Object structure

Publication Details:

Հայաստանի կենսաբանական հանդեսը լույս է տեսնում 1948 թվականից տարին 4 անգամ։ 1948-1959թթ․ ամսագիրը կոչվել է «Տեղեկագիր բիոլոգիական և գյուղատնտեսական գիտությունների», 1960-1965թթ․ վերանվանվել է «Տեղեկագիր բիոլոգիական գիտությունների», իսկ 1966թ-ից առ այսօր՝ կոչվում է «Հայաստանի կենսաբանական հանդես»։

Journal or Publication Title:

Հայաստանի կենսաբանական հանդես =Biological Journal of Armenia

Date of publication:

2022

Volume:

74

Number:

2

Official URL:


Additional Information:

Կարապետյան Տ. Դ., Միրզոյան Վ. Ս., Հանիսյան Ռ. Մ., Karapetyan T. D., Mirzoyan V. S., Hanisyan R. M.

Title:

Качественное и количественное определение флавоноидов в листьях абрикоса (Armeniaca Vulgaris L) (Rosacea)

Other title:

Ֆլավոնոիդների որակական և քանակական որոշումը ծիրանի տերևներում (Armeniaca Vulgaris L) (rosacea) ; Qualitative and quantitative determination of flavonoids in apricot leaves (Armeniaca Vulgaris L) (Rosacea)

Creator:

Карапетян, Т. Д. ; Мирзоян, В. С. ; Анисян, Р. М.

Corporate Creators:

Ереванский государственный медицинский университет им. М. Гераци ; Научный центр оценки и анализа рисков в сфере безопасности пищевых продуктов, РА

Contributor(s):

Պատ․ խմբ․՝ Մ․ Գ․ Թումանյան (1948) ; Գ․ Հ․ Բաբաջանյան (1949-1954) ; Հ․ Գ․ Բատիկյան (1954-1977) ; Գլխ․ խմբ․՝ Է․ Գ․ Աֆրիկյան (1978-2007) ; Է․ Ս․ Գևորգյան (2008-2023) ; Ա․ Ա․ Առաքելյան (2023-)

Subject:

Биология

Uncontrolled Keywords:

листья абрикоса ; спиртовой экстракт ; биологически активные вещества ; флавоноиды ; кверцетин ; спектрофотометрический метод

Coverage:

53-58

Abstract:

Проведено качественное и количественное определение флавоноидов в спирто-водных экстрактах листьев и плодов абрикоса сорта Еревани спектрофотометрическими метоами. Результаты анализов показали, что в листьях абрикоса флавоноиды содержатся в достаточных количествах в процессе вегетации от 1-1,59%. Наибольшее количество флавоноидов отмечается за две недели до технической зрелости плодов. В кураге флавоноидов обнаружено больше, чем в сухих листьях. Результаты качественных реакций экстрактов, полученных из листьев абрикоса, позволяют сделать предположение, что флавоноиды изучаемого экстракта состоят в основном из флавонолов, в частности кверцетина.
Որոշվել է ծիրանենու տերևների և պտուղների սպիրտաջրային հանուկներում ֆլավոնոիդների որակական և քանակական պարունակությունը սպեկտրոֆոտոմետրիկ մեթոդներով։ Արդյունքները ցույց են տվել, որ ծիրանի տերևները բավարար քանակությամբ ֆլավոնոիդներ են պարունակում, որոնց քանակությունը զգալիորեն տատանվում է վեգետացիայի ընթացքում (1-1,59 %)։ Ֆլավոնոիդների ամենամեծ քանակությունը նկատվում է պտղի տեխնիկական հասունացումից երկու շաբաթ առաջ։ Վերլուծությունների արդյունքները հաստատում են ծիրանի` Երևանի սորտի (շալախ) տերևների էթանոլային հանուկում ֆլավոնոիդների, մասնավորապես կվերցետինի բավարար քանակությունը: Ծիրանի չրի մեջ ավելի շատ ֆլավոնոիդներ են հայտնաբերվել, քան չոր տերևներում:
Qualitative and quantitative determination of flavonoids in alcohol-water extracts of leaves and fruits of apricot оf variety Erevani by spectrophotometric methods was carried out. The results of the analyzes showed that flavonoids are contained in apricot leaves in sufficient quantities, the content of which varies during the growing season (1-1,59%). The largest amount of flavonoids is noted two weeks before the technical maturity of the fruit. The results of qualitative reactions of extracts obtained from apricot leaves suggest that the flavonoids of the studied extract consist mainly of flavonols, in particular quercetin.There are more flavonoids in dried apricots than in the dried leaves.

Place of publishing:

Երևան

Publisher:

Հայաստանի ԳԱԱ «Գիտություն» հրատ.

Type:

Հոդված

Format:

pdf

Identifier:

click here to follow the link

Call number:

АЖ 407

Location of original object:

ՀՀ ԳԱԱ Հիմնարար գիտական գրադարան