Publication Details:
Journal or Publication Title:
Ագրոգիտություն և տեխնոլոգիա=Agriscience and Technology= Агронаука и технология
Date of publication:
Volume:
ISSN:
Official URL:
Additional Information:
Title:
Խաղողի ոսկեհատ և ճիլար սորտերի մեխանիկական կազմի ուսումնասիրությունը
Other title:
Изучение механического состава сортов винограда Воскеат и Чилар ; The Study of Mechanical Composition of Voskehat and Chilar Grape Varieties
Creator:
Գրիգորյան, Բ. Ա. ; Սամվելյան, Ա. Գ. ; Միքայելյան, Մ. Ն. ; Օհանյան, Ա. Ի.
Corporate Creators:
Հայաստանի ազգային ագրարային համալսարան
Contributor(s):
Գլխավոր խմբագիր՝ Հ. Ս. Ծպնեցյան
Subject:
Uncontrolled Keywords:
խաղող ; ողկույզ ; պտուղ ; պտղամա ; չանչ
Coverage:
Abstract:
Արագածոտնի մարզի պայմաններում ուսումնասիրվել է խաղողի Ոսկեհատ և Ճիլար սորտերի մեխանիկական կազմը: Որոշվել են ողկույզի, պտղամաշկի, չանչի կշիռը, պտուղների, դրանցում սերմերի քանակը և կշիռը: Գնահատվել են ողկույզի կառուցվածքային, պտղի և ողկույզի կազմության ցուցանիշները: Խաղողի Ճիլար սորտի ողկույզի կազմության ցուցանիշն ավելի բարձր է եղել՝ 1,8, քան Ոսկեհատ սորտինը՝ 1,4: Հիմնավորվել է, որ որքան շատ է լինում տեխնիկական սորտերի քաղցուի ելունքը, այնքան բարձրանում է գինու ստացման արդյունավետությունը և նվազում արտադրանքի ինքնարժեքը: Հետազոտությունների արդյունքները կարող են նպաստել խաղողի նշված սորտերի արտադրական տարածքների ընդլայնմանը:
В условиях Арагацотнского марза был изучен механический состав сортов винограда Воскеат и Чилар. Определены вес грозди и гребня, а также количество и вес ягод в грозди, семян в них, масса кожицы. Рассчитаны показатели структуры и строения грозди и состава ягод. Показатель строения грозди винограда сорта Чилар был выше (1.8), чем у сорта Воскеат (1.4). Установлено, что чем больше выход сусла технических сортов, тем выше эффективность производства вина и ниже себестоимость продукта. Результаты исследований могут способствовать расширению площадей указанных сортов винограда.
The ratio of stem fruit, skin, pulp, juice, and seeds is determined by mechanical analysis. A grapevine›s ratio between these components is crucial for winemaking, both in terms of yield and quality. This work aims to determine the mechanical composition of the local, less common varieties, Voskehat and Chilar. The weight of the bunch and berries, the number of berries in the bunch, as well as the weight of the seeds and the skin of the ridges are determined. The structure of the bunch, the composition of the berries, and the indicator of the composition of the bunch were calculated: For Chilar grape varieties, this indicator was higher at 1.8, while for Voskehat grape varieties, it was 1.4. Higher juice yields mean higher efficiency of wine production and lower wine costs for technical varieties.
Place of publishing:
Երևան