Նիւթ

Վերնագիր: A study of lactic acid bacteria and prospects for their application

Հրապարակման մանրամասներ:

Հայաստանի կենսաբանական հանդեսը լույս է տեսնում 1948 թվականից տարին 4 անգամ։ 1948-1959թթ․ ամսագիրը կոչվել է «Տեղեկագիր բիոլոգիական և գյուղատնտեսական գիտությունների», 1960-1965թթ․ վերանվանվել է «Տեղեկագիր բիոլոգիական գիտությունների», իսկ 1966թ-ից առ այսօր՝ կոչվում է «Հայաստանի կենսաբանական հանդես»։

Ամսագրի կամ հրապարակման վերնագիր:

Հայաստանի կենսաբանական հանդես =Biological Journal of Armenia

Հրապարակման ամսաթիւ:

2023

Հատոր:

75

Համար:

2-3

Պաշտոնական URL:


Լրացուցիչ տեղեկութիւն:

Խաչատրյան Տ. Վ., Տխրունի Ֆ. Ն., Բալաբեկյան Ծ. Ռ., Իսրաելյան Ա. Լ., Կարապետյան Ք. Ջ., Չիտչյան Կ. Վ., Хачатрян Т. В., Тхруни Ф. Н., Балабекян Ц. Р., Исраелян А. Л., Карапетян К. Дж., Читчян К. В.

Այլ վերնագիր:

Изучение молочнокислых бактерий и перспективы их применения ; Կաթնաթթվային բակտերիաների ուսումնասիրությունը և կիրառման հեռանկարները

Համատեղ հեղինակները:

Scientific and Production Center “Armbiotechnology” NSPO, NAS, RA ; Artsakh Scientific Center State Non-Commercial Organization (SNCO), RA

Աջակից(ներ):

Պատ․ խմբ․՝ Մ․ Գ․ Թումանյան (1948) ; Գ․ Հ․ Բաբաջանյան (1949-1954) ; Հ․ Գ․ Բատիկյան (1954-1977) ; Գլխ․ խմբ․՝ Է․ Գ․ Աֆրիկյան (1978-2007) ; Է․ Ս․ Գևորգյան (2008-2023) ; Ա․ Ա․ Առաքելյան (2023-)

Ծածկոյթ:

135-143

Ամփոփում:

The comparative biodiversity of lactic acid bacteria (LAB) isolated from fermented dairy products produced in the southern regions of Armenia made from the milk of some domestic farm animals has been shown. Strains with probiotic properties belonging to Lactobacillus and Enterococcus genera were selected. LAB isolated from dairy products from different regions of Artsakh were mainly represented by strains of the genus Enterococcus. It has been shown that some strains of LAB during the growth process are able to synthesizing simultaneously different metabiotics – bacteriocins, polysaccharides, arginine, have bile salt hydrolase (BSH) activity which leads to the breakdown of bile salts and the taurine and glycine amino acids are formed as a result. The selected strains can be used for the production of functional foods.
Ցույց է տրվել կաթնաթթվային բակտերիաների (ԿԹԲ) համեմատական կենսաբազմազանությունը, որոնք մեկուսացված են Հայաստանի հարավային շրջանների որոշ ընտանի գյուղատնտեսական կենդանիների կաթից արտադրված թթու կաթնամթերքից։ Ընտրվել են Lactobacillus և Enterococcus ցեղերին պատկանող պրոբիոտիկ հատկություններով օժտված շտամները: Արցախի տարբեր շրջանների թթու կաթնամթերքից մեկուսացված կաթնաթթվային բակտերիաները հիմնականում ներկայացված են Enterococcus ցեղի շտամներով: Ցույց է տրվել, որ ԿԹԲ-ների որոշ շտամներ աճման ընթացքում միաժամանակ սինթեզում են տարբեր մետաբիոտիկներ՝ բակտերիոցիններ, բազմաշաքարներ, արգինին, դրսևորում են լեղու աղերի հիդրոլազի (BSH) ակտիվություն, ինչը բերում է լեղու աղերի ճեղքմանը, և արդյունքում առաջանում են տաուրին և գլիցին ամինաթթուները: Ընտրված շտամները կարող են օգտագործվել ֆունկցիոնալ մթերքների արտադրության համար:
Показано сравнительное биоразнообразие молочнокислых бактерий (МКБ), выделенных из кисломолочных продуктов, произведенных в южных регионах Армении из молока некоторых домашних сельскохозяйственных животных. Отобраны штаммы с пробио-тическими свойствами родов Lactobacillus и Enterococcus. МКБ, выделенные из кисломолочных продуктов из разных регионов Арцаха, в основном были представлены штаммами рода Enterococcus. Показано, что некоторые штаммы МКБ в процессе роста синте-зируют одновременно разные метабиотики – бактериоцины, полисахариды, аргинин; обладают активностью гидролазы желчных солей (BSH), что приводит к расщеплению солей желчных кислот с образованием аминокислот таурина и глицина. Отобранные штаммы могут быть использованы для производства продуктов функционального питания.

Հրատարակութեան վայրը:

Երևան

Հրատարակիչ:

ՀՀ ԳԱԱ «Գիտություն» հրատ.

Ձեւաչափ:

pdf

Նոյնացուցիչ:

կապին հետեւելուն համար սեղմէ հոս ; oai:arar.sci.am:367277

Դասիչ:

АЖ 407

Բնօրինակին գտնուելու վայրը:

ՀՀ ԳԱԱ Հիմնարար գիտական գրադարան

Նիւթին հաւաքածոները:

Վերջին անգամ ձեւափոխուած է:

Oct 7, 2024

Մեր գրադարանին մէջ է սկսեալ:

Dec 21, 2023

Նիւթին բովանդակութեան հարուածներուն քանակը:

36

Նիւթին բոլոր հասանելի տարբերակները:

https://arar.sci.am/publication/396925

Ցոյց տուր նկարագրութիւնը RDF ձեւաչափով:

RDF

Ցոյց տուր նկարագրութիւնը OAI-PMH ձեւաչափով։

OAI-PMH

Հրատարակութեան անունը Թուական
Khachatryan, T. V., A study of lactic acid bacteria and prospects for their application Oct 7, 2024

Օբյեկտի տեսակ՝

Նման

Այս էջը կ'օգտագործէ 'cookie-ներ'։ Յաւելեալ տեղեկատուութիւն