Object structure

Publication Details:

Պարբերականը հիմնադրվել է 2003 թ. փետրվարի 26-ին՝ Հայկական գյուղատնտեսական ակադեմիայի գիտական խորհրդի որոշմամբ, սկզբում՝ «Հայկական գյուղատնտեսական ակադեմիայի տեղեկագիր», այնուհետև՝ «Հայաստանի պետական ագրարային համալսարանի տեղեկագիր», «Հայաստանի ազգային ագրարային համալսարանի տեղեկագիր» վերնագրերով: «Հայաստանի ազգային ագրարային համալսարանի տեղեկագիր» գիտական պարբերականը ՀՀ ԿԳՄՍՆ Բարձրագույն որակավորման կոմիտեի կողմից ներառված է դոկտորական և թեկնածուական ատենախոսությունների արդյունքների ու դրույթների հրապարակման համար ընդունելի գիտական հանդեսների ցանկում: Պարբերականի նպատակը գիտահետազոտական աշխատանքների արդյունքների ներկայացման և լուսաբանման միջոցով ագրարային ոլորտի խնդիրներին ուղղված գիտական լուծումներ առաջադրելն է: Հիմք ընդունելով պարբերականի մասնագիտական ուղղվածությունը, նպատակը և վերնագիրը բովանդակությանն առավել համապատասխանեցնելու անհրաժեշտությունը՝ 2019 թ. մայիսի 16-ին համալսարանի գիտական խորհուրդը որոշել է այն վերանվանել «Ագրոգիտություն և տեխնոլոգիա», որը «Հայաստանի ազգային ագրարային համալսարանի տեղեկագիր» պարբերականի իրավահաջորդն է: «Ագրոգիտություն և տեխնոլոգիա» պարբերականը հրատարակվում է տարվա ընթացքում չորս անգամ՝ անգլերեն առանձին, հայերեն և ռուսերեն միասնական համարներով, յուրաքանչյուր եռամսյակը մեկ:

Journal or Publication Title:

Ագրոգիտություն և տեխնոլոգիա=Agriscience and Technology= Агронаука и технология

Date of publication:

2023

Volume:

1/81

ISSN:

2579-2822

Official URL:


Additional Information:

Бадалян М. В, Меликян А. Ш., Алоян Т. Б., Саакян А. Дж., Badalyan M. V., Melikyan A. Sh., Aloyan T. B., Sahakyan A. J.

Title:

Հացազգիների գենետիկական բազմազանության ուսումնասիրությունը սպիտակուցային մարկերների կիրառմամբ

Other title:

Study of Genetic Diversity of Cereals Using Protein Markers ; Изучение генетического разнообразия злаковых с применением белковых маркеров

Creator:

Բադալյան, Մ. Վ. ; Մելիքյանգ, Ա. Շ. ; Ալոյան, Տ. Բ. ; Սահակյան, Ա. Ջ.

Corporate Creators:

Հայաստանի ազգային ագրարային համալսարան

Contributor(s):

Գլխավոր խմբագիր՝ Հ. Ս. Ծպնեցյան

Subject:

Ագրոնոմիա և ագրոէկոլոգիա

Uncontrolled Keywords:

հացազգիներ ; մարկեր ; գենոմ ; քրոմոսոմ ; գենետիկական բանաձև

Coverage:

24-30

Abstract:

Հացազգիների գույքագրված նմուշների գենետիկական բազմազանության ուսումնասիրության և անձնագրավորման նպատակով գլիադինի (Gld) էլեկտրաֆորեզային սպեկտրից վերծանվել են սպիտակուցային բանաձևերը, որոշվել են ալելոֆոնդերը և գենոտիպերը, հոմոզիգոտության ու հետերոզիգոտության աստիճանը, ինչպես նաև կատարվել է գենոմային վերլուծություն։ Հետազոտությունների արդյունքները, որպես գենետիկական մարկերներ, կարող են կիրառվել ուսումնասիրված սորտերի և վայրի տեսակների նույնականացման ու ընտրասերման աշխատանքներում։
С целью изучения генетического разнообразия и паспортизации взятых образцов злаковых были расшифрованы формулы белков по электрофоретическому спектру глиадина (Gld), определены аллелофонды и генотипы, степень гомозиготности и гетерозиготности, а также проведен анализ геномов. Результаты исследований могут быть использованы в качестве генетических маркеров в работе по идентификации и селекции изученных сортов и дикорастущих видов.
The crops variety growing in Armenia has not been fully explored yet, hence, their genetic potential has not been revealed. Therefore, study of gliadin (Gld) locus contained in cereals’ embryo will further clarify the process of allelofunds and genotypes, homozygocity and heterozigocity, genetic similarity, genetic formula and genomic analysis of studied cultivars and wild species. The research was carried out in 2021-2022 in the educational laboratory of Food Quality Control of the Armenian National Agrarian University. The samples of the studied plants were taken from the ex-situ seed collection of the National Genebank of Agricultural Crops and their Wild Relatives of the “Scientific Center of Agro-Biotechnology” branch of the Armenian National Agrarian University. From the electrophoretic spectrum of gliadin (Gld) for the study and identification of the genetic diversity of the inventory samples of cereals diversity protein formulas were deciphered, allelotypes and genotypes, homozygosity and heterozygosity levels were determined, and genomic analysis was performed. According to the genomic analysis of the studied cereals varieties and wild relatives using protein markers, gliadin is spread into four zones: α, β, γ and ω. The genes regulating the synthesis of different parts of gliadin of α, β, γ, ω zones, are polymorphic located in chromosomes 6B(S), 1A(S), 1B(S), 1D(S), and in the case of Alti aghaj, Voskehask and Gjulgian also in 6A chromosome. There are no genes regulating the synthesis of gliadin segments in chromosome 6D(α). Research results, as genetic markers, can be used in identification and selection of studied varieties and wild species.

Place of publishing:

Երևան

Publisher:

ՀԱԱՀ հիմնադրամ

Type:

Հոդված

Format:

pdf

Digitization:

ՀՀ ԳԱԱ Հիմնարար գիտական գրադարան