Object structure

Journal or Publication Title:

Խ․ Աբովյանի անվան հայկական պետական մանկավարժական համալսարան․ Գիտական տեղեկագիր

Date of publication:

2019

Number:

1 (36)

ISSN:

1829-0523

Official URL:


Additional Information:

Vardanyan L. R., Gyurjyan M. G., Atabekyan L. V., Vardanyan R. L., Վարդանյան Լ. Ռ., Գյուրջյան Մ. Գ., Աթաբեկյան Լ. Վ., Վարդանյան Ռ. Լ.

Title:

Антиоксидантное действие смеси экстрактов растительного сырья

Other title:

The antioxidant action of the herbal extraction mixtures ; Բուսական էքստրակտների խառնուրդների հակաօքսիդիչ ազդեցությունը

Creator:

Варданян, Л. Р. ; Гюрджян, М. Г. ; Атабекян, Л. В. ; Варданян, Р. Л.

Contributor(s):

Գլխավոր խմբ.՝ Ա․ Վ․ Բաբախանյան

Subject:

Химия

Uncontrolled Keywords:

антагонизм ; синергизм ; экстракт ; антиоксидант

Coverage:

17-23

Abstract:

На примерах шести лекарственных растений исследовано антиоксидантное действие индивидуальных экстрактов и их смесей на кинетику окисления кумола. Показано, что все исследованные экстракты проявляют антиоксидантные свойства. Определены эффективные содержания антиоксидантов в каждом экстракте и их антиоксидантные активности. Установлен эффект аддитивности, антагонизма и синергизма при совместном ингибирующем действии экстрактов. Максимальный эффект синергизма проявляла смесь экстрактов из плодов лавра и боярышника кроваво-красного (75%), а антагонизма-смесь экстрактов из листьев резака обыкновенного и листьев калины (50%).
Հետազոտվել է վեց տարբեր դեղաբույսերի էքստրակտների ու նրանց խառնուրդների ազդեցությունը կումոլի օքսիդացման կինետիկայի վրա: Ցույց է տրված, որ բոլոր հետազոտված էքստրակտները ցուցաբերում են հակաօքսիդիչ հատկություններ: Որոշվել են ինչպես հակաօքսիդիչ նյութերի էֆեկտիվ պարունակությունը, այնպես էլ դրանց հակաօքսիդիչ ակտիվությունները: Էքստրակտների համատեղ ինհիբիրացման ժամանակ հաստատվել են ադիտիվության, անտագոնիզմի և սիներգիզմի երևույթներ: Սիներգիզմի մաքսիմալ էֆեկտ ցուցաբերել է ալոճենու և դափնու պտուղներից ստացված էքստրակտների խառնուրդը (75%), իսկ անտագոնիզմի էֆեկտ` սիբեխ սովորականի և բռնչու տերևներից ստացված էքստրակտը (50%):
The anti-oxidant action of individual extractions of 6 medical herbs and their mixtures on the kinetics of cumene oxidation reaction was investigated. It was demonstrated that all the oxidized extractions demonstrate antioxidant properties. There were determined effective contains of anti-oxidants in each extraction and their overall anti-oxidant activity. There was determined the effect of additivity, antagonism and synergism inside combined inhibiting action of the extractions. The maximal effect of the synergism was demonstrated in the mixture of extractions from fruits of Crataegus sanguinea and Laurus nobilis (75%), and the effect of antagonism was evident in the mixture of extractions from the leaves of Falcaria vulgaris and Viburnum (50%).

Place of publishing:

Երևան

Publisher:

Մանկավարժ հրատ․

Type:

Հոդված

Format:

pdf

Digitization:

ՀՀ ԳԱԱ Հիմնարար գիտական գրադարան