Հրապարակման մանրամասներ:
Ամսագրի կամ հրապարակման վերնագիր:
Bulletin of Armenian National Agrarian University
Հրապարակման ամսաթիվ:
Հատոր:
ISSN:
Պաշտոնական URL:
Վերնագիր:
Risk Assessment of Tetracycline Residues in Ishkhan Fish Meat Cultured in Armenia
Ստեղծողը:
Ghrejyan, E. A. ; Stepanyan, S. A. ; Sireyan, L. A.
Համատեղ հեղինակները:
Հայաստանի ազգային ագրարային համալսարան
Աջակից(ներ):
Գլխավոր խմբագիր՝ Հ. Ս. Ծպնեցյան
Խորագիր:
Veterinary Science and Animal Breeding
Չվերահսկվող բանալի բառեր:
cultured fish ; tetracyclines ; estimated daily intake ; health risk
Ծածկույթ:
Ամփոփում:
The aim of this study was to conduct dietary exposure assessment of tetracycline residues through consumption of cultured Ishkan fish meat in Armenia. Tetracycline concentrations were detected by enzyme linked immunosorbent assay method (ELISA). The results indicated that the contents of tetracycline residues exceed the maximum allowable concentration (MAC) value in more than half of the samples. However, due to relatively low consumption of Ishkhan fish, the Hazard Quotient (HQ) is less than 1, indicating a low health risk.
Հրատարակության վայրը:
Երևան