Object structure

Publication Details:

"ՀՀ ԳԱԱ Զեկույցներ" հանդեսը հիմնադրվել է 1944թ.: Լույս է տեսնում տարին 4 անգամ:

Journal or Publication Title:

ՀՀ ԳԱԱ Զեկույցներ = Доклады НАН РА = Reports NAS RA

Date of publication:

2016

Volume:

116

Number:

2

ISSN:

0321-1339

Official URL:


Additional Information:

click here to follow the link

Title:

Ավանդական հայկական կաթնամթերքներ` մածունի, յուղորդի մանրէաբանական և ադհեզիվ հատկությունները

Other title:

Микробиологические и адгезивные свойства традиционныx армянскиx кисломолочныx продуктов мацун и йогурт / Л. Г. Акопян, Н. М. Арутюнян, К. В. Арутюнян, А. А. Трчунян. Microbiological and Adhesive Properties of Armenian Traditional Fermented Milk Products, Matsun and Yogurt / L. H. Hakobyan, N. A. Harutyunyan, K. V. Harutyunyan, A. H. Trchounian.

Creator:

Լ. Հ. Հակոբյան ; Ն. Մ. Հարությունյան ; Կ. Վ. Հարությունյան ; Ա. Հ. Թռչունյան

Contributor(s):

Պատ․ խմբ.՝ Վ. Հ․ Համբարձումյան (1944-1959) ; Մ․ Մ․ Ջրբաշյան (1960-1965) ; Ա․ Գ․ Նազարով (1966-1983) ; Պատ․ խմբ․ տեղակալ՝ Վ․ Հ․ Ղազարյան (1983-1986) ; Պատ․ խմբ․՝ Դ․ Մ․ Սեդրակյան (1987-1999) ; Գլխավոր խմբ․՝ Ս․ Ա․ Համբարձումյան (2000-2004) ; Վ․ Ս․ Զաքարյան (2005-2018) ; Ռ․ Մ․ Մարտիրոսյան (2018-)

Subject:

Microbiology ; Science

Uncontrolled Keywords:

մածուն ; յուղուրդ ; կաթնաթթվային բակտերիաներ ; պեստիցիդներ ; հակաբիոտիկներ ; նիտրատներ ; սորբինաթթու ; ադհեզիա

Coverage:

154-167

Abstract:

Ուսումնասիրվել են ազգային ավանդական մածունը և նրանից անջատված կաթնաթթվային բակտերիաների բազմազանությունն ու մանրէաբանական, կենսաքիմիական հատկությունները: Մածունից անջատվել են կենսաբանական բարձր հատկություններով օժտված շտամներ, որոնք արտոնագրվել են և ավանդադրված են մանրէների Հանրապետական ավանդադրման կենտրոնում: В микробиоте мацуна выявлено большое таксономическое разнообразие молочнокислых бактерий, изучены их микробиологические адгезивные свойства. Из мацуна выделены ценные по биологическим свойствам виды и штаммы, которые депонированы в Республиканском центре депонирования микробов и запатентованы. Great taxonomic biodiversity and ecological potential of lactic acid bacteria have been revealed in microbiota of matsun. The study of microbiological and biochemical features of lactic acid bacteria isolated from matsun allowed obtaining and selection of valuable species and strains, which were deponated in the Armenian Microbial Depository Center (MDC) and patented.

Place of publishing:

Երևան

Publisher:

ՀՀ ԳԱԱ հրատ.

Date created:

2016-06-15

Type:

Հոդված

Format:

pdf

Call number:

АЖ 144

Digitization:

ՀՀ ԳԱԱ Հիմնարար գիտական գրադարան

Location of original object:

ՀՀ ԳԱԱ Հիմնարար գիտական գրադարան