Пробиотики и периодическая болезнь: метилирование днк комменсальных Escherichia coli ; Սնուցում, պրոբիոտիկներ և պարբերական հիվանդություն՝ կոմենսալ Escherichia coli–ների դնթ-մեթիլացումը
Keeping specific diets is one of the main points in managing many diseases. It is also known that the intake of certain food might provide predictable shifts in gut bacterial communities in diseases. On the other hand, probiotics are suggested to restore the unfavourable changes in gut microbiota. Moreover, food enriched with specific probiotics might be the basis of certain diets, but the selection of probiotics and its targeted delivery through food requires serious scientific-technological approaches to stimulate/keep the growth of probiotic through synbiotic nutrition.
Соблюдение/установление специальных диет - один из основных пунктов в управлении многих заболеваний. Известно также, что использование определенных продуктов во время болезней может вызвать предсказуемые сдвиги в кишечных бактериальных сообществах. С другой стороны, пробиотики рекомендуются для восстановления неблагоприятных изменений микробиоты кишечника. Более того, пища, обогощенная специальными пробиотиками, может стать основой некоторых диет. Выбор пробиотиков, а также целенаправленная доставка пробиотиков через пищу требует серьезных научно-технических подходов для того, чтобы сохранять/стимулировать рост бактерии-пробиотика посредством синбиотического питания.
Հատուկ դիետաների պահպանումը/հաստատումը շատ հիվանդությունների կառավարման հիմնական կետերից մեկն է: Հայտնի է նաև, որ որոշակի սննդամթերքի ընդունումը կարող է հիվանդությունների ժամանակ աղիքային բակտերիալ համայնքներում առաջացնել կանխատեսելի տեղաշարժեր: Մյուս կողմից՝ պրոբիոտիկներն առաջարկվում են աղիների միկրոբիոտայի անբարենպաստ փոփոխությունները վերականգնելու համար: Ավելին՝ հատուկ պրոբիոտիկներով հարստաց- ված սնունդը կարող է կարևոր հիմք հանդիսանալ որոշ դիետաների համար: Պրոբիոտիկի ընտրությունը, ինչպես նաև սննդի միջոցով պրոբիոտիկի նպատա կային առաքումը, սակայն, պահանջում են լուրջ գիտատեխնիկական մոտեցումներ, որպեսզի սինբիոտիկ սնուցման միջոցով հնարավոր լինի պահպանել/խթանել նաև պրոբիոտիկ-բակտերիայի աճը:
oai:arar.sci.am:270125
ՀՀ ԳԱԱ Հիմնարար գիտական գրադարան
Dec 2, 2024
May 26, 2021
23
https://arar.sci.am/publication/294303
Edition name | Date |
---|---|
Tsaturyan, Vardan, Nutrition, probiotics and periodic disease: dna methylation of commensal Escherichia coli | Dec 2, 2024 |
Balayan, Marine Mirzabekyan, Susanna Harutyunyan, Natalya Manvelyan, Anahit Pepoyan, Astghik
Симонян, Лусине Симонян, Армен Оганнисян, Марине
Danielyan, Margarita Karapetyan, Kristine Nebogova, Kristina
Khachatryan, Ashot Sahakyan, Aram
Hovhannisyan, Hasmik Gevorgyan, Astghik
Petrosyan, Petros Petrosyan, Tigran
Ghevondyan, Tigran Ghevondyan, Hakob Antonyan, Inna
Stepanyan, Seda Khachatryan, Monika Pipoyan, Davit