Object

Title: Nutrition, probiotics and periodic disease: dna methylation of commensal Escherichia coli

Journal or Publication Title:

«Կաճառ» Գիտական հոդվածների ժողովածու. ՀՀ ԳԱԱ Գիտակրթական միջազգային կենտրոն = ״Качар״ Сборник научных трудов. НАН РА Международный научно-образовательный центр =“Katchar” Collection of Scientific Articles. International Scientific-Educational Center NAS RA

Date of publication:

2021

Number:

1

ISSN:

2579-2903

Official URL:

click here to follow the link

Additional Information:

Ծատուրյան Վարդան, Փեփոյան Էլյա, Բալայան Մարինե, Փեփոյան Աստղիկ, Цатурян Вардан, Пепоян Эля, Балаян Марине, Пепоян Астгик

Other title:

Пробиотики и периодическая болезнь: метилирование днк комменсальных Escherichia coli ; Սնուցում, պրոբիոտիկներ և պարբերական հիվանդություն՝ կոմենսալ Escherichia coli–ների դնթ-մեթիլացումը

Coverage:

22-30

Abstract:

Keeping specific diets is one of the main points in managing many diseases. It is also known that the intake of certain food might provide predictable shifts in gut bacterial communities in diseases. On the other hand, probiotics are suggested to restore the unfavourable changes in gut microbiota. Moreover, food enriched with specific probiotics might be the basis of certain diets, but the selection of probiotics and its targeted delivery through food requires serious scientific-technological approaches to stimulate/keep the growth of probiotic through synbiotic nutrition.
Соблюдение/установление специальных диет - один из основных пунктов в управлении многих заболеваний. Известно также, что использование определенных продуктов во время болезней может вызвать предсказуемые сдвиги в кишечных бактериальных сообществах. С другой стороны, пробиотики рекомендуются для восстановления неблагоприятных изменений микробиоты кишечника. Более того, пища, обогощенная специальными пробиотиками, может стать основой некоторых диет. Выбор пробиотиков, а также целенаправленная доставка пробиотиков через пищу требует серьезных научно-технических подходов для того, чтобы сохранять/стимулировать рост бактерии-пробиотика посредством синбиотического питания.
Հատուկ դիետաների պահպանումը/հաստատումը շատ հիվանդությունների կառավարման հիմնական կետերից մեկն է: Հայտնի է նաև, որ որոշակի սննդամթերքի ընդունումը կարող է հիվանդությունների ժամանակ աղիքային բակտերիալ համայնքներում առաջացնել կանխատեսելի տեղաշարժեր: Մյուս կողմից՝ պրոբիոտիկներն առաջարկվում են աղիների միկրոբիոտայի անբարենպաստ փոփոխությունները վերականգնելու համար: Ավելին՝ հատուկ պրոբիոտիկներով հարստաց- ված սնունդը կարող է կարևոր հիմք հանդիսանալ որոշ դիետաների համար: Պրոբիոտիկի ընտրությունը, ինչպես նաև սննդի միջոցով պրոբիոտիկի նպատա կային առաքումը, սակայն, պահանջում են լուրջ գիտատեխնիկական մոտեցումներ, որպեսզի սինբիոտիկ սնուցման միջոցով հնարավոր լինի պահպանել/խթանել նաև պրոբիոտիկ-բակտերիայի աճը:


Publisher:

ՀՀ ԳԱԱ

Format:

pdf

Identifier:

oai:arar.sci.am:270125

Language:

en

Location of original object:

ՀՀ ԳԱԱ Հիմնարար գիտական գրադարան

Object collections:

Last modified:

Dec 2, 2024

In our library since:

May 26, 2021

Number of object content hits:

23

All available object's versions:

https://arar.sci.am/publication/294303

Show description in RDF format:

RDF

Show description in OAI-PMH format:

OAI-PMH

Objects

Similar

This page uses 'cookies'. More information