Նիւթ

Վերնագիր: Синергические и антагонические эффекты антипероксирадикальных свойств смесей биофлавоноидов с тролоксом в водной среде

Հրապարակման մանրամասներ:

Հայաստանի քիմիական հանդեսը լույս է տեսնում 1957 թվականից տարին 4 անգամ։ 1957-1965թթ․ ամսագիրը կոչվել է «ՀՍՍՌ ԳԱ Տեղեկագիր։ Քիմիական գիտություններ», 1966-1994թթ․ վերանվանվել է «Հայաստանի քիմիական ամսագիր», իսկ 1995թ-ից առ այսօր՝ կոչվում է «Հայաստանի քիմիական հանդես»։

Ամսագրի կամ հրապարակման վերնագիր:

Հայաստանի քիմիական հանդես =Chemical Journal of Armenia

Հրապարակման ամսաթիւ:

2016

Հատոր:

69

Համար:

1-2

ISSN:

0515-9628

Լրացուցիչ տեղեկութիւն:

կապին հետեւելուն համար սեղմէ հոս

Այլ վերնագիր:

Տրոլոքսի հետ ֆլավոնոիդների խառնուրդների հակապերօքսիռադիկալային հատկության սիներգիստական և անտագոնիստական էֆեկտները ջրային միջավայրում; The synergestic and antagonistic effects of antiperoxyradical activities of flavanoid and trolox mixtures in water medium

Աջակից(ներ):

Պատ․ խմբ․՝ Ա․ Լ․ Մնջոյան (1957-1962) ; Գլխ․ խմբ․՝ Գ․ Տ․ Թադևոսյան (1962-1973) ; Մ․ Հ․ Ինճիկյան (1974-1976)

Ծածկոյթ:

22-32

Ամփոփում:

Методами определения поглощающей емкости по отношению к кислородцентрированным радикалам и квадратно-волновой вольтамперометрии определены антипероксирадикальные емкости смесей флавоноидов – рутина, кверцетина, нарингина и морина, с тролоксом в водной среде (фосфатный буфер 0.1М, Т = 37ºС, pH=7.4). Показано, что смеси флавоноидов, имеющих боковой углеводный заместитель, рутина и нарингина с тролоксом, показывают синергический (повышение антиоксидантных характеристик в смеси антиоксидантов) эффект ан-типероксирадикальной емкости, а смеси флавоноидов, не содержащих боковой углеводный заместитель, кверцетина и морина с тролоксом проявляют антагонический эффект. Предло-жен базовый реакционный механизм неаддитивных эффектов у исследованных пар антиоксидантов. Որոշվել են տրոլոքսի (TH) հետ ֆլավոնոիդների՝ ռուտինի, նարինգինի, կվարցետինի և մորինի խառնուրդների հակապերօքսիռադիկալային հատկությունները ջրային միջավայրում (ֆոսֆատային բուֆեր, pH=7.4, T=37ºC), թթվածնակենտրոն ռադիկալների կլանման ունակության որոշման սպեկտրոֆլյուորաչափական և քառակուսի ալիքային վոլտամպերաչափական եղանակներով: Ցույց է տրվել, որ հետազոտության փորձարարական պայմաններում տրոլոքսի հետ ածխաջրային կողային տեղակալիչ պարունակող ֆլավոնոիդների՝ ռուտինի և նարինգինի խառնուրդները տրոլոքսի հետ ցուցաբերում են հակապերօքսիռադիկալային ունակության սիներգիստական (հակաօքսիդիչնների խառնուրդում հակաօքսիդիչ բնութագրերի մեծացում), իսկ առանց կողային տեղակալիչի ֆլավոնոիդների՝ կվարցետինի և մորինի հետ խառնուրդները՝ անտագոնիստական էֆեկտ: Առաջարկվել է հակաօքսիդիչների ուսումնասիրված զույգերի հակապերօքսիլ ռադիկալային ունակությունների արդյունարար արժեքների ոչ ադիտիվ փոփոխությունների առաջացման հիմնական ռեակցիոն մեխանիզմը: The antiperoxyradical activities of flavonoids - rutin, naringin, quercetin, morin and their mixtures with trolox were determined in water environment (phosphate buffer, pH=7.4) at 37°C using spectrofluorometric oxygen radical absorbance capacity and square wave voltammetry methods. The experimental data show that the mixtures of flavonoids that contain carbohydrate moiety in the structure, rutin and naringin with trolox demonstrate synergy (increasing the antioxidant characteristics in a mixture of antioxidants) effect of antiperoxyradical activity and the mixtures of flavonoids without moiety in the structure, quercetin and morin with trolox demonstrate antagonistic effect. The main reaction mechanism for non-additive changes of effective capacitance values for pairs of antioxidants has been proposed.

Հրատարակութեան վայրը:

Երևան

Հրատարակիչ:

ՀՀ ԳԱԱ հրատ.

Ստեղծման ամսաթիւը:

2016-02-02

Ձեւաչափ:

pdf

Նոյնացուցիչ:

oai:arar.sci.am:186957

Թուայնացում:

ՀՀ ԳԱԱ Հիմնարար գիտական գրադարան

Բնօրինակին գտնուելու վայրը:

ՀՀ ԳԱԱ Հիմնարար գիտական գրադարան

Նիւթին հաւաքածոները:

Վերջին անգամ ձեւափոխուած է:

Sep 24, 2024

Մեր գրադարանին մէջ է սկսեալ:

Jun 22, 2020

Նիւթին բովանդակութեան հարուածներուն քանակը:

20

Նիւթին բոլոր հասանելի տարբերակները:

https://arar.sci.am/publication/205504

Ցոյց տուր նկարագրութիւնը RDF ձեւաչափով:

RDF

Ցոյց տուր նկարագրութիւնը OAI-PMH ձեւաչափով։

OAI-PMH

Օբյեկտի տեսակ՝

Նման

Այս էջը կ'օգտագործէ 'cookie-ներ'։ Յաւելեալ տեղեկատուութիւն