Օբյեկտ

Վերնագիր: Influence of Fe2+ and Fe3+ on the growth of Leptospirillum ferriphilum CC and oxidation of Fe2+

Ստեղծողը:

Khachatryan, A. C.

Տեսակ:

Հոդված

Հրապարակման մանրամասներ:

Հայաստանի կենսաբանական հանդեսը լույս է տեսնում 1948 թվականից տարին 4 անգամ։ 1948-1959թթ․ ամսագիրը կոչվել է «Տեղեկագիր բիոլոգիական և գյուղատնտեսական գիտությունների», 1960-1965թթ․ վերանվանվել է «Տեղեկագիր բիոլոգիական գիտությունների», իսկ 1966թ-ից առ այսօր՝ կոչվում է «Հայաստանի կենսաբանական հանդես»։

Ամսագրի կամ հրապարակման վերնագիր:

Հայաստանի կենսաբանական հանդես =Biological Journal of Armenia

Հրապարակման ամսաթիւ:

2019

Հատոր:

71

Համար:

3

ISSN:

0366-5119

Պաշտոնական URL:


Այլ վերնագիր:

Fe2+ և Fe3+ իոնների ազդեցությունը Leptospirillum ferriphilum CC աճի և Fe2+ օքսիդացման վրա; Влияние ионов Fe2+ и Fe3+ на рост Leptospirillum ferriphilum CC и окисление Fe2+

Աջակից(ներ):

Պատ․ խմբ․՝ Մ․ Գ․ Թումանյան (1948) ; Գ․ Հ․ Բաբաջանյան (1949-1954) ; Հ․ Գ․ Բատիկյան (1954-1977) ; Գլխ․ խմբ․՝ Է․ Գ․ Աֆրիկյան (1978-2007) ; Է․ Ս․ Գևորգյան (2008-2023) ; Ա․ Ա․ Առաքելյան (2023-)

Ծածկոյթ:

83-88

Ամփոփում:

In the paper kinetics of ferrous iron oxidation by isolated Leptospirillum ferriphilum CC was studied in conical flasks on rotary shaker. The effect of initial ferrous iron concentration on bacterial growth and substrate oxidation was studied in the concentration range of 50-400 mM FeSO4 x7H2O. The highest specific growth (0.41- 0.48 h1) and Fe2+ oxidation rates (6.0-6.2 mM/l h) were detected at ferrous ion concentrations of 100-200 mM. At higher concentrations, the growth of bacteria and Fe2+ oxidation suppression was observed, reaching maximum values at 400 mM Fe2+. The maximum specific growth rate (µmax) of bacteria and half saturation constant (Ks) determined using Monod equation were 6.2mM /h, and 0.83h-1, respectively. It was shown that Fe2+ oxidation competitively inhibited by Fe3+ and the inhibition constant (Ki) was 61.95 mM. The comparison of kinetic parameters obtained for L. ferriphilum with other bacteria indicates the high potential of L.ferriphilum CC in leaching processes of ores and concentrates for biogenic regeneration of concentrated ferric iron. Հոդվածում ուսումնասիրվել է երկարժեք երկաթի օքսիդացման կինետիկան մեկուսացված Leptospirillum ferriphilum CC-ի մոտ 250 մլ Էրլենմեյերի կոլբաներում թափահարման պայմաններում: Երկարժեք երկաթի սկզբնական կոնցենտրացիաների ազդեցությունը բակտերիայի աճի և սուբստրատի օքսիդացման վրա ուսումնասիրվել է FeSO4x7H2O 50-400 մՄ կոնցենտրացիաների միջակայքում: Բակտերիայի աճի առավելագույն տեսակարար արագությունը (0.41-0.48 ժ -1 ) և սուբստրատի օքսիդացման առավելագույն արագությունը (6.0-6.2 մՄ/լ ժամ) դիտվել է FeSO4 x7H2O-ի 100-200 մՄ կոնցենտրացիայի պայմաններում: Ավելի բարձր կոնցենտրացիաների դեպքում դիտվել է բակտերիայի աճի և երկաթի օքսիդացման ճնշում, որն առավելագույն մեծության է հասել 400 մՄ-ի դեպքում: Մոնոյի հավասարման կիրառմամբ որոշված բակտերիայի աճի առավելագույն տեսակարար արագության (µmax) և հագեցման հաստատունի (µmax) արժեքները կազմել են 6.2 մՄ/ժ, և 0.83 ժ -1 համապատասխանաբար: Ցույց է տրվել, որ եռարժեք երկաթի իոնները մրցակցորեն ճնշում են երկաթի օքսիդացումը, ճնշման հաստատունը (Ki) կազմել է 61.95 մՄ: L. ferriphilum-ի և այլ բակտերիաների կինետիկական պարամետրերի համեմատությունը վկայում է առաջինի մեծ ներուժի մասին հանքաքարերի և խտանյութերի տարրալուծման գործընթացում՝ եռարժեք երկաթի կենսածին վերականգնման համար:

Հրատարակութեան վայրը:

Երևան

Հրատարակիչ:

ՀՀ ԳԱԱ հրատ.

Ստեղծման ամսաթիւը:

2019-09-10

Ձեւաչափ:

pdf

Նոյնացուցիչ:

oai:arar.sci.am:238637

Դասիչ:

АЖ 407

Բնօրինակին գտնուելու վայրը:

ՀՀ ԳԱԱ Հիմնարար գիտական գրադարան

Օբյեկտի հավաքածուներ:

Վերջին անգամ ձևափոխված:

Oct 7, 2024

Մեր գրադարանում է սկսած:

Jun 26, 2020

Օբյեկտի բովանդակության հարվածների քանակ:

33

Օբյեկտի բոլոր հասանելի տարբերակները:

https://arar.sci.am/publication/260603

Ցույց տուր նկարագրությունը RDF ձևաչափով:

RDF

Ցույց տուր նկարագրությունը OAI-PMH ձևաչափով։

OAI-PMH

Հրատարակության անուն Ամսաթիվ
Influence of Fe2+ and Fe3+ on the growth of Leptospirillum ferriphilum CC and oxidation of Fe2+ Oct 7, 2024

Օբյեկտի տեսակ՝

Նման

Այս էջը օգտագործում է 'cookie-ներ'։ Ավելի տեղեկատվություն