Publication Details:
Journal or Publication Title:
Հայաստանի քիմիական հանդես =Chemical Journal of Armenia
Date of publication:
Volume:
Number:
ISSN:
Additional Information:
Title:
Other title:
Ծիրանի կորիզների միկրոալիքային կարբոնացմամբ ստացված բիֆունկցիոնալ ածխային սորբենտներ ; Bifunctional carbon sorbents obtained by microwave carbonization of apricot kernel shells
Creator:
Камалян, О. А. ; Мхитарян, С. Б. ; Вардапетян, С. М.
Contributor(s):
Պատ․ խմբ․՝ Ա․ Լ․ Մնջոյան (1957-1962) ; Գլխ․ խմբ․՝ Գ․ Տ․ Թադևոսյան (1962-1973) ; Մ․ Հ․ Ինճիկյան (1974-1976) ; Ա․ Թ․ Բաբայան (1977-1983) ; Ա․ Բ․ Նալբանդյան (1983-1987) ; Ս․ Հ․ Վարդանյան (1988-1997) ; Ա․ Հ․ Մանթաշյան (1997-2009) ; Ա․ Ս․ Սաղյան (2010-2020) ; Գ․ Հ․ Դանագուլյան (2021-)
Subject:
Общая, неорганическая и физическая химия
Uncontrolled Keywords:
микроволновая карбонизация ; окисленные угли ; фрактальная размерность
Coverage:
Abstract:
Представлены некоторые результаты изучения текстурных параметров и сорбционных свойств бифункциональных сорбентов, полученных окислением поверхности карбонизатов скорлуп косточек абрикоса. Показано, что образцы сорбентов, полученные микроволновой карбонизацией скорлуп, по сравнению с сорбентами, полученные традиционным способом нагревания, характеризуются более однородным распределением пор по размерам, большей удельной поверхностью, адсорбционной емкостью и низкой фрактальной размерностью поверхности.
Ներկայացված են ծիրանի կորիզների կեղևների կարբոնացման արգասիքների մակերևույթի օքսիդացմամբ ստացված բիֆունկցիոնալ սորբենտների տեքստուրային պարամետրերի և սորբումային հատկությունների ուսումնասիրության որոշ արդյունքներ: Ցույց է տրված, որ կեղևների միկրոալիքային կարբոնացմամբ ստացված սորբենտները, համեմատած տաքացման ավանդական եղանակներով կարբոնիզատներից ստացված սորբենտների հետ, բնութագրվում են ըստ չափերի ծակոտիների ավելի հավասարաչափ բաշխվածությամբ, մեծ տեսակարար մակերեսով ու սորբումային տարողությամբ, ինչպես նաև մակերևույթի փոքր ֆրակտալային չափողականությամբ:
Some results of studying the textural parameters and sorption properties of bifunctional sorbents obtained by oxidation of the surface of apricot kernel shell carbonizates are presented. It is shown that the sorbent samples obtained by microwave carbonization of shells, compared to sorbents obtained by the traditional heating method, are characterized by a more uniform pore size distribution, a larger specific surface area and adsorption capacity, and a low fractal surface dimension.
Place of publishing:
Երևան
Publisher:
Type:
Format:
Identifier:
Digitization:
ՀՀ ԳԱԱ Հիմնարար գիտական գրադարան