Object

Title: Выделение, очистка, характеризация инулиназы из клубней топинамбура (Helianthus tuberosus)

Journal or Publication Title:

Հայաստանի կենսաբանական հանդես =Biological Journal of Armenia

Date of publication:

2016

Volume:

68

Number:

2

ISSN:

0366-5119

Official URL:


Other title:

Գետնախնձորից (Helianthus tuberosus) ինուլինազի անջատումը, մաքրումը և բնութագրումը; Isolation, purification and characterization of inulinase from jerusalem artichokе tubers (Helianthus tuberosus)

Coverage:

30-37

Abstract:

Приведены результаты исследований и предложены методы очистки изоферментов инулиназы из экстракта клубней топинамбура (Helianthus tuberosus). Показано, что два изофермента инулиназы I1 и I2 были очищены, из них I1 до гомогенного состояния. В результате применения описанных методов очистки значение удельной активности ферментных препаратов I1 и I2 увеличилось в 21,9 и 2,48 раз, а общий выход составил 30,2 % и 20,1 % соответственно. Согласно результатам гель-фильтрации, изоферменты имеют молекулярную массу 60 кДа и 92 кДа. Полученные препараты изоинулиназы I1 и I2 проявляют максимальную активность в диапазоне рН 4,5 – 5,5, гидролизуют инулин и активны в отношении сахарозы.Նկարագրված են գետնախնձորի (Helianthus tuberosus) պալարների մզվածքից ստացված ինուլինազի իզոֆերմենտների մաքրման մեթոդները և ներկայացված են ուսումնասիրության արդյունքները: Ինուլինազի երկու իզոֆերմենտներ՝ I1 և I2, անջատվել և մաքրվել են, ընդ որում I1 հասցվել է հոմոգեն վիճակի: Նկարագրված մաքրման մեթոդների արդյունքում ֆերմենտային պատրաստուկների տեսակարար ակտիվությունն աճում է 21,9 և 2,48 անգամ, իսկ ակտիվության ընդհանուր ելունքը կազմում է 30,2 % և 20,1 % համապատասխանաբար: Ստացված իզոֆերմենտներն ունեն 60 կԴա եւ 92 կԴա մոլեկուլային զանգված և ցուցաբերում են առավելագույն ակտիվություն рН 4,5-5,5 տիրույթում: Նրանք հիդրոլիզում են ինուլին և ակտիվ են սախարոզի նկատմամբ: The article presents the results of studies and methods of purification of inulinase isoenzymes from the extract of Jerusalem artichoke tubers (Helianthus tuberosus). It has been shown that two inulinase isoenzymes, I1 and I2, were purified, and one of them, I1, to a homogeneous condition. As a result of the mentioned purification procedure, the value of the specific activity of preparations grows by 21,9 and 2,48 times, and the total yield makes up 30,2 % and 20,1 % respectively. According to the results of the gel filtration, the isoenzymes have a molecular weight of 60 kDa and 92 kDa, both show maximum activity in the range of pH 4.5-5.5, both hydrolyze inulin and are active towards sucrose.

Place of publishing:

Երևան

Publisher:

ՀՀ ԳԱԱ հրատ.

Date created:

2016-06-15

Format:

pdf

Identifier:

oai:arar.sci.am:238347

Location of original object:

ՀՀ ԳԱԱ Հիմնարար գիտական գրադարան

Object collections:

Last modified:

Feb 5, 2024

In our library since:

Jun 26, 2020

Number of object content hits:

10

All available object's versions:

https://arar.sci.am/publication/260289

Show description in RDF format:

RDF

Show description in OAI-PMH format:

OAI-PMH

Objects

Similar

This page uses 'cookies'. More information