Նիւթ

Վերնագիր: Կոխած պանիրը շիրակցիների կենսապահովման մշակույթում՝ որպես հայոց ավանդական պանրատեսակի տարբերակ

Ամսագրի կամ հրապարակման վերնագիր:

Հայագիտական ընթերցումներ. Գիտական հոդվածների ժողովածու=Арменоведческие чтения. Сборник научных трудов=Armenological readings. Collection of scientific articles

Հրապարակման ամսաթիւ:

2024

Հատոր:

1

ISSN:

e-3045-3038

Լրացուցիչ տեղեկութիւն:

Harutyunyan Hasmik Telman, Арутюнян Асмик Телмановна

Այլ վերնագիր:

Cheese Kokhats in the Life-Sustaining Culture of Shirak’s Armenians as a Version of the Armenian Traditional Cheese ; Сыр кохац в культуре жизнеобеспечения aрмян Ширака как вариант армянского традиционного сыра

Համատեղ հեղինակները:

ՀՀ ԳԱԱ Շիրակի հայագիտական հետազոտությունների կենտրոն

Աջակից(ներ):

Խմբ․ հանձնախումբ՝ Կարինե Բազեյան (գլխ․ խմբ․) ; Արմեն Հայրապետյան ; Արկադի Ակոպով ; Հասմիկ Հարությունյան ; Հասմիկ Գալստյան

Ծածկոյթ:

37-53

Ամփոփում:

Կոխած պանրի պատրաստման, պահպանման գործընթացները, անունները, ընդհանրություններով հանդերձ, զանազանվում են հայոց տարբեր պատմազգագրական մարզերում: Այս պանիրը պատրաստում են ինչպես կովի, այնպես էլ ոչխարի (հատ-կապես անցյալում՝ այծի, գոմեշի) կաթից: Մինչև վերջին տարիները կոխել են տարբեր չափի կավե ամանների, փայտե տակառիկների մեջ: Եթե պանիրը տեղավորել են գառան կամ ոչխարի մշակված կաշվի մեջ, պանրին տվել են մոթալ կամ տկի պանիր անունը: Մեր օրերում նախընտրում են պանիրը կոխել ապակյա (երբեմն՝ պլաստմասայե) տարաների մեջ:
Though there are many commonalities,nevertheless names,processes of making and preserving of cheese koghats (pressed, buried) are distinguished in different Armenian regions.This cheese is made from both cow's and sheep's (especially in the past, goat's, buffalo's) milk. Until recent years, this cheese was stored in clay pots of various sizes and wooden barrels.If the cheese was stored in a worked up lamb or sheep skin, the cheese was given the name mothal or tki.Nowadays, cheese is preferred to be stored in glass (sometimes plastic) containers.
Процессы изготовления и хранения сыра кохац различаются в разных регионах Армении. Этот сыр изготавливают как из коровьего, так и из овечьего (особенно в прошлом козьего, буйволиного) молока. До недавнего времени сыр хранили в глиняных горшках разного размера и деревянных бочках. Если сыр хранили в обработанной шкуре барана или ягненка, сыр назывался мотал или тки. В наше время предпочитают хранить сыр в стеклянной (иногда пластиковой) таре.

Հրատարակիչ:

Գյումրի

Ձեւաչափ:

pdf

Նոյնացուցիչ:

կապին հետեւելուն համար սեղմէ հոս ; oai:arar.sci.am:380296

Թուայնացում:

ՀՀ ԳԱԱ Հիմնարար գիտական գրադարան

Նիւթին հաւաքածոները:

Վերջին անգամ ձեւափոխուած է:

Jan 13, 2025

Մեր գրադարանին մէջ է սկսեալ:

Dec 18, 2024

Նիւթին բովանդակութեան հարուածներուն քանակը:

12

Նիւթին բոլոր հասանելի տարբերակները:

https://arar.sci.am/publication/411407

Ցոյց տուր նկարագրութիւնը RDF ձեւաչափով:

RDF

Ցոյց տուր նկարագրութիւնը OAI-PMH ձեւաչափով։

OAI-PMH

Օբյեկտի տեսակ՝

Նման

Այս էջը կ'օգտագործէ 'cookie-ներ'։ Յաւելեալ տեղեկատուութիւն