Օբյեկտ

Վերնագիր: Простой и высокоэффективный синтез алкиловых эфиров аминокислот

Հրապարակման մանրամասներ:

Հայաստանի քիմիական հանդեսը լույս է տեսնում 1957 թվականից տարին 4 անգամ։ 1957-1965թթ․ ամսագիրը կոչվել է «ՀՍՍՌ ԳԱ Տեղեկագիր։ Քիմիական գիտություններ», 1966-1994թթ․ վերանվանվել է «Հայաստանի քիմիական ամսագիր», իսկ 1995թ-ից առ այսօր՝ կոչվում է «Հայաստանի քիմիական հանդես»։

Ամսագրի կամ հրապարակման վերնագիր:

Հայաստանի քիմիական հանդես =Chemical Journal of Armenia

Հրապարակման ամսաթիվ:

2020

Հատոր:

73

Համար:

4

ISSN:

0515-9628

Լրացուցիչ տեղեկություն:

Հովհաննիսյան Ա. Ա., Մակիչյան Ա. Տ., Թոփուզյան Վ. Օ., Հովհաննիսյան Ն. Ա., Hovhannisyan А. А., Makichyan А. Т., Topuzyan V. О., Hovhannisyan N. А.

Այլ վերնագիր:

Ամինաթթուների ալկիլային էսթերների պարզ և μարձր արդյունավետ սինթեզ ; Simple and highly effective synthesis of alkyl esters of amino acids

Աջակից(ներ):

Պատ․ խմբ․՝ Ա․ Լ․ Մնջոյան (1957-1962) ; Գլխ․ խմբ․՝ Գ․ Տ․ Թադևոսյան (1962-1973) ; Մ․ Հ․ Ինճիկյան (1974-1976)

Ծածկույթ:

381-390

Ամփոփում:

Реакцией аминокислот с алкиловыми спиртами (метанол, этанол, пропанол) в присутствии дихлордиметилсилана синтезированы гидрохлориды алкиловых эфиров некоторых природных α- и β-аминокислот, а также фталоиламинокислот и п-аминобензойной кислоты. Процесс проводится при комнатной температуре или при кипячении реакционной смеси и приводит к высоким выходам (75-99%) целевых продуктов. В случае аспарагина и глутамина протекает параллельная реакция за счет боковых амидогрупп с получением диметиловых эфиров аспарагинoвой и глутаминовой кислот. Исследовано влияние продолжительности реакции и соотношение реагентов, а также количества спирта на выход целевых продуктов․ Դիմեթիլդիքլորսիլանի ներկայությամբ ամինաթթուների և ալկիլսպիրտների (մեթանոլ, էթանոլ, պրոպանոլ) փոխազդեցությամբ ստացվել են բնական մի շարք α- և β-ամինաթթուների, ֆտալոիլամինաթթուների և պամինաբենզոական թթվի ալկիլ էսթերները: Գործընթացը իրականացվել է սենյակային ջերմաստիճանում կամ ռեակցիոն խառնուրդի եռման պայմաններում, հանգեցնելով նպատակային միացությունների բարձր ելքերի (75-99%): Պարզվել է, որ ասպարագինի և գլուտամինի դեպքում կողմնային տեղակալիչների հաշվին ընթանում է մրցակցային ռեակցիա, որը հանգեցնում է ասպարագինաթթվի և գլուտամինաթթվի երկէսթերների առաջացմանը: Ուսումնասիրվել է ռեագենտների հարաբերակցության և ջերմաստիճանի ազդեցությունը նպատակային միացությունների ելքի վրա: The reaction of amino acids with alkyl alcohols (methanol, ethanol, propanol) in the presence of dichlorodimethylsilane synthesized hydrochlorides of alkyl esters of certain natural α- and β-amino acids, as well as phthaloylamino acids and paminobenzoic acid. The process is carried out at room temperature or by boiling the reaction mixture leading to high yields (75-99%) of the target products. It was found that in the case of asparagine and glutamine, a parallel reaction proceeds due to amide side groups, affording dimethyl esters of aspartic and glutamic acids. The effect of the reaction time and the ratio of reagents, as well as the amount of alcohol on the yield of the target products was investigated.

Հրատարակության վայրը:

Երևան

Հրատարակիչ:

«Գիտություն» հրատ.

Ձևաչափ:

pdf

Նույնացուցիչ:

oai:arar.sci.am:264263

Թվայնացում:

ՀՀ ԳԱԱ Հիմնարար գիտական գրադարան

Բնօրինակի գտնվելու վայրը:

ՀՀ ԳԱԱ Հիմնարար գիտական գրադարան

Օբյեկտի հավաքածուներ:

Վերջին անգամ ձևափոխված:

Sep 24, 2024

Մեր գրադարանում է սկսած:

Dec 4, 2020

Օբյեկտի բովանդակության հարվածների քանակ:

53

Օբյեկտի բոլոր հասանելի տարբերակները:

https://arar.sci.am/publication/287798

Ցույց տուր նկարագրությունը RDF ձևաչափով:

RDF

Ցույց տուր նկարագրությունը OAI-PMH ձևաչափով։

OAI-PMH

Օբյեկտի տեսակ՝

Նման

Այս էջը օգտագործում է 'cookie-ներ'։ Ավելի տեղեկատվություն