Ցույց տուր կառուցվածքը

Հրապարակման մանրամասներ:

Լույս է տեսնում 1961 թվականից տարբեր անվանումներով՝ ՀՍՍՌ ԳԱ Տեղեկագիր բժշկական գիտությունների (1961); Էքսպերիմենտալ և կլինիկական բժշկության հանդես (1962-1988); Փորձարարական և կլինիկական բժշկություն (1989-1994); Հայաստանի բժշկագիտություն (1995-)

Ամսագրի կամ հրապարակման վերնագիր:

Հայաստանի բժշկագիտություն = Медицинская наука Армении = Medical Science of Armenia

Հրապարակման ամսաթիվ:

2023

Հատոր:

63

Համար:

3

ISSN:

0514-7484

Պաշտոնական URL:


Լրացուցիչ տեղեկություն:

Николян С. А., Цаканян А. В., Андреасян Н. А., Мартиросян С. Т., Nikolyan S. H., Tsakanyan A. V., Andreasyan N. A., Martirosyan S. T.

Վերնագիր:

Սննդամթերքի ոլորտը կանոնակարգող նորմատիվային փաստաթղթերում առկա տարբերությունները Staphylococcus ցեղի մանրէների վերաբերյալ

Այլ վերնագիր:

Различия в нормативных документах, регламентирующих безопасность пищевых продуктов, относительно бактерий рода Staphylococcus ; Differences in Food Safety Regulations Regarding Bacteria of the Genus Staphylococcus

Ստեղծողը:

Նիկոլյան, Ս. Հ. ; Ցականյան, Ա. Վ. ; Անդրեասյան, Ն. Ա. ; Մարտիրոսյան, Ս. Թ.

Համատեղ հեղինակները:

ՀՀ ԳԱԱ «Փորձաքննությունների ազգային բյուրո» ; ՀՀ ԱՆ «Հիվանդությունների վերահսկման և կանխարգելման ազգային կենտրոն»

Աջակից(ներ):

Պատ․ խմբ․՝ Բ․ Ա․ Ֆանարջյան (1961-1977) ; Ի․ Ք․ Գևորգյան (1978-1988) ; Ռ․ Պ․ Ստամբոլցյան (1989-1994) ; Գլխ․ խմբ․՝ Վ․ Պ․ Հակոբյան (1995-2007) ; Յու․ Թ․ Ալեքսանյան (2008-2018)

Խորագիր:

Սննդակարգ ; Հիգիենա

Չվերահսկվող բանալի բառեր:

նորմատիվային փաստաթղթեր ; սննդային թունավորումներ ; Staphylococcus ցեղի մանրէներ ; կոագուլադրական ստաֆիլակոկեր ; S.aureus

Ծածկույթ:

133-140

Ամփոփում:

Основной причиной пищевых отравлений могут быть стафилококковые бактерии, различающиеся по способности ферментировать сахара и продуци-ровать коагулазу, подразделяясь на коагулазоположительные и коагулазоотри-цательные. Наряду с опасными представителями данного рода и широко рас-пространенными S.aureus, другие коагулазоположительные стафилококки, такие как некоторые штаммы S.intermedius и S.hyicus, также имеют факторы вирулентности и могут вызывать заболевания пищевого происхождения. Более того, изучение и выявление различий между евразийскими (ЕАЭС), международными и национальными (Республика Армения) нормативными документами по безопасности пищевых продуктов на предмет стандартизации коагулазоположительных стафилококков позволят совершенствовать микро-биологические требования в Армении и влиять на темпы развития науки.
The major cause of food poisoning can be staphylococcal bacteria, which differ in their ability to ferment sugars and produce coagulase subdivided into coagulase-positive and coagulase-negative. Along with dangerous members of this genus and the widespread S.aureus, other coagulase-positive staphylococci, such as some strains of S.intermedius and S.hyicus, also have virulence factors and can cause foodborne diseases. Moreover, the study and identification of differences between the Eurasian (EAEU), international, and national (Republic of Armenia) food safety regulations for the standardization of coagulase-positive staphylococci will improve microbiological requirements in Armenia and influence the pace of science development.

Հրատարակության վայրը:

Երևան

Հրատարակիչ:

ՀՀ ԳԱԱ «Գիտություն» հրատ.

Տեսակ:

Հոդված

Ձևաչափ:

pdf

Նույնացուցիչ:

սեղմիր այստեղ կապին հետևելու համար

Բնօրինակի գտնվելու վայրը:

ՀՀ ԳԱԱ Հիմնարար գիտական գրադարան