry

Չվերահսկվող բանալի բառեր:

Աղաջանյան Ա. Ե. ; Ծատուրյան Ա. Հ. ; Հովհաննիսյան Գ. Ժ. ; Եղյան Կ. Ի. ; Սաղյան Ա. Ս. ; Aghajanyan A. E. ; Tsaturyan A. O. ; Hovhannisyan G. Zh. ; Eghiyan K. I. ; Saghyan A. S.

Ծածկույթ:

417-428

Ամփոփում:

Исследованы процессы предварительной обработки и обессоливания молочной сыворотки электромембранным способом и определены оптимальные параметры осуществления процессов. Сняты кривые изменения концентрации неорганических ионов в сыворотке в процессе обессоливания в зависимости от степени деминерализации. Показана возможность получения лактулозы в одном цикле с одновременной щелочной обработкой и обессоливанием молочной сыворотки электромембранным способом. На основании полученных данных разработан эффективный способ получения из молочной сыворотки белкового концентрата, лактозы и ее изомера – лактулозы. Ուսումնասիրված է կաթի շիճուկի նախնական մշակումը ու էլեկտրաթաղանթային եղանակով աղազրկումը: Որոշվել են պրոցեսի իրականացման օպտիմալ տեխնոլոգիական ցուցանիշները: Ներկայացված է աղազրկման պրոցեսում շիճուկում պարունակվող անօրգանական աղերի իոնների կոնցենտրացիայի փոփոխության կախումը աղազրկման աստիճանից: Ցույց է տրված, որ էլեկտրաթաղանթային եղանակով կարելի է մեկ փուլով միաժամանակ իրականացնել շիճուկի թե հիմքով մշակումը, և թե աղազրկումը: Ստացված տվյալների հիման վրա մշակված է կաթի շիճուկից սպիտակուցային կոնցենտրատի, լակտոզի և լակտուլոզի ստացման արդյունավետ տեխնոլոգիական եղանակ: The processes of preliminary treatment and electromembrane method for whey desalination were explored and optimal parameters of the process realization were determined. Curves of changes of inorganic ions concentration in whey in the desalination process depending on the degree of demineralization were plotted. The electromembrane method was shown to make possible to obtain lactulose in one cycle with simultaneous alkaline treatment and whey desalination. Based on the obtained data, an efficient method for obtaining protein concentrate, lactose and its isomer-lactulose from whey has been elaborated.

Հրատարակության վայրը:

Երևան

Հրատարակիչ:

ՀՀ ԳԱԱ հրատ.

Ստեղծման ամսաթիվը:

2011-06-23

Տեսակ:

Հոդված

Ձևաչափ:

pdf

Թվայնացում:

ՀՀ ԳԱԱ Հիմնարար գիտական գրադարան

Բնօրինակի գտնվելու վայրը:

ՀՀ ԳԱԱ Հիմնարար գիտական գրադարան