Publication Details:
Journal or Publication Title:
Ագրոգիտություն և տեխնոլոգիա=Agriscience and Technology= Агронаука и технология
Date of publication:
Volume:
ISSN:
Official URL:
Additional Information:
Title:
Պտղատուների բակտերիալ այրվածք. զարգացման առանձնահատկությունները և պայքարի միջոցառումները
Other title:
Бактериальный ожог плодовых деревьев: особенности развития и меры борьбы ; Bacterial Fire Blight of Fruit Trees: Its Development Peculiarities and Struggling Measures
Creator:
Corporate Creators:
Հայաստանի ազգային ագրարային համալսարան
Contributor(s):
Գլխավոր խմբագիր՝ Հ. Ս. Ծպնեցյան
Subject:
Uncontrolled Keywords:
բակտերիալ այրվածք ; խնձորենի ; կենսացիկլ ; ֆունգիցիդ ; արդյունավետություն
Coverage:
Abstract:
Հոդվածում ներկայացված են Erwinia amylovora բակտերիայի զարգացման կենսացիկլը, ինչպես նաև խնձորենու որոշ սորտերի վարակվածությունը բակտերիալ այրվածքով: Համեմատաբար ցածր վարակընկալություն է գրանցվել Ռեդ դելիշես, միջին վարակընկալություն՝ Գոլդեն դելիշես, բարձր վարակընկալություն՝ Գրանի սմիթ, Ֆուջի, Այդոռեդ, Ջոնաթան, Մուտսու, Բանան ձմեռային և Ջոնագոլդ սորտերի մոտ: Կանխարգելիչ միջոցառումների հիման վրա փորձարկված ֆունգիցիդներից հակաբակտերիալ ակտիվություն ցուցաբերել է միայն պղնձի օքսիքլորիդը՝ ապահովելով 70,8-76,9 % կենսաբանական արդյունավետություն:
В статье представлены биологический цикл развития бактерии Erwinia amylovora, а также пораженность некоторых сортов яблони бактериальным ожогом. Сравнительно низкая восприимчивость зафиксирована у сорта Ред Делишес, средняя восприимчивость – у сорта Голден Делишес, высокая восприимчивость – у сортов Гренни Смит, Фуджи, Айдаред, Джонатан, Мутсу, Банан зимний и Джонаголд. На основании профилактических мероприятий, среди испытанных фунгицидов антибактериальную активность показал только оксихлорид меди, обеспечив биологическую эффективность порядка 70.8 %-76.9 %.
Bacterial Fire Blight of Fruit Trees: Its Development Peculiarities and Struggling Measures The article considers the life cycle development of the bacteria Erwinia amylovora, as well as the infestation rate of some apple tree varieties with the bacterial fire blight. Relatively lower susceptibility has been recorded in the apple variety of Red Delicious, average susceptibility has been observed in that of Golden Delicious, while Granny Smith, Fuji, Idared, Jonathan, Mutsu, Winter Banana and Jonagold varieties have been distinguished by high susceptability. Among the fungicides tested for preventive measures only copper oxychloride has demonstrated antibacterial effect providing 70.8 %-76.9 % biological efficiency.
Place of publishing:
Երևան