Publication Details:
Հանդեսը լույս է տեսնում տարին մեկ անգամ:
Journal or Publication Title:
Date of publication:
Volume:
Official URL:
Additional Information:
Григорян Б., Григорян Т., Оганян А., Grigoryan B., Grigoryan T., Ohanyan A.
Title:
Տերևային մակերեսի ազդեցությունը խաղողի բերքի քանակի ու որակի վրա
Other title:
The Effect Of Leaf Surface On The Quality And Crop Of Grape ; Влияние листовой поверхности на качество и урожай винограда
Creator:
Գրիգորյան, Բ. Ա. ; Գրիգորյան, Թ. Գ. ; Օհանյան, Ա. Ն.
Corporate Creators:
Contributor(s):
Գլխավոր խմբ.՝ Վալերի Ավանեսյան
Subject:
Uncontrolled Keywords:
վազ ; շիվ ; ողկույզ ; տերև ; մակերես ; շվատում ; ծերատում ; բջատում ; կանաչ ; պտուղ
Coverage:
Abstract:
We have investigated two versions. According to the 1st variant the springs were splintered, disbudded, carved and tied as accepted in production. According to the 2nd variant only carving was excepted while the springs were tied to the wires vertically. In the Control version leaf surface per each kilogram of grape accrues 0,72-0,92m2, 154 centner of grape was got from one ha., the sugariness made up 16,2%. In the 2nd version 156 centner of grape was got, sugariness-19,2%. The highest quality of wine was got from the 2nd version.
Нами изучались два варианта. В первом варианте лозы подверглись обломком побег, посынкованию, чеканке и завязыванию побег, как принято в производстве. Во втором варианте исключили только чеканку, а побеги были завязаны вертикально к проволокам. В контрольном варианте на каждый килограмм винограда приходится 0,72-0,92м2 листовой поверхности, с гектара было получено 154ц. винограда, сахаристость составила 16,2%. Во втором варианте соответственно получено 156ц винограда, сахаристость 19,2%. Вино высшего качества было получено от второго варианта․
Նշանավոր գիտնականներ` Կ.Ճ. Ստոևը, Ե.Ի. Զախարովան, ԼՍ. Ֆոմենկոն փորձերով ապացուցել են, որ բարձր որակով խաղող ստանալու համար վազի վրա յուրաքանչյուր 1կգ. խաղողը պետք է ունենա ոչ պակաս 1,3 – 1,5 մ2 տերևային մակերես: Գ.Ա. Հակոբյանը փորձերով ապացուցել է, որ Արցախում տարածված Խնդողնի, Բանանց և Ռեքածիթելի խաղողի սորտերի պտուղներում մինչև 19 – 20% շաքարի կուտակումն ավելացնում է պտղի կշիռն ու ծավալը: Հայտնի է, որ Արցախում խաղողի տունկը կատարվում է 2,5x3,0x1,5-2,0մ սնման մակերեսով: Նշված սորտերը վեգետացիայի ընթացքում առաջացնում են վազերի վրա մեծ քանակությամբ շվեր ու տերևային մակերես, որն առանց շվատման, ծերատման, բջատման ու շվերի կապման հնարավոր չէ տրակտորով միջշարքերում հողը մշակել և հիվանդությունների ու վնասատուների դեմ արդյունավետ պայքար կազմակերպել: Ստիպված խաղողագործները կատարում են շվատում, խոր ծերատում, բջատում ու շվերի կապում: Մեր ուսումնասիրությունները ցույց են տվել, որ Արցախի խաղողագործները կանաչ հատումները կատարում են այնպես, որ վազերը զրկվում են լավ ֆոտոսինթեզ կատարող տերևներից, որի համար ստանում են ցածր որակի խաղող, որոնց պտուղներում շաքարի պարունակությունը լինում է 16-16,5 %:
Place of publishing:
Ստեփանակերտ
Type:
Format:
Digitization:
ՀՀ ԳԱԱ Հիմնարար գիտական գրադարան