Object

Title: Качественное и количественное определение флавоноидов в листьях абрикоса (Armeniaca Vulgaris L) (Rosacea)

Հրապարակման մանրամասներ:

Հայաստանի կենսաբանական հանդեսը լույս է տեսնում 1948 թվականից տարին 4 անգամ։ 1948-1959թթ․ ամսագիրը կոչվել է «Տեղեկագիր բիոլոգիական և գյուղատնտեսական գիտությունների», 1960-1965թթ․ վերանվանվել է «Տեղեկագիր բիոլոգիական գիտությունների», իսկ 1966թ-ից առ այսօր՝ կոչվում է «Հայաստանի կենսաբանական հանդես»։

Ամսագրի կամ հրապարակման վերնագիր:

Հայաստանի կենսաբանական հանդես =Biological Journal of Armenia

Հրապարակման ամսաթիվ:

2022

Հատոր:

74

Համար:

2

Պաշտոնական URL:


Լրացուցիչ տեղեկություն:

Կարապետյան Տ. Դ., Միրզոյան Վ. Ս., Հանիսյան Ռ. Մ., Karapetyan T. D., Mirzoyan V. S., Hanisyan R. M.

Այլ վերնագիր:

Ֆլավոնոիդների որակական և քանակական որոշումը ծիրանի տերևներում (Armeniaca Vulgaris L) (rosacea) ; Qualitative and quantitative determination of flavonoids in apricot leaves (Armeniaca Vulgaris L) (Rosacea)

Համատեղ հեղինակները:

Ереванский государственный медицинский университет им. М. Гераци ; Научный центр оценки и анализа рисков в сфере безопасности пищевых продуктов, РА

Աջակից(ներ):

Պատ․ խմբ․՝ Մ․ Գ․ Թումանյան (1948) ; Գ․ Հ․ Բաբաջանյան (1949-1954) ; Հ․ Գ․ Բատիկյան (1954-1977) ; Գլխ․ խմբ․՝ Է․ Գ․ Աֆրիկյան (1978-2007) ; Է․ Ս․ Գևորգյան (2008-2023) ; Ա․ Ա․ Առաքելյան (2023-)

Ծածկույթ:

53-58

Ամփոփում:

Проведено качественное и количественное определение флавоноидов в спирто-водных экстрактах листьев и плодов абрикоса сорта Еревани спектрофотометрическими метоами. Результаты анализов показали, что в листьях абрикоса флавоноиды содержатся в достаточных количествах в процессе вегетации от 1-1,59%. Наибольшее количество флавоноидов отмечается за две недели до технической зрелости плодов. В кураге флавоноидов обнаружено больше, чем в сухих листьях. Результаты качественных реакций экстрактов, полученных из листьев абрикоса, позволяют сделать предположение, что флавоноиды изучаемого экстракта состоят в основном из флавонолов, в частности кверцетина.
Որոշվել է ծիրանենու տերևների և պտուղների սպիրտաջրային հանուկներում ֆլավոնոիդների որակական և քանակական պարունակությունը սպեկտրոֆոտոմետրիկ մեթոդներով։ Արդյունքները ցույց են տվել, որ ծիրանի տերևները բավարար քանակությամբ ֆլավոնոիդներ են պարունակում, որոնց քանակությունը զգալիորեն տատանվում է վեգետացիայի ընթացքում (1-1,59 %)։ Ֆլավոնոիդների ամենամեծ քանակությունը նկատվում է պտղի տեխնիկական հասունացումից երկու շաբաթ առաջ։ Վերլուծությունների արդյունքները հաստատում են ծիրանի` Երևանի սորտի (շալախ) տերևների էթանոլային հանուկում ֆլավոնոիդների, մասնավորապես կվերցետինի բավարար քանակությունը: Ծիրանի չրի մեջ ավելի շատ ֆլավոնոիդներ են հայտնաբերվել, քան չոր տերևներում:
Qualitative and quantitative determination of flavonoids in alcohol-water extracts of leaves and fruits of apricot оf variety Erevani by spectrophotometric methods was carried out. The results of the analyzes showed that flavonoids are contained in apricot leaves in sufficient quantities, the content of which varies during the growing season (1-1,59%). The largest amount of flavonoids is noted two weeks before the technical maturity of the fruit. The results of qualitative reactions of extracts obtained from apricot leaves suggest that the flavonoids of the studied extract consist mainly of flavonols, in particular quercetin.There are more flavonoids in dried apricots than in the dried leaves.

Հրատարակության վայրը:

Երևան

Հրատարակիչ:

Հայաստանի ԳԱԱ «Գիտություն» հրատ.

Ձևաչափ:

pdf

Նույնացուցիչ:

click here to follow the link ; oai:arar.sci.am:322508

Դասիչ:

АЖ 407

Բնօրինակի գտնվելու վայրը:

ՀՀ ԳԱԱ Հիմնարար գիտական գրադարան

Object collections:

Last modified:

Oct 7, 2024

In our library since:

Jul 3, 2022

Number of object content hits:

154

All available object's versions:

https://arar.sci.am/publication/350090

Show description in RDF format:

RDF

Show description in OAI-PMH format:

OAI-PMH

Objects

Similar

This page uses 'cookies'. More information