Object

Title: О формах нелинейного распространения высокочастотных возмущений в термически релаксирующей газожидкостной смеси

Publication Details:

Լույս է տեսնում 1966 թվականից՝ տարին 4 անգամ։

Journal or Publication Title:

ՀՀ ԳԱԱ Տեղեկագիր: Մեխանիկա =Известия НАН РА “Механика”=Proceedings of NAS RA: Mechanics

Date of publication:

2010

Volume:

63

Number:

3

ISSN:

0002-3051

Official URL:


Additional Information:

Ohanyan G. G., Օհանյան Գ. Գ.

Other title:

On the Forms of Nonlinear Propagation of High-Frequency Perturbation in a Thermal Relaxing Gas-Liquid mixture ; Գազահեղուկ խառնուրդում բարձր հաճախությամբ գրգռումների ոչ գծային տարածման ձևերի մասին

Coverage:

66-75

Abstract:

The quasyadiabatic and quasyisothermic regimes of propagation of highfrequensy perturbation are considered in a thermal relaxing gas–fluid mixture. The simplified nonlinear equations are obtained. It is shown that in the absence of heat transfer and under the quasyadiabatic regime the form of propagation is solitone, or the shock wave in quasyisotherm regime. Ուսումնասիրված են պղպջակում գազի քվազիադիաբադ և քվազիիզոթերմ ռեժիմներում բարձր հաճախությամբ տարածվող ալիքների վարքը ոչ գծային դրվածքով: Դուրս են բերված այդպիսի ալիքային դինամիկա նկարագրող պարզեցված ոչ գծային հավասարումները, որոնց համար կառուցված են ճշգրիտ մասնավար լուծումները: Ջերմափոխանակության բացակայության և առաջին ռեժիմի դեպքերում ցույց է տրված, որ գրգռումները տարածվում են մեկուսացված, իսկ երկրորդ ռեժիմի` հարվածային ալիքի տեսքով:

Place of publishing:

Երևան

Publisher:

National Academy of Sciences of Armenia

Date created:

2010-08-10

Format:

pdf

Identifier:

oai:arar.sci.am:169702

Location of original object:

ՀՀ ԳԱԱ Հիմնարար գիտական գրադարան

Object collections:

Last modified:

Sep 24, 2024

In our library since:

Jun 22, 2020

Number of object content hits:

22

All available object's versions:

https://arar.sci.am/publication/186885

Show description in RDF format:

RDF

Show description in OAI-PMH format:

OAI-PMH

Objects

Similar

This page uses 'cookies'. More information