Նիւթ

Վերնագիր: Գանգուր ավելուկի սերմերում ճարպաթթուների քիմիական կազմի ուսումնասիրությունը

Ստեղծողը:

Սահակյան, Ա. Ս.

Տեսակ:

Հոդված

Հրապարակման մանրամասներ:

"ՀՀ ԳԱԱ Զեկույցներ" հանդեսը հիմնադրվել է 1944թ.: Լույս է տեսնում տարին 4 անգամ:

Ամսագրի կամ հրապարակման վերնագիր:

ՀՀ ԳԱԱ Զեկույցներ = Доклады НАН РА = Reports NAS RA

Հրապարակման ամսաթիւ:

2025

Հատոր:

125

Համար:

2

ISSN:

0321-1339

Պաշտոնական URL:


Լրացուցիչ տեղեկութիւն:

Sahakyan A. S., Саакян А. С.

Այլ վերնագիր:

Study of the Chemical Composition of Fatty Acids in Curly Sorrel Seeds ; Изучение химического состава жирных кислот в семенах щавеля курчавого

Աջակից(ներ):

Պատ․ խմբ.՝ Վ. Հ․ Համբարձումյան (1944-1959) ; Մ․ Մ․ Ջրբաշյան (1960-1965) ; Ա․ Գ․ Նազարով (1966-1983) ; Պատ․ խմբ․ տեղակալ՝ Վ․ Հ․ Ղազարյան (1983-1986) ; Պատ․ խմբ․՝ Դ․ Մ․ Սեդրակյան (1987-1999) ; Գլխավոր խմբ․՝ Ս․ Ա․ Համբարձումյան (2000-2004) ; Վ․ Ս․ Զաքարյան (2005-2018) ; Ռ․ Մ․ Մարտիրոսյան (2018-)

Ծածկոյթ:

39-43

Ամփոփում:

Հաստատվել է, որ Գանգուր ավելուկ բույսի սերմերը պարունակում են 6 ճարպաթթվյի մնացորդ, որոնցից առավել կարևոր են մեկ և երկու չհագեցած կապ պարունակող թթուները՝ մասնավորապես օլեինաթթվի ցիս- և տրանս իզոմերները։ Վերջիններս հակաօքսիդանտներ են և օրգանիզմում իրականացնում են կարևոր գործառույթներ։ Կատարված հետազոտությունները հնարավորություն կտան որոշելու Գանգուր ավելուկի՝ որպես բուժամիջոց և սնունդ կիրառելու ռիսկերը, օգտակարությունը՝ որպես սննդամթերք և բուժամիջոց։
В жирно-кислотной части семян растения щавель курчавый была определена подлинность 6 соединений, из которых наиболее важными являются кислоты, содержащие одну или две ненасыщенные связи, в частности цис- или трансизомеры олеиновой кислоты. Последние являются антиоксидантами и выполняют важные функции в организме. Проведенные исследования дадут вазможность определить применение щавеля курчавого в качестве пищу, а также его пользу в качестве средства лечения.
The research results will help to determine the usefulness of the plant as a medicine. It has been confirmed that the seeds of the Curly Arugula plant contain 6 fatty acid residues, of which the most important are acids containing one and two unsaturated bonds, in particular the cis- and trans-isomers of oleic acid. The latter are antioxidants and perform important functions in the body. The conducted studies will allow us to determine the risks and benefits of using Curly Arugula as a medicine and food.

Հրատարակութեան վայրը:

Երևան

Հրատարակիչ:

ՀՀ ԳԱԱ «Գիտություն» հրատ

Ձեւաչափ:

pdf

Նոյնացուցիչ:

oai:arar.sci.am:401018

Դասիչ:

АЖ 144

Թուայնացում:

ՀՀ ԳԱԱ Հիմնարար գիտական գրադարան

Բնօրինակին գտնուելու վայրը:

ՀՀ ԳԱԱ Հիմնարար գիտական գրադարան

Նիւթին հաւաքածոները:

Վերջին անգամ ձեւափոխուած է:

Jul 9, 2025

Մեր գրադարանին մէջ է սկսեալ:

Jul 7, 2025

Նիւթին բովանդակութեան հարուածներուն քանակը:

9

Նիւթին բոլոր հասանելի տարբերակները:

https://arar.sci.am/publication/434091

Ցոյց տուր նկարագրութիւնը RDF ձեւաչափով:

RDF

Ցոյց տուր նկարագրութիւնը OAI-PMH ձեւաչափով։

OAI-PMH

Օբյեկտի տեսակ՝

Նման

Այս էջը կ'օգտագործէ 'cookie-ներ'։ Յաւելեալ տեղեկատուութիւն