Publication Details:
Journal or Publication Title:
Ագրոգիտություն և տեխնոլոգիա=Agriscience and Technology= Агронаука и технология
Date of publication:
Volume:
ISSN:
Official URL:
Additional Information:
Title:
Լակտոզի ցածր պարունակությամբ կաթնաթթվային մթերքի արտադրության տեխնոլոգիայի մշակում
Other title:
Разработка технологии производства низколактозного кисломолочного продукта ; Developing Technology for Low-Lactose Fermented Dairy Food Production
Creator:
Գրիգորյան, Ա. Հ. ; Կարախանյան, Մ. Գ. ; Սարգսյան, Մ. Վ. ; Բալայան, Է. Բ.
Corporate Creators:
Հայաստանի ազգային ագրարային համալսարան
Contributor(s):
Գլխավոր խմբագիր՝ Հ. Ս. Ծպնեցյան
Subject:
Uncontrolled Keywords:
հիպոլակտազիա ; կաթնաթթվային մթերք ; բրոկոլիի խյուս ; ֆերմենտային պատրաստուկ ; լակտոզի հիդրոլիզ
Abstract:
Հիպոլակտազիա ունեցող մարդկանց համար մշակվել է լակտոզի (կաթնաշաքար) ցածր պարունակությամբ կաթնաթթվային մթերքի պատրաստման տեխնոլոգիա: Լակտոզի պարունակությունը մթերքում նվազեցնելու նպատակով Ha-Lactase 5200 ֆերմենտատիվ պատրաստուկի կիրառմամբ կատարվել է կաթնային հումքի ֆերմենտատիվ հիդրոլիզ: Որոշվել են հիդրոլիզի հիմնական տեխնոլոգիական պարամետրերը: Որպես լցանյութ ընտրվել է բրոկոլիի խյուսը, որի օպտիմալ չափաբաժինը սահմանվել է 10-15 %: Համակցված մթերքի արտադրությունը հնարավորություն կընձեռի ընդլայնել թթու կաթնամթերքի տեսականին:
Разработана технология изготовления кисломолочного продукта с низким содержанием лактозы (молочного сахара) для людей, страдающих гиполактазией. С целью снижения содержания лактозы в готовом продукте был проведен ферментативный гидролиз молочного сырья с применением ферментного препарата Ha- Lactase 5200. Были определены основные технологические параметры гидролиза. В качестве источника биологически активных веществ использовали пюре из брокколи, оптимальная доза которого составила 10-15 %. Производство комбинированного продукта создаст возможность расширить ассортимент кисломолочных продуктов.
A technology for low-lactose (milk sugar) fermented dairy food production has been developed for the people with hypolactasia (lactose intolerance). To reduce the lactose content in the dairy product, enzymatic hydrolysis of dairy raw product has been conducted via Ha-Lactase 5200 enzyme preparation. The main technological parameters of hydrolysis have been determined. Broccoli puree has been selected as a filler with the optimal portion set as 10-15 %. Production of combined food will enable to expand the range of fermented dairy products.
Place of publishing:
Երևան