Նիւթ

Վերնագիր: Антиоксидантное действие смеси экстрактов растительного сырья

Journal or Publication Title:

Խ․ Աբովյանի անվան հայկական պետական մանկավարժական համալսարան․ Գիտական տեղեկագիր

Date of publication:

2019

Number:

1 (36)

ISSN:

1829-0523

Additional Information:

Vardanyan L. R., Gyurjyan M. G., Atabekyan L. V., Vardanyan R. L., Վարդանյան Լ. Ռ., Գյուրջյան Մ. Գ., Աթաբեկյան Լ. Վ., Վարդանյան Ռ. Լ.

Other title:

The antioxidant action of the herbal extraction mixtures ; Բուսական էքստրակտների խառնուրդների հակաօքսիդիչ ազդեցությունը

Contributor(s):

Գլխավոր խմբ.՝ Ա․ Վ․ Բաբախանյան

Coverage:

17-23

Abstract:

На примерах шести лекарственных растений исследовано антиоксидантное действие индивидуальных экстрактов и их смесей на кинетику окисления кумола. Показано, что все исследованные экстракты проявляют антиоксидантные свойства. Определены эффективные содержания антиоксидантов в каждом экстракте и их антиоксидантные активности. Установлен эффект аддитивности, антагонизма и синергизма при совместном ингибирующем действии экстрактов. Максимальный эффект синергизма проявляла смесь экстрактов из плодов лавра и боярышника кроваво-красного (75%), а антагонизма-смесь экстрактов из листьев резака обыкновенного и листьев калины (50%).
Հետազոտվել է վեց տարբեր դեղաբույսերի էքստրակտների ու նրանց խառնուրդների ազդեցությունը կումոլի օքսիդացման կինետիկայի վրա: Ցույց է տրված, որ բոլոր հետազոտված էքստրակտները ցուցաբերում են հակաօքսիդիչ հատկություններ: Որոշվել են ինչպես հակաօքսիդիչ նյութերի էֆեկտիվ պարունակությունը, այնպես էլ դրանց հակաօքսիդիչ ակտիվությունները: Էքստրակտների համատեղ ինհիբիրացման ժամանակ հաստատվել են ադիտիվության, անտագոնիզմի և սիներգիզմի երևույթներ: Սիներգիզմի մաքսիմալ էֆեկտ ցուցաբերել է ալոճենու և դափնու պտուղներից ստացված էքստրակտների խառնուրդը (75%), իսկ անտագոնիզմի էֆեկտ` սիբեխ սովորականի և բռնչու տերևներից ստացված էքստրակտը (50%):
The anti-oxidant action of individual extractions of 6 medical herbs and their mixtures on the kinetics of cumene oxidation reaction was investigated. It was demonstrated that all the oxidized extractions demonstrate antioxidant properties. There were determined effective contains of anti-oxidants in each extraction and their overall anti-oxidant activity. There was determined the effect of additivity, antagonism and synergism inside combined inhibiting action of the extractions. The maximal effect of the synergism was demonstrated in the mixture of extractions from fruits of Crataegus sanguinea and Laurus nobilis (75%), and the effect of antagonism was evident in the mixture of extractions from the leaves of Falcaria vulgaris and Viburnum (50%).

Place of publishing:

Երևան

Publisher:

Մանկավարժ հրատ․

Format:

pdf

Identifier:

oai:arar.sci.am:371601

Digitization:

ՀՀ ԳԱԱ Հիմնարար գիտական գրադարան

Նիւթին հաւաքածոները:

Վերջին անգամ ձեւափոխուած է:

Oct 8, 2025

Մեր գրադարանին մէջ է սկսեալ:

Mar 22, 2024

Նիւթին բովանդակութեան հարուածներուն քանակը:

9

Նիւթին բոլոր հասանելի տարբերակները:

https://arar.sci.am/publication/401510

Ցոյց տուր նկարագրութիւնը RDF ձեւաչափով:

RDF

Ցոյց տուր նկարագրութիւնը OAI-PMH ձեւաչափով։

OAI-PMH

Օբյեկտի տեսակ՝

Նման

Այս էջը կ'օգտագործէ 'cookie-ներ'։ Յաւելեալ տեղեկատուութիւն