Օբյեկտ

Վերնագիր: Образование зародышей алмаза в области термодинамической стабильности как результат прямого фазового перехода графит–алмаз мартенситного типа

Հրապարակման մանրամասներ:

Լույս է տեսնում 1966 թվականից՝ տարին 4 անգամ։

Ամսագրի կամ հրապարակման վերնագիր:

ՀՀ ԳԱԱ Տեղեկագիր: Ֆիզիկա = Proceedings of the NAS RA: Physics

Հրապարակման ամսաթիվ:

2025

Հատոր:

60

Համար:

1

ISSN:

0002-3035

Պաշտոնական URL:


Լրացուցիչ տեղեկություն:

Ավագյան Ա. Ն., Հարությունյան Գ. Գ., Հովսեփյան Ա. Վ., Սականյան Մ. Ս., Կոստանյան Ա. Կ. Avagyan A. N., Arutyunyan G. G., Hovsepyan A. V., Sakanyan M. S., Kostanyan A. K.

Այլ վերնագիր:

Ալմաստի սաղմերի առաջացումը թերմոդինամիկ կայունության տիրույթում, որպես մարտենսիտային տիպի գրաֆիտ-ալմաստ անմիջական ֆազային անցման արդյունք ; Formation of Diamond Nuclei in the Thermodynamic Stability Region as a Result of a Direct Martensitic-Type Graphite-To-Diamond PhaseTransition

Աջակից(ներ):

Պատ․ խմբ․՝ Գ․ Մ․ Ղարիբյան (1966-1992) ; Գլխ․ խմբ․՝ Վ․ Մ․ Հարությունյան (1993-2021) ; Կ․ Մ․ Ղամբարյան (2022-)

Ծածկույթ:

90-105

Ամփոփում:

В стохастическом приближении с учетом выводов теории упругости микронеоднородных сред рассмотрена модель образования зародышей алмаза в камере высокого давления (КBД) как результат прямого перехода графит–алмаз. Приведены соображения относительно распределения числа зародышей N в зависимости от интенсивных параметров P и T. Предположение о равенстве числа выращенных кристаллов алмаза числу образовавшихся зародышей алмаза обеспечило возможность использовать нормальное распределение (распределение Гаусса) для анализа процессов зарождения алмаза. В результате получено вероятностное аналитическое выражение для числа зародышей, позволяющее с достаточной точностью определить N в зависимости от значения измеряемых давления (Pmeas) и температуры (Tmeas). Оценена скорость образования зародыша алмаза в рамках модели фазового перехода мартенситного типа.
In a stochastic approximation, considering the conclusions of the elasticity theory of micrononhomogeneous media, a model of diamond nucleation in a high-pressure chamber (HPC) is examined as a result of a direct graphite-to-diamond transition. Considerations regarding the distribution of the number of nuclei N as a function of the intensive parameters P and T are presented. The assumption that the number of grown diamond crystals is equal to the number of formed diamond nuclei allowed the use of a normal (Gaussian) distribution to analyze the nucleation process. As a result, a probabilistic analytical expression for the number of nuclei was obtained, enabling an accurate determination of N depending on the value of the measured pressure (Pmeas) and temperature (Tmeas). The rate of diamond nucleus formation is estimated within the framework of a martensitic-type phase transition model.
Ստոխաստիկ մոտարկմամբ և հաշվի առնելով միկրո ոչ միատարր միջավայրի համար առաձգականության տեսության եզրակացությունները դիտարկված է բարձր ճնշման խցիկում (ԲՃԽ) ալմաստի սաղմերի առաջացումը որպես գրաֆիտ-ալմաստ անմիջական անցում: Բերված են նկատառումներ, N սաղմերի թվի բաշխվածության վերաբերյալ՝ կախված P և T ինտենսիվ պարամետրերից: Այն ենթադրությունը, որ աճեցրած բյուրեղների քանակը հավասար է առաջացած սաղմերի թվին, հնարավորություն է տվել Գաուսի բաշխումը օգտագործել ալմաստի ծագման պրոցեսի անալիզի համար: Արդյունքում N սաղմերի համար ստացվել է անալիտիկ հավասարում, որը թույլ է տալիս բավարար ճշտությամբ որոշել N-ը կախված P և T չափվող մեծություններից: Տրվել է ալմաստի սաղմի առաջացման արագության գնահատականը ըստ մարտենսիտային տիպի ֆազային փոխակերպման մոդելի:

Ձևաչափ:

pdf

Նույնացուցիչ:

սեղմիր այստեղ կապին հետևելու համար ; oai:arar.sci.am:392739

Դասիչ:

АЖ 415

Բնօրինակի գտնվելու վայրը:

ՀՀ ԳԱԱ Հիմնարար գիտական գրադարան

Օբյեկտի հավաքածուներ:

Վերջին անգամ ձևափոխված:

May 6, 2025

Մեր գրադարանում է սկսած:

May 5, 2025

Օբյեկտի բովանդակության հարվածների քանակ:

4

Օբյեկտի բոլոր հասանելի տարբերակները:

https://arar.sci.am/publication/425264

Ցույց տուր նկարագրությունը RDF ձևաչափով:

RDF

Ցույց տուր նկարագրությունը OAI-PMH ձևաչափով։

OAI-PMH

Օբյեկտի տեսակ՝

Նման

Այս էջը օգտագործում է 'cookie-ներ'։ Ավելի տեղեկատվություն