Перспективы развития зеленой химии в сельском хозяйстве ; The Prospects of Green Chemistry Development in RA Agriculture
ՀՀ ԳԱԱ Մ. Քոթանյանի անվան տնտեսագիտության ինստիտուտ
Մեր օրերում գյուղատնտեսության ոլորտում կանաչ քիմիան նոր պարադիգմի դեր է խաղում։ Վերջին տարիներին գյուղատնտեսության մեջ կայուն արտադրության վարման նպատակով էլ ավելի է ընդլայնվել վերականգնվող ռեսուրսների օգտագործումը, որպեսզի գեներացվեն կենսաբանական հիմքով սննդամթերք՝ նվազագույն հումքով, զրոյական թափոններով, սոցիալական բարձր արժեքներով և շրջակա միջավայրի վրա նվազագույն ազդեցությամբ: Հիմնվելով գյուղատնտեսությունում կանաչ քիմիայի նվաճումների կիրառման միջազգային փորձի արդյունքների և օրինակների վրա հոդվածը ցույց է տալիս, որ բնակչության պարենապահովվածությունն ուղղակիորեն պայմանավորված է գյուղատնտեսության կայուն զարգացմամբ, իսկ դա առանց «կանաչ քիմիայի» միջոցների կիրառման անհնարին է։ Դրանում էլ կայանում է հոդվածի արդիականությունը։
В настоящее время зеленая химия играет роль новой парадигмы в сельском хозяйстве. В последние годы устойчивое производство в сельском хозяйстве еще больше расширило использование возобновляемых ресурсов для получения биопродуктов питания с минимальным количеством сырья, нулевыми отходами, высокой социальной ценностью и минимальным воздействием на окружающую среду. На основе результатов и примеров международного опыта применения достижений зеленой химии в сельском хозяйстве в статье показано, что продовольственная безопасность населения напрямую определяется устойчивым развитием сельского хозяйства, а это невозможно без использования «зеленой химии», в чем и заключается актуальность статьи.
Nowadays, green chemistry plays the role of a new paradigm in agriculture. Recently sustainable production in agriculture has further expanded the use of renewable resources to generate bio-based food with minimal cost of raw materials, zero waste, high social value, and minimal environmental impact. Based on the results and examples of the international experience of applying the achievements of green chemistry in agriculture, the article reinforces that the food security of the population is directly determined by the sustainable development of agriculture and that sustainable development is impossible without the use of "green chemistry". This determines the relevance of the article.
click here to follow the link ; oai:arar.sci.am:381111
ՀՀ ԳԱԱ Հիմնարար գիտական գրադարան
Jan 17, 2025
Jan 16, 2025
26
https://arar.sci.am/publication/412071
Edition name | Date |
---|---|
Մատինյան, Ալվարդ, Կանաչ քիմիայի զարգացման հեռանկարները Հայաստանի Հանրապետության ագրարային ոլորտում | Jan 17, 2025 |
Խաչատրյան, Լիանա Քոչարյան, Ծովինար Պատ․ խմբ․՝ Ռոբերտ Սարինյան
Տունյեվ, Վ. Ն. Կազմ.՝ Պ. Վինոգրադով-Նիկիտին
Հարությունյան, Արման
Ոսկանյան, Աշոտ Մնացականյան, Կարինե