Օբյեկտ

Վերնագիր: Երկաթի կորուստները խալկոպիրիտային հանքաքարերի ֆլոտացման և խտանյութերի շտեյնային հալման գործընթացներում

Հրապարակման մանրամասներ:

Լույս է տեսնում 1948 թվականից՝ տարին 4 անգամ։

Ամսագրի կամ հրապարակման վերնագիր:

ՀՀ ԳԱԱ և ՀԱՊՀ Տեղեկագիր. Տեխնիկական գիտություններ =Proceedings of the NAS RA and NPUA: Technical Sciences

Հրապարակման ամսաթիվ:

2015

Հատոր:

68

Համար:

3

ISSN:

0002-306X

Պաշտոնական URL:


Այլ վերնագիր:

Потери железа в процессах флотации халькопиритовых руд и плавки концентратов на штейн / Л. Е. Саргсян, А. М. Оганесян, А. А. Франгулян. Iron losses in the processes of chalcopyrite ore flotation and smelting of concentrates on the matte / L. Ye. Sargsyan, A. M. Hovhannisyan, A. A. Frangulyan.

Աջակից(ներ):

Պատ․ խմբ․՝ Ա․ Գ․ Նազարով (1957-1964) ; Մ․ Վ․ Կասյան (1964-1988)

Ծածկույթ:

318-325

Ամփոփում:

Հիմնվելով պղնձի սուլֆիդային հանքաքարերի ֆլոտացիոն հարստացման և դրանց խտանյութերի պիրոմետալուրգիական վերամշակման արտադրական տվյալների վրա, տեսականորեն և թերմոդինամիկորեն մանրակրկիտ վերլուծելով խալկոպիրիտային խտանյութերի շտեյնային հալման, շտեյնի կոնվերտերացման և կիսամաքուր պղնձի հրային ռաֆինացման գործընթացներում տեղի ունեցող փոխազդեցությունները, հաստատագրված են սուլֆիդահանքային երկաթի հիմնական կորուստները տեխնոլոգիական ցիկլի տարբեր փուլերում: Ցույց է տրված, որ հանքաքարում առկա ընդհանուր երկաթի 80% - ը հարկադրաբար կորչում է խալկոպիրիտային ֆլոտացման փուլում` պիրիտի և պիրոտինի դեպրեսիվային հեռացմամբ` դրանց նվազագույն պարունակությամբ խտանյութ ստանալու նպատակով: Մնացած 20%-ն անխուսափելիորեն կորչում է խարամագոյացման ճանապարհով՝ երկաթի օքսիդացմամբ < խտանյութի հալում → շտեյնի կոնվերտերացում → պղնձի հրային ռաֆինա-ցում > արտադրական ցիկլում: Երաշխավորված են սուլֆիդահանքային երկաթի կորուստների կանխման և հանածոյի արդյունավետ օգտագործման տեխնոլոգիական ուղղությունները: Основываясь на производственных данных по флотационному обогащению медь-сульфидных руд и пирометаллургической переработке их концентратов, а также теоретически и термодинамически анализируя реакции, происходящие при плавке халькопиритовых концентратов на штейн, конвертировании штейна и огневом рафинировании черновой меди, установлены основные потери сульфидно-рудного железа на различных стадиях технологического цикла. Показано, что 80% железа от его общего содержания в рудах принудительно теряется на стадии халькопиритовой флотации путем депрессивного удаления пирита и пиротина, получая концентрат с их минимальным содержанием. Остальные 20% неизбежно теряются путем его оксидации и шлакования в производственном цикле “плавка концентрата – конвертирование штейна – огневое рафинирование меди”. Рекомендованы технологические направления для предотвращения потерь сульфидно-рудного железа и рационального использования ископаемого. Based on the production data on flotation processing of copper-sulfide ores and pyrometallurgical treatment of their concentrates, as well as theoretically and thermodynamically analyzing the reactions occurring at smelting chalcopyrite concentrates on matte, matte converting and fire refining of blister copper, the major losses of sulphidic ore-iron at various stages of the production cycle are determined. It is shown that 80% of the total content of iron present in ores is compulsorily lost at the chalcopyrite flotation stage through the depressive removal of pyrite and pyrrhotite obtaining а concentrate with their minimum content. The remaining 20% is unavoidably lost through its oxidation and slagging in the production cycle < smelting concentrate - matte converting - fire refining of copper > . Technological directions for preventing the losses of sulphidic oreiron and the effective use of this mineral resource are recommended.

Հրատարակության վայրը:

Երևան

Հրատարակիչ:

ՀՀ ԳԱԱ հրատ.

Ստեղծման ամսաթիվը:

2015-09-09

Ձևաչափ:

pdf

Նույնացուցիչ:

oai:arar.sci.am:33005

Բնօրինակի գտնվելու վայրը:

ՀՀ ԳԱԱ Հիմնարար գիտական գրադարան

Օբյեկտի հավաքածուներ:

Վերջին անգամ ձևափոխված:

Mar 13, 2024

Մեր գրադարանում է սկսած:

Mar 3, 2020

Օբյեկտի բովանդակության հարվածների քանակ:

12

Օբյեկտի բոլոր հասանելի տարբերակները:

https://arar.sci.am/publication/36745

Ցույց տուր նկարագրությունը RDF ձևաչափով:

RDF

Ցույց տուր նկարագրությունը OAI-PMH ձևաչափով։

OAI-PMH

Օբյեկտի տեսակ՝

Նման

Այս էջը օգտագործում է 'cookie-ներ'։ Ավելի տեղեկատվություն