Publication Details:
Լույս է տեսնում տարեկան 6 անգամ
Journal or Publication Title:
«Ամբերդ» տեղեկագիր="Ambert" bulletin= "Амберт" бюллетень
Date of publication:
Number:
ISSN:
Official URL:
Additional Information:
Title:
Սովի համաշխարհային համաթիվ. սովի վերացո՞ւմ, թե՞ թերսնուցման խորացում
Other title:
Мировой индекс голода: искоренение голода или углубление недоедания? ; Global Hunger Index: Zero Hunger or Deepening Undernourishment?
Creator:
Subject:
Uncontrolled Keywords:
սովի վերացում ; թերսնուցման մակարդակ ; պարենային անբավարարություն ; սովի համաշխարհային համաթիվ
Coverage:
Abstract:
Տնտեսության կայուն զարգացման կարևորագույն նպատակներից մեկը սովի վերացումն ու բնակչության պարենային կարիքների բավարարումն է։ Պարենային անբավարարությունը տնտեսությանն անկայունություն հաղորդող և սոցիալական լարվածություն առաջացնող լրջագույն սպառնալիք է։ Հոդվածում կատարվել է սովի մակարդակի համեմատական վերլուծություն՝ ըստ առավել տարածված գնահատականի՝ Սովի համաշխարհային համաթվի (ՍՀՀ), որը բնակչության թերսնուցման յուրօրինակ ցուցիչ է։ Ընդհանուր առմամբ, ՍՀՀ ձևավորման վերոնշյալ մոտեցումը տնտեսագիտական տրամաբանության շրջանակներում է։ Համաթվի չորս բաղադրիչ- ցուցանիշները հնարավորություն են տալիս գնահատելու երկրների առաջընթացը՝ ՄԱԿ-ի կայուն զարգացման նպատակների առումով։ Կարելի է նկատել, որ 2015 թ.-ից ի վեր, արտաքին շոկերով պայմանավորված, նկատելիորեն դանդաղել է բնակչության սովի և թերսնուցման ցուցանիշների կրճատման տեմպը։ Եթե որոշ երկրներ հաջողության են հասել սովի դեմ պայքարում, ապա մեծ թվով երկըրներ ձախողել են՝ բախվելով սովի և թերսնուցման խորացող հիմնախնդիրներին, որոնք առավելապես կապված են ինչպես արտաքին շոկերի հաղթահարման, այնպես էլ կառավարման համակարգերի և ենթակառուցվածքների բարելավման, սոցիալական արդյունավետ քաղաքականության կենսագործման հետ։
Одной из важнейших целей устойчивого развития экономики является ликвидация голода и обеспечение продовольственных потребностей населения. Продовольственная небезопасность является серьезной угрозой, которая вызывает нестабильность в экономике и приводит к социальному напряжению. В статье проведен сравнительный анализ уровня голода по одному из наиболее широко используемых показателей – Глобальному индексу голода (ГИГ), который является уникальным индикатором недоедания населения. В целом, вышеуказанный подход к формированию ГИГ находится в рамках экономической логики. Четыре компонентных индикатора индекса позволяют оценить прогресс стран в достижении Целей устойчивого развития ООН. Можно заметить, что с 2015 года, из-за внешних шоков, темпы снижения показателей голода и недоедания населения значительно замедлились. Если некоторые страны достигли успеха в борьбе с голодом, то большое количество стран потерпели неудачу, столкнувшись с углубляющимися проблемами голода и недоедания. Это в значительной степени обусловлено как преодолением внешних шоков, так и улучшением систем управления и инфраструктуры, а также реализацией эффективной социальной политики.
One of the most important goals of sustainable economic development is to end hunger and ensure access to sufficient food for all people. Food insecurity is a serious threat that causes economic instability and social tension. This paper provides a comparative analysis of the level of hunger based on one of the most widely used assessments - the Global Hunger Index (GHI) - which serves as a unique indicator of the population’s undernourishment. Overall, the methodological approach of calculation of the GHI aligns with economic logic. The four component indicators of the index make it possible to assess the progress of countries in terms of the UN’s sustainable development goals. It can be observed that since 2015, due to external shocks, the pace of reduction of hunger and undernourishment indicators has significantly slowed down. While some countries have succeeded in fighting hunger, a large number of countries have failed, facing deepening issues of hunger and undernourishment. This is largely due to the way countries overcome external shocks, as well as the improvement of governance systems and infrastructure, and the implementation of effective social policies.
Publisher:
Type:
Format:
General note:
Նյութը վերցված է Հայաստանի պետական տնտեսագիտական համալսարանի կայքից։