Publication Details:
Journal or Publication Title:
Հայաստանի կենսաբանական հանդես =Biological Journal of Armenia
Date of publication:
Volume:
Number:
ISSN:
Official URL:
Title:
Подавление роста некоторых мицелиальных грибов антимикробными биопрепаратами
Other title:
Creator:
Н. С. Хачатурян ; Ф. Н. Тхруни ; Ц. Р. Балабекян ; А. А. Вердян
Contributor(s):
Պատ․ խմբ․՝ Մ․ Գ․ Թումանյան (1948) ; Գ․ Հ․ Բաբաջանյան (1949-1954) ; Հ․ Գ․ Բատիկյան (1954-1977) ; Գլխ․ խմբ․՝ Է․ Գ․ Աֆրիկյան (1978-2007) ; Է․ Ս․ Գևորգյան (2008-2023) ; Ա․ Ա․ Առաքելյան (2023-)
Subject:
Uncontrolled Keywords:
Խաչատուրյան Ն. Ս. ; Տխրունի Ֆ. Ն. ; Բալաբեկյան Ծ. Ռ. ; Վերդյան Ա. Ա. ; Khachaturyan N. S. ; Tkhruni F. N. ; Balabekyan TS. R. ; Verdyan A. A. ; мицелиальные грибы ; антимикробный биопрепарат ; подавление роста
Coverage:
Abstract:
Проведен скрининг антимикробных биопрепаратов, полученных из культуральных жидкостей молочнокислых бактерий и дрожжей. Показано, что имеет место подавление роста некоторых видов мицелиальных грибов Alternaria sp. 8122, Aspergillus ustus 8464 и Aspergillus unilateralis 10648, вызывающих порчу пищевых продуктов. Подавление роста грибов зависит от родовой принадлежности штаммов и концентрации используемых частично очищенных препаратов, полученных из МКБ и дрожжей. Կատարվել է կաթնաթթվային բակտերիաների և շաքարասնկերի կուլտուրաներից ստացված հակամանրէային կենսապատրաստուկների սկրինինգ: Ցույց է տրված սննդամթերքի փչացում առաջացնող միցելիալ սնկերի որոշ տեսակների՝ Alternaria sp. 8122, Aspergillus ustus 8464 և Aspergillus unilateralis 10648, աճի ճնշում: Սնկերի աճի ճնշումը կախված է կաթնաթթվային բակտերիաներից և շաքարասնկերից ստացված մասնակի մաքրված պատրաստուկների կոնցենտրացիայից և շտամերի ցեղային պատկանելիությունից: Antimicrobial biopreparations obtained from culture liquids of lactic acid bacteria and yeasts have been screened. It was shown that there was growth inhibition of some species of mycelial fungi Alternaria sp. 8122, Aspergillus ustus 8464 and Aspergillus unilateralis 10648 that caused food spoilage. Growth inhibition of fungi depends on the generic belonging of strains and concentration of the used partially purified preparations derived from LAB and yeasts.
Place of publishing:
Երևան